Вече знаем много неща за варикозата и сме наясно с факта, че лечението й трябва да е само под лекарско наблюдение. Но често проблемите с краката са свързани не само с кръвоносната, но и с лимфната система.
Затова не е изключено баналният оток да се окаже симптом на сериозно заболяване - лимфодема.

За това, какво представлява лимфодемата и как да се преборим с нея, разговаряме с д-р Димитър Бъчваров - съдов хирург.


- Д-р Бъчваров, за какво ни служат лимфните съдове?
- Лимфната система - това е една от обединяващите системи в организма. Продуктите от жизнената дейност на нашите клетки трябва да се отстраняват от тялото. С този транспортен проблем се занимават лимфните съдове, които събират междуклетъчната течност и я изпращат до горната част на тялото, където се влива в потока на венозната система.
- А какво представлява лимфодемата? Това заболяване свързано ли е с варикозата?
- Не, това са различни болести. Впрочем, варикозата и лимфодемата са заболявания, които са тясно свързани. Често лекарите дори поставят обща диагноза “хронична лимфовенозна недостатъчност”.
За съжаление, днес

проблемите с лимфната система се срещат доста често при жените

Така се получава, че слабият пол страда пет пъти по-често от лимфодема, отколкото силния.
- Как се проявява лимфодемата?
- Лимфодема, лимфостаза, слоновост - това са различни наименования на едно и също заболяване. Лимфодемата настъпва постепенно, води до големи отоци на тялото и последващи усложнения.

Има няколко фази на болестта

Начален - вечерта на краката се появяват отоци, които сутринта изчезват и обикновено хората не им отдават много голямо значение. Освен болката и отоците лош сигнал е появяването на разширени вени на долните крайници. Развивайки се, болестта става по-тежка, отоците са по-устойчиви и не изчезват. И тогава може да се появят и трофични нарушения (язви, дерматити, екземи).
- А какво предизвиква появата й?
- Лимфодемата може да бъде вродена или придобита. Ако по време на вътреутробното развитие лимфните съдове са се образували неправилно, то още от първия ден след раждането детето може да получи силен оток. Понякога вродените лимфодеми се появяват само по време на пубертета - провокирани от хормоналните промени в организма. В редки случаи вродената лимфодема може да се прояви по-късно - на възраст 35-40 години, когато започват промените в съединителната тъкан, които водят до стесняване на лимфните съдове.

Без значение в каква възраст се проявява първичната лимфодема, във всички случаи това е едно много сериозно заболяване, което

изисква комплексно лечение

- Да приемем, че когато е трябвало, съдовете са се формирали правилно, тогава няма от какво да се страхуваме?
- Уви, не! Много по-често срещани от вродените са придобитите лимфодеми. Обикновено причина за това е преболедувано кожно заболяване. Освен това лимфодемата може да предизвика рак, гинекологични проблеми, възпаление на малкия таз при жените. Лимфодемата често е в резултат от травма или неуспешна операция на крака например, когато при отстраняването на разширени вени са засегнати големи лимфни съдове.

Има и допълнителни фактори, които повишават риска от развитие на заболяването: седяща или стояща работа, заседнал начин на живот, твърде тесни обувки, високи токчета.
- Как да разберем дали имаме обикновен оток на краката или лимфодема?
- Лимфодемата не трябва да се диагностицира от пациента, а от лекаря. Въпреки това, ако отоците, появили се вечерта, не изчезват сутринта, когато кожата на местата, където се появяват отоците, започне да се променя, най-вероятно това е лимфодема. Понякога отоците започват да се появяват и без наличието на очевидна причина. Има случаи, когато при мен идва пациент и се оплаква: “Докторе, когато пия вода, веднага започват да ми отичат краката”. Това също е ясен сигнал, че трябва възможно най-бързо да отидете на лекар, за да разберете какъв е проблемът.
- Какво е лечението на лимфодемата?
- Трябва да призная, че много лекари не желаят да си имат работа с лимфодема. Това е едно много сложно заболяване, изискващо комплексно лечение, с което се работи трудно. Като цяло медицинските центрове, специализирани в областта на болестите на лимфните съдове, са много малко.
- А как ги лекувате? С хапчета?
- Лекарствени препарати се използват рядко за лечение на лимфодемата. Много по-важни са различните видове

физиотерапевтични процедури

Бих искал да отбележа, че лимфодемата изисква интегриран подход към лечението. В нашата клиника ние винаги използваме едновременно няколко метода на лечение при всеки пациент.

Бих отделил три основни компонента на тази сложна терапия. Първо, ръчен лимфодрениращ масаж, който се провежда от медицинска сестра или дори и от лекарите. На второ място, апаратен лимфодренаж - специални пневматични преси действат върху тъканите на краката, за да се намали отокът и да се подобри циркулацията на лимфата. И трето, в лечението се използва активно бандажирането - краката на пациента неколкократно се бинтоват със специални превръзки.
- Изглежда много сложно...
- Комплексният подход за лечение изисква известно усилие, и то

не само от лекаря, но също така и от страна на пациента

Имаме в практиката си и такива случаи: идва при нас пациент, който, от една страна, иска да се отърве от заболяването, но от друга страна, не иска да ходи толкова дълго време с бинтове. Това не е лесно, особено през лятото. Пациентът отказва да носи превръзките и настоява за някакво друго лечение. Разбира се, лекарят може да мине и без превръзки, но не бива да забравяме, че тогава ефикасността от лечението незабавно намалява. Въпреки това, ако пациентът е сериозен и наистина иска да постигне резултати, лечението при всички случаи ще е ефикасно.
- Как се прави лимфодренаж?
- Първо се прави ръчен масаж на краката: започва се с масаж отгоре надолу, за да се разшири лимфопотокът, след това в обратна посока - от долу нагоре, за да се намали отокът. След това идва ред и на апарата за лимфодренаж: на краката на пациента се слагат специални чорапи или дори цял комбинезон, който е свързан с апарата, и с помощта на специална програма усилва натиска на въздуха, а след това го намалява, като по този начин разсейва отоците. След завършването на тези процедури е важно да се фиксира резултатът с превръзка на крака.
- Колко дълго продължава лечението?
- Ние препоръчваме тези процедури да се извършват всекидневно или през ден. Достатъчни са 8-10 сеанса. Обикновено в края на лечението се правят измервания на крака и се подбира специален медицински стягащ трикотаж, който след това замества превръзката. Тук също разчитаме на отговорното отношение на пациента, защото веднага след края на лечението е доста трудно да се носят такива чорапи или чорапогащи. Въпреки това тези, които покажат гъвкавост, ще бъдат напълно възнаградени, защото, ако се съобразят с всички препоръки на лекаря,

болестта ще отстъпи

- Възможно ли е да се излекува напълно лимфодемата?
- Не е възможно да се излекува напълно лимфодемата, както и варикозата. Но е много важно болестта да се контролира, защото, ако не се лекува, може да възникнат много сериозни усложнения, в сравнение с които и най-тежките отоци ще изглеждат маловажен проблем.

Например сега трябва да лекуваме пациентка, която не е лекувала заболяването си и е развила следващия стадий - слоновост, когато кракът се подува много и се развива фиброза, подкожната тъкан, грубо казано, изглежда като кората на дъб, по кожата се появяват трофични язви. Тя се лекува вече два месеца при нас и, за щастие, резултатите са много добри: отокът е по-малък, успяхме да овладеем възпалителния процес. Със сигурност качеството на живот при нея ще се подобри значително.
- Възможно ли е да се излекува лимфодемата чрез операция?
- Има оперативни методи за лечение на лимфодема, но моят опит и опитът на колегите ми, с които ние редовно обсъждаме проблемите на научни конференции, показва, че консервативните методи са за предпочитане. Има редки случаи, в които не може да се мине без операция, например когато в резултат на травми са засегнати големите лимфни съдове. Във всички останали случаи аз не бих препоръчал да се направи операция. Консервативните методи за лечение на лимфодема са световна тенденция.

Едно интервю на Милена ВАСИЛЕВА