Всяка партия получава на тримесечие 170 000 лв.
Минчо Минчев е главен редактор на вестник “Нова зора”. Той е председател на политическия кръг “Зора” и е от съучредителите на коалиция "Атака". През последния месец името му нашумя покрай клипа срещу Бойко Борисов и Иван Костов, зад който партията му застана, а после се оказа, че сайтът му е регистриран на името на Азер Меликов, съветник на премиера Сергей Станишев и шеф на борда на директорите на държавната фирма “Информационно обслужване”, която по традиция брои гласовете на изборите.

................................
- Господин Минчев, вече толкова време не обявявате откъде има пари партия “Нова зора” за такава масирана кампания по медиите с клипа срещу Бойко Борисов и Иван Костов? Вече готов ли сте с отговора?

- Като партия от Коалиция национално обединение “Атака”, която вкара в парламента 21 депутати, получаваме по Закона за политическите партии държавна субсидия. Коалицията е съставена от 5 партии, защото ние признахме и партия “Атака” на Волен Сидеров.
Отначало

Волен Сидеров взе цялата субсидия, на нас не ни даде нищо,

една цяла година водихме битка с него. Но от края на 2006 г. всяка партия от коалицията получава вече по равно - по 59 000 лв. на тримесечие. Това прави 235 000 лв. годишно - направете сметка...
А от 2009 г. всяка партия вече получава на тримесечие по 170 000 лева...Увеличението е тройно! Не съм променял аз закона, а народните представители! Веднъж вече взехме тази сума...

- О, ами това са доста пари!..
- Затова решихме, че можем да си позволим такава кампания!

- Колко похарчихте досега за нея?
- Ще ви покажа документите за разходите... /Показва ги и чете/: Информативна кампания: Интернет сайтове – 11 087 лв., Регионална преса: 7 865 лв., Национална преса: 96 076 лв., Национални телевизии: 33 000 лв., Радио: 29 081 лв. Платената общо сума от 24 април до 16 май т. г е: 177 109 лв.

Но освен “Нова зора” вече зад рекламата застава и Национално движение “За спасение на Отечеството” – това са нашите коалиционни партньори, когато правихме “Атака”. Те също са представени в парламента и също имат същите субсидии и ще продължат да плащат, не знам какъв е техният медиен план. Но интелектуалният продукт, това, което съм измислил аз, им го подарявам – имаме и договор. След това смятаме да убедим и други хора, които имат възможност, да се включат в кампанията. Възнамерявам да

слагам по една лъжица катран на всеки 10 дни в гърлото на Бойко и на Костов.

- Значи вие разбрахте, че силата е в електронните медии и няма да се спрете?
- Да, разбрахме го. Българинът днес не чете. Досега хора като нас говореха тези неща, но те не можеха да стигнат до мнозинството българи. Сега от тази субсидия, която получихме, употребихме 170 000 лв., а имаме да получаваме за още едно тримесечие още 170 000 лева... Но те разбраха какво е да имаш срещу себе си равностоен противник, а не само Давид с прашката...
Обясних ви каква субсидия получаваме, всичко може да се проследи, а Цветан Цветанов ме дава за финансова проверка на ДАНС и на прокуратурата... Но прокуратурата отговори, че няма състав на престъпление.

- А как се появи името на Азер Меликов, експерт в политическия кабинет на премиера Сергей Станишев и шеф на борда на държавната фирма “Информационно обслужване”, която брои гласовете на изборите, като създател, администратор и лице за поддръжка на вашия сайт boykostov.org?
- Аз не знам това и не мога да го обясня. Този човек не го познавам, за пръв път видях снимката му в петък в един вестник. Имам три деца, не искам да се кълна, но никога през живота си не съм продумал и една дума с Азер Меликов...

Просто голямата игра е да се изкара, че Бойко Борисов води борба не с Минчо Минчев, защото е унизително! Някакъв си Минчо Минчев, който както казва Цветан Цветанов, го няма в политическото пространство! Но го няма само в неговата глава! Минчо Минчев съществува от 14 май 1990 г. с ясни позиции! Идеята е да се изкара, че те водят борба със Сергей!

Ако приемем, че Азер Меликов е имал намерение да регистира този сайт, той ли точно, корифеят в тази област, ще си остави името, за да бъде открит?! Значи има тук някаква друга игра, не знам каква е, но логиката говори така...

- Вие намеквате, че при регистрацията е направена фалшификация?
- Ами може и така да е!

- Да, но на 2 май името се сменя на Иван Петров. Какво направихте точно?
- Изпратих хората си и им казах – изчистете го това име, щом го има, ще регистрирате сайта на името на Иван Петров.

- Това е фалшиво име, нали?
- Това е условно име.

- Говорили ли сте с коалиционните си партньори от БСП за тази мистерия?
- Говорих с Антон Кутев и му казах, че не познавам Азер Меликов.
Те се разграничиха от мен. Но аз и не съм длъжен да искам от тях разрешение как да си правя кампанията.

- Господин Минчев, и какво - значи, оказва се, че участието ви в създаването на коалиция “Атака” и влизането й в парламента, сега ви носи дивиденти?
- “Атака” е продукт на човека срещу вас. Имам предвид целият този патриотичен проект, в който беше заложена идеята за съюз на левите и десни български патриоти... Представяхме си го като птица с две крила – ляво и дясно - тя трябваше да бъде надеждата на българския народ.
Намеренията бяха благородни. В инициативния комитет, в който влизаха Минчо Минчев, Илия Киров, Румен Воденичаров, Станислав Станилов, Минчо Христов, Стела Банкова, Йордан Величков, Огнян Сапарев, да не пропусна някой, решихме, че ще направим едно такова патротично обединение.

Малцина вярваха в успеха. Аз твърдях, че ще преминем двойно бариерата от 4 процента и Минчо Христов ме подкрепяше... Говоря за февруари – март 2004 г. Тогава правехме многократни събирания на ул. “Георг Вашингтон” в една заличка на кръчмата “Венеция”. И Волен идваше през това време. Обсъждали сме като български патриоти как да помогнем на народа си.

През февруари 2005 г. избрахме името - Национално обединение “Васил Левски”. Написах го във вестник “Зора”. Започнаха обаждания по телефона, писма: "Оставете Левски, не го пипайте"... Бяха прави хората...

И аз съвсем честно на едно от събиранията в моя кабинет на в. ”Зора” в Полиграфическия комбинат казах на останалите каква е реакцията на симпатизантите. Трябваше да търсим друго име... В момента, в който обяснявах тези неща, телефонът на Волен иззвъня и той излезе навън да говори, но чу за какво става дума... Като се върна остана той да каже мнението си. И той каза следното: “Колеги, разполагаме с вестник “Зора”, който излиза в 10 хиляден тираж... Можем ли с него да стигнем за толкова кратко време до целия български народ? Всички отговорихме: "Не, не можем!" И Волен тогава каза: Вижте, аз имам едно предаване “Атака” по телевизия СКАТ.

Наемам се да озвуча нашите идеи. Не искам да доминирам над никого от вас, но предлагам да се казва Национално обединение “Атака”. Първа изръкопляска Стела Банкова: “Браво!” В крайна сметка се реши името да бъде Коалиция Национално обединение “Атака”. Политически кръг “Зора” тръгна да събира подписи. За 10 дни – 14 000 подписа. 6 000 подписа внесохме за регистрация в ЦИК. Останалата подписка Волен я задържа при себе си.
Но разгръщам един ден вестник “24 часа” и виждам съобщение: В събота се учредява нова партия. Разбирам, че ще се прави партия “Атака”. Никой от нас не знаеше – ние работехме за коалиция “Атака”!

Обаждам се на Волен: “Каква е тази грешка?” А той: “Не, няма грешка!

Ти си с вестник и с партия, какво искаш, аз с едно предаване от 10 минути ли да бъда?” Но защо “Атака”?, питам. Той ми отговаря: “Коалицията е регистрирана по Закона за изборите, а партията ще бъде по Закона за политическите партии...”

А ние бяхме избрали Волен Сидеров и за председател на коалицията - за това Петър Берон да му бере греха... Добре, така да бъде.

Но тръгна предизборната кампания – на Волен един път не му се обърна езикът да каже, че става въпрос за Национално обединение “Атака”... Вкарахме 21 депутата. Но след като излезе регистрацията на неговата партия, Волен Сидеров даде молба до председателя на парламента Георги Пирински - народните представители от коалиция “Атака” да се преименуват на народни представители от партия “Атака”...

- А защо вие не влязохте в парламента?
- Нашите

хора от “Зора” зад гърба ни бяха преместени заради Митко. /Димитър Стоянов – доведен син на Сидеров, депутат от “Атака” – б. а/

Да може той да заеме избираеми места...

След като разбрах за тези манипулации, аз се отказах от мястото в листата в Стара Загора, за да влезе Христо Величков. От “Зора” влезе и Станислав Станилов. Просто казах: "Няма да участвам в тази мръсотия и няма да предам хората, с които съм вървял толкова години!"

- Истина ли е, че вие сте искал да подкрепите правителството на БСП и ДПС и по този въпрос сте се скарали жестоко с Волен Сидеров, както твърди той?
- Няколко дни след началото на Народното събрание чувам, че “Атака” свиква митинг пред парламента: "Да спрем народните представители от ДПС да не влязат в парламента. Прималя ми! Намерих Волен и му викам: “Имаш ли акъл, за какво ти е нужно това?" Ние ще изкараме 1000 или 2000 души пред парламента!

Ами, ако Ахмед Доган е на твоя акъл и докара 2 000 души – какво ще стане! Бой! Ще се опозорим! Имаш трибуна в Народното събрание – говори от нея! 3 млн. души ще те слушат и ще оценяват това, което им казваш!” Не може – обявено било! Отидох в деня на пл. “ Св. Александър Невски” – отците от храма не дават ток за митинга! Един от тях, който ме позна, ме викна и ми казва: ”Господин Минчев, вие сте разумен човек! Искам да ви кажа – храмът няма да даде ток за такъв митинг!” Даде ми да разбера, че няма да съдействат, колкото зависи от тях, за да не се стигне до сблъсък...

Казвам на Волен, а той: “Остави ме, защо си тук?!” “Тук съм, защото и името “Зора” е тук, в кюпа!”, така му отговорих. Повярвайте ми, аз съм последният човек, който може да бъде обвинен в любов към ДПС... В това време тълпата започна да крещи, докараха камионетки от СКАТ, а Волен се качи като Ленин на броневика и започна... А всички крещят: “Долу руско-турското робство!” Защото беше ясно, че ще се прави правителство между БСП и ДПС!

Аз лично за правителството съм казвал, че ако то беше направено само от БСП и ДПС, щеше да държи сметка за всяко свое действие, защото много бързо можеше да бъде свалено с нашите гласове... Волен се противопостави и на практика докара правителството на тройната коалиция!

- Бил ли сте сътрудник на ДС?

- Имам само картон. При мен има “утежняващи” обстоятелства в биографията.

Баща ми е бил полицай. Целият ми живот от 14- годишна възраст мина под този знак.

Веднъж в ”Транспортен глас” ме извикаха при главния редактор Петко Томов. Там имаше двама души, които искали да говорят с мен... И единият започна: “Господин Минчев, ние знаем, че вие сте сърдит на Държавна сигурност, защото ви спряхме книгата... Но вижте какви неща стават в България – взривяват влакове, по сладкарници, по гари се гърми...” Ставаше въпрос за терористичните актове, свързани с възродителния процес...

“Искаме да ви попитаме за нещо, което е свързано с вашата професия: Какви са процесите, които се извършват с един влак на крайна гара?” Казвам им, че те са описани в правилника за техническа експлоатация... “Не, искаме вие да ни кажете като човек на словото, седнете и го напишете...” Написах и се подписах. След една седмица пак ме повикаха да коментираме, кой знае защо, някаква бомба, която намерили на Слънчев бряг и с това се свърши...

Едно интервю на Валерия Калчева