Според неофициалната статистика в България от предозиране със сексстимуланти са починали над 100 души
Ще изпълним желанието на нашите читатели и с помощта на нашите специалисти ще разкажем за лекарството, което в последно време се рекламира толкова упорито - виаграта. Популярността му нараства и почти всеки човек се чувства едва ли не задължен да го опита.

Как действа?

Лекарството разширява кръвоносните съдове на пениса по време на сексуалното възбуждане. В резултат на това притокът на кръв към пениса се увеличава, което води до нормална ерекция.

Подобно на много други открития, ефектът на лекарството е бил открит случайно: през 1992 г. при клинични изпитвания върху доброволци на ново лекарство за лечение на заболяване на сърцето.

Лекарството не дало очакваните резултати, но учените обърнали внимание на “страничния му ефект” - повишена потентност при мъжете. От 1998 г. виаграта се появява за първи път в аптеките в САЩ.

Показания

Виаграта е лекарство за лечение на еректилната дисфункция. “Това е патологично състояние, при което качеството на ерекцията при мъжете не може да осигури нормални сексуални отношения”, обясняват лекарите. Обикновено тези нарушения възникват при мъжете след 40 години. Но често се срещат и в други възрастови групи. Изследвания за разпространението на еректилната дисфункция показват, че от 1709 мъже на възраст от 40 до 70 години, проблеми с ерекцията имат 52 на сто от тях. Ето защо проблемът на функционалните (преходни) нарушения на потентността съществува реално и е доста широко разпространен.

В нашата страна за разпространението на този проблем доприна-сят и алкохолът, тютюнопушенето, хроничната умора, натрупана в борбата за оцеляване. Терминът импотентност вече рядко се използва и означава пълна липса на ерекция.

Към днешна дата ефикасни лекарства за лечение на еректилната дисфункция няма. Виаграта също не е панацея, тя дава само временен ефект. Въпреки това е възможно на нейна основа в бъдеще да се създадат по-добри продукти.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМА ВИАГРАТА, ЗА ДА НЕ НАВРЕДИ?

Активното вещество във виаграта е силденафилът. Цифрите на таблетките показват колко милиграма силденафил се съдържа в една таблетка виагра. Препоръчителната доза е 50 мг за повечето пациенти, но с оглед на поносимостта индивидуалната доза може да бъде увеличена до 100 мг или намалена до 25 мг. Виаграта се приема не повече от 1 път на ден, около един час преди половия акт. Таблетките трябва да се поглъщат цели с малко вода. Желателно е да се избягва приемането на алкохол. Обилното хранене, особено с мазни храни, забавя ефекта от действието на лекарството. При по-възрастните хора (на 65 години и повече) препаратът се изхвърля по-бавно от организма и по-дълго време остава да циркулира в кръвта, затова се препоръчва при тях индивидуалните дози да са по-ниски.

Синьото хапче не е за всеки

Виагра не трябва да се използва от деца и младежи до 18 години. Много е важно да се знае, че това лекарство е разработено за лечение на сексуално разстройство и не е предназначено за употреба от здрави хора. С други думи, виагра не оказва влияние върху здравите хора.

Предозиране. Проведено е проучване сред доброволци - еднократен прием на виагра до 800 мг.

Нежеланите лекарствени реакции са възниквали по-често и са били по-тежки. Няма специфична противоотрова. При предозиране се препоръчва симптоматично лечение, често в условията на интензивно отделение. Случаят се усложнява и от факта, че диализата (прочистване на кръвта) в този случай не е ефикасна, защото силденафилът се свързва здраво с протеините на кръвната плазма и не може да се изхвърли с урината.

Не е установено някакво негативно влияние върху способността за шофиране, но поради възможните странични ефекти известно време след приема на виагра трябва да бъдете внимателни при шофиране и работа с машини.

ВНИМАНИЕ!
Препоръчваме ви да бъдете внимателни с виаграта, тъй като това лекарство се появи на пазара сравнително наскоро и затова е недостатъчно изучено. Не са правени достоверни мащабни проучвания, които да са публикувани в пресата (най-вече се публикуват или хвалебствени статии от фирмата производител, или крайни мнения, отричащи ползата от прилагане на лекарството, от конкурентните фирми). Не приемайте виагра само от любопитство и за засилване на сексуалните усещания. Не забравяйте, че във всичко трябва да има мярка и “златна среда”, ако постоянно пришпорвате организма си или отделни негови функции, той рано или късно ще се изтощи и ще се появят проблеми. И последно. Никой не е отхвърлил здравословния начин на живот: учете се на хармония с природата, радвайте се на всеки ден и тогава няма да имате нужда от синьото хапче.

Кои са противопоказанията

В действителност виаграта е единствен по рода си продукт за лечение на импотентността, лесен за използване, достъпен и ефикасен. Все пак има и обратна страна на монетата. Всеки знае, че преди да започне приема на ново лекарство, трябва да прочете инструкциите за неговата употреба или поясненията. Най-добре е да се направи консултация с лекар: да се обсъди дозата и продължителността на прилагане, както и възможните странични ефекти. Не може да има лъжлив срам. Трябва да сте наясно с противопоказанията, преди да започнете приема на препарата:

Ако приемате редовно или с прекъсвания нитрати за лечение на ангина пекторис (например нитросорбит, кардикет, изокет и т.н.), както и донатори на азотен окис. В тези случаи използването на виагра е противопоказано, защото усилва ефекта на нитратите и артериалното кръвно налягане може да спадне до критични граници. Ако не знаете дали лекарствата, които пиете, спадат към групата на нитратите - попитайте личния си лекар, за да избегнете бъдещи проблеми. С внимание трябва да се използва виагра при наличието на анатомична деформация на пениса, при болести, придружени с кървене, при обостряне на язвата на стомаха и дванадесетопръстника, в първите 6 месеца след миокарден инфаркт, инсулт, при тежка аритмия. Ако кръвното налягане е над 170/100 или по-ниско от 90/50, въздържайте се от приемане на виагра.

Странични ефекти

Заслужават интерес и страничните ефекти от действието на виаграта - за тях вие също трябва да знаете:

- прилив на кръв към лицето - в 10,9% от случаите;
- сърцебиене - 1%;
- тежко главоболие - 10,8%;
- нарушения на възприятието в цветното зрение: светът е оцветен предимно в синьо, повишена чувствителност на очите към ярка светлина;
- запушване на носа - 2,1%;
- нарушено обоняние - 5,5%;
нарушение в работата на стомаха, повръщане - 3%;
- понижаване на кръвното налягане, припадъци, кървене от носа;


Може да се появи прекалено продължителна болезнена ерекция - до 4 часа, която изисква спешна лекарска намеса.

Проведено е изследване на 1473 случая с тежки усложнения след употребата на виагра (данните са за 1 година). От тях 522 смъртни случая: 94 мъже, починали от сърдечен удар, 200 души от инфаркт на миокарда. Най-често смъртта е настъпвала през първите 6 часа след приема на лекарството.

Починалите мъже са страдали от сърдечносъдови заболявания с различна степен на тежест.

Смята се, че причина за смърт в тази ситуация не е самото лекарство, а сексуалната активност при хора със сърдечни заболявания. Ситуацията не е еднозначна: от една страна, ако даденият човек е болен, той във всеки един момент може да получи инфаркт, а от друга страна, той взема виагра, която е противопоказана при такива заболявания. Вероятно природата е решила този проблем много мъдро, лишавайки такива пациенти от потентност, като по този начин се грижи за продължителността на живота им. Да се докаже “вината” на виаграта в такива случаи е почти невъзможно. Следователно сърдечноболните пациенти трябва да претеглят внимателно всички доводи за и против и да обсъдят използването на виагра с личния си лекар.

Британските учени са изследвали действието на виаграта върху мишки. Оказва се, че тя намалява вероятността от зачеване с 30%, тъй като сперматозоидите не могат да проникнат в яйцеклетката - всички вещества, които са им нужни за тази цел, са изразходвани предварително. Няма данни за такъв ефект от прилагане на лекарството и при хората. Компанията твърди, че лекарството не оказва влияние върху детеродната функция и че дори я подобрява.