Той сгрява в студа и охлажда в горещината, успокоява и зарежда с енергия
Тази напитка е неизчерпаем източник на витамини, минерали и други полезни вещества и е сериозна конкуренция на лекарствата против кашлица и настинка.

ЛИПОВИЯТ ЧАЙ предизвиква изпотяване и понижава температурата. Именно тези негови свойства са ни необходими при простуда. Освен това с него можете да си плакнете гърлото при ангина, защото съдържа вещества, убиващи болестотворните бактерии. Приготвянето на напитката е просто: 1 супена лъжица липов цвят се залива с чаша вряла вода и се оставя да престои 10 минути.

ЧАЙ ОТ ЧЕРЕН БЪЗ. Той е отлично средство за изпотяване и за отделяне на урината, противовъзпалително и дезинфекциращо средство. Този чай се пие колкото се може по-горещ, при това 2-3 чаши една след друга. Приготвя се по следния начин: плодовете от бъз се измиват и се заливат с студена вода, която се оставя се на огън, докато заври. След това сместа се прецежда и се добавя мед.

ЧАЙ ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА. В този случай е най-добре да използвате отвара от шипки с мед или от коприва с мед и лимон. За да постигнете максимален ефект, лимонените парченца трябва да се поставят не във вряла вода, а в топлия чай, който трябва да се изпие веднага след приготвянето. Това правило се отнася за всички витаминни напитки. Не бива да заливате плодовете с вряла вода, защото ефектът няма да е същият.

Не изхвърляйте остатъците

Пили сте чай и се каните да изхвърлите остатъка в мивката. Не бива! Първо‚ можете да подъвчете тези листа‚ за да премахнете лошия дъх в устата си и чувството за прилошаване. Второ‚ след като ги сварите повторно‚ можете да измиете с вода косата си‚ за да повишите устойчивостта й срещу цъфтене. Трето‚ ако го използвате като компрес на очите‚ можете да се избавите от торбичките и тъмните кръгове под тях или в случай че‚ недай си Боже‚ клепачите ви гноят. Четвърто‚ можете да подквасите течността‚ както правят това в Китай и Тайланд. Преди употребата тази “закуска” се сварява в леко подсолена вода и се подправя с растително масло‚ чесън и други подправки. Казват‚ че пръстите можеш да си оближеш! Накрая‚ пето‚ практичните китайци изсушават употребените вече листа от чая и с тях пълнят възглавниците си‚ за да спят като истински праведници.
И нека мъжете се самоиронизират‚ като казват: "Щастие е да имаш красива жена‚ а мъка - да имаш такова щастие!" Колкото до привлекателността‚ тук ние не се пазарим за цената‚ а просто я оптимизираме.

ЕХИНАЦЕЯТА ПОДСИЛВА ИМУНИТЕТА

Ехинацеята не само укрепва защитните сили на организма, но е и прекрасно профилактично и лечебно средство против простуди. Ако вече сте почувствали неразположение, чаят от това растение ще ускори процеса на оздравяване средно с 2-3 дни. До този извод стигнали учени от Кънектикът (САЩ). А специалисти от Канада открили, че ехинацеята убива микроорганизмите, причиняващи простуда и грип. Те са убедени, че за да се избавите от настинката и кашлицата и да повишите имунитета си, трябва редовно да пиете такъв чай.

БУКЕТ ОТ БИЛКИ ЩЕ ПРОГОНИ БОЛКАТА

Натуропатологът от Калифорния (САЩ) Катрин Куарточи препоръчва да имате под ръка специален набор от билки, с който лесно ще намалите напрежението и усещането са дискомфорт в мускулите. Вземете чаена лъжичка плодове от хвойна и по 2 супени лъжици цветове и листа от лавандула, мента и риган. Залейте сместа с чаша вряла вода и я оставете да престои 20 минути. След това я прецедете, добавете чаша преварена вода и приемайте по 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди хранене.

НЕ НА НОЩНИТЕ КОНЦЕРТИ!

Има няколко сериозни причини, които предизвикват хъркане, сред които са изкривяване на носовата преградка, полипи в носа и алергичен ринит, удължаване на небното езиче, нарушаване на захапката, уголемяване на сливиците, понижена функция на щитовидната жлеза. При всички тези случаи е необходима лекарска помощ. В останалите е достатъчно да се възползвате от следните съвети.

Отслабнете. Статистиката показва, че с намаляване на телесната маса само с 10% дишането насън се подобрява с цели 50%.

Откажете се от обилните вечери. Поради препълването на стомаха диафрагмата се изкривява, което препятства нормалното дишане.

Не злоупотребявайте с алкохол. Той понижава мускулния тонус и способства за отпускане на мускулатурата на гълтателния апарат, което от своя страна провокира хъркане.
Оставете цигарите. Цигареният дим дразни лигавицата на носа и гърлото и може да доведе до хронично възпаление на носоглътката и трахеята, а то е съпроводено с подпухване на стените, което често води до хъркане.

Постарайте се да не спите по гръб. Хъркането най-често е предизвикано точно от това положение на тялото.

Внимание: хъркане

Последните изследвания на унгарски учени показали, че хъркането може да бъде признак на предразположеност към заболявания на сърцето и инсулт. Те установили, че при онези, които с нощните си “песни” не дават на близките си да спят, рискът от инфаркт е по-висок с 34%, а вероятността от инсулт – с 67%. Това се отнася най-вече за хората, които хъркат много силно.

ДЪВЧЕШ ПО 150 ПЪТИ, И СТАВАШ БЕЗСМЪРТЕН

Древните лекари в Гърция, Китай и Египет били убедени, че старателното предъвкване на храната позволява да се намали нервното напрежение, да се избягнат колит, гастрит и дори язва. А източните мъдреци твърдели, че ако всеки залък се предъвква 50 пъти, от нищо няма да се разболееш; 100 пъти – ще живееш много дълго; 150 пъти – ставаш безсмъртен. Съвременните лекари доказали, че старателното сдъвкване на храната укрепва венците, възстановява киселинно-алкалния баланс, намалява натоварването на сърцето (препълненият с големи късчета храна стомах притиска диафрагмата), позволява да се заситите по-бързо и с по-малко количество храна.
1. Планирайте времето си така, че да не бързате заникъде, докато се храните.
2. Слагайте в устата си малки порции храна и не преглъщайте големи късове.
3. Дъвчете храната, докато тя не се превърне в течна еднородна маса. Само такава храна веднага се подлага на въздействието на храносмилателните сокове и се задържа по-малко време в стомаха.
4. Преди да преглътнете каквато и да било напитка, също трябва да я подържите малко в устата си, за да се смеси със слюнката.
5. Яжте с удоволствие. Мислете за това, каква полза носят на организма ви този начин на хранене и тази храна, и бъдете сигурни, че така тя ще се усвои по-лесно.

МАСАЖ ЗА УМОРЕНИ РЪЦЕ

Ще са ви необходими само пет минути на ден, за да намалите умората в ръцете. Тази процедура не само нормализира кръвообращението, но и стимулира функцията на всички вътрешни органи.
- Най-напред с кръгови движения масажирайте китките на ръцете, като започнете от върховете на пръстите към основата и по обратната страна на дланите и китката. След това със същите кръгови движения постепенно се придвижете към лакътя и раменете, а после се спуснете обратно.
- С кръгови движения на палеца масажирайте китката, като едновременно с това свивате и разгъвате пръстите на ръката, която масажирате. Завършете масажа с ритмични почуквания в областта под раменете и самите рамене, като използвате страничната част на едната ръка и вътрешната страна на дланта на другата.