Високата температура при готвене, както и ниската - минус 10 градуса, убиват паразитите
Мнозина от нас се умиляват, щом видят бездомно куче. Подхвърлим му залък, погалим го, поиграем си с него и... няколко дни по-късно стомахът ни свива зверски. Започваме да слабеем. Отиваме на лекар и разбираме страшната вест - освен радост, бездомното кученце ни е донесло и тения.

Кучешката тения е вид плосък червей, който се дели. Главата има смукателен орган, който му позволява да се закрепят за животинските черва. Всяка част от червея има собствени размножителни органи. Новите части се формират в горната част на тялото и се отделят, когато са напълно развити. Те съдържат голям брой яйца. Тези части могат да бъдат видени близо до ануса на кучето или котката. Кучешката тения преминава през различни цикли и обитава различни приемници през това време - бълхи, риба и различни домашни животни, като овцата и свинята.

Вече в по-зряла форма те обитават храносмилателната система на кучетата или котките.

Как се заразява човекът?

Заразяването става чрез приемане на храна или вода, които са заразени, или чрез човешки или животински изпражнения. Месоядните животни и хората могат да се заразят чрез месото.

Има множество видове тении, които могат да заразят хората.

- Свински и телешки тении: инфекциите с този вид тении става чрез ядене на сурово или недопечено свинско или телешко месо, което е заразено с ларви.

- Рибни тении: предават се чрез ядене на сурова риба, най-често сьомга. Това е характерно за държави, в които се яде сурова риба като скандинавските страни и Япония.

- Малка тения: разпространява се най-вече благодарение на лошата хигиена. Например, ако на ръцете ви има яйца на тения и докоснете някой човек или предмет, той може да се зарази.

- Кучешка тения:
хората могат да се заразят с кучешка тения чрез контакт с кучешки изпражнения или чрез близък контакт с куче.
Всъщност

паразитните зарази са с нас през цялото време.

Те живеят в телата ни, дори в нашите клетки и през по-голямата част от времето ние дори не знаем, че те са там, благодарение на нашата имунна система, която им противостои.

Мозъкът може да осигури приятна, благотворна среда за паразитите, защото има много структури, които пречат на имунната система да се справи с тях, поне в ранните стадии на инфекцията. Ако добавим към това и изобилието на кислород и хранителни вещества, мозъкът изглежда доста приятно място за живеене.

Ако паразитът не успее да се настани в мозъка, тогава трябва да се справи с атаката на имунната система. Човешкият имунитет е изключително организиран и ефикасен, затова “механизмите за укриване” при паразитите трябва да са достатъчно добре развити, за да се противопоставят успешно, поне за известно време.

Заболяването може да се маскира като грип

Свинската тения е един от най-често срещаните паразити, които засягат мозъка. Над 50 милиона души по света са заразени от свинска тения и това е водещата причина за възникване на припадъци. Обикновено е следствие от хранене с недопечено свинско месо и веднъж попаднала в червата, може да достигне голяма дължина. При определени обстоятелства тези тении може да се настанят и в мозъка.

Защо тениите може да попаднат както в червата, така и в мозъка? - Всичко зависи от това, на какъв етап от жизнения си цикъл се е намирала тенията, когато е попаднала в организма. В ларвения си етап тя попада най-често в червата, но ако са били погълнати във вид на яйца, те се излюпват в стомаха. Оттам ларвите могат да попаднат в кръвта

и да достигнат до мозъка

След като ларвите достигнат до мозъка, те причиняват заболяване, наречено неврокистоцироза.

Веднъж настанили се в мозъка, ларвите се развиват в подобни на киста структури. Мястото на кистите определя и симптомите. Ако ларвите са попаднали върху мозъчната тъкан, тогава се появяват припадъци. От друга страна, ако ларвите попаднат в кухини, изпълнени с мозъчна течност, симптомите са: главоболие, гадене, виене на свят, припадъци, променя се психиката.

Някои видове тении не преминават във възрастна форма. Те съществуват като ларви в червата и под тази форма преминават в кръвта, а оттам могат да попаднат и в други части на тялото.

Симптомите на инфекцията са различни и зависят от следните фактори: вида на тенията, тежестта на инфекцията, както и коя част от тялото е засегната.

Най-характерните симптоми са:

- болки в коремната област;
- кaшляне или болка в белите дробове, причинени от гнойно възпаление;
- грип;
- жълтеница;
- слепота;
- частичен припадък без загуба на съзнание.


Телешката тения живее само в червата и се лекува лесно. Но някои други тении могат да доведат до усложнения.

Какви са симптомите?

Хората, заразени с тения, често не знаят за това. Причината е, че симптомите не са ясно изразени, при това са много общи и характерни за много заболявания, като например болки в стомаха.

Понякога може да се забележат яйца, ларви или части от тения в изпражненията. В зависимост от вида на тенията са възможни следните симптоми:

- болки в коремната област;
- гадене или повръщане;
- диария;
- загуба на тегло;
- загуба на апетит;
- замаяност;
- безсъние;
- припадъци, конвулсии;
- недохранване (състояние, причинено от неправилно абсорбиране на приетата храна).


Симптомите на инфекция с телешка или свинска тения може да включат увеличаване на апетита.

Макар и рядко, симптомите на заразяване с рибна тения може да се проявяват и с недостиг на витамин B12, което води до анемия.

Как да се предпазим

Ехинококозата е заболяване, причинено от ларви на кучешката тения, които попаднат в човешкия организъм. Тя най-често засяга черния или белия дроб, но също така може да се настани и в костите или мозъка. Големината на ларвите може да достигне до 30 см.

Може да се заразите още като дете и в продължение на много години да липсват каквито и да е било симптоми, докато не бъдат засегнати основни органи.

Инфекцията може да бъде открита чрез намиране на яйца, ларви или части от тенията в изпражненията. Дори и да не намерите такива, при най-малкото съмнение е добре да посетите вашия личен лекар.

Поставяне на диагноза

В зависимост от вида на тенията, тя може да бъде открита чрез:

- скенер, ултразвуков скенер и т.н.;
- изследване на кръвта;
- тестове, изследващи функциите на черния дроб.


Лечение

При възрастни тении вашият лекар най-вероятно ще ви изпише лекарства, които се приемат през устата.

По-сложно е лекуването на инфекции с ларва на тения, защото тя обикновено се настанява извън червата. В някои случаи ларвите може да бъдат отстранени чрез оперативна намеса.

Превенция

Топлинното обработване убива всички ларви и яйца на тениите. Добре измивайте чинии, в които е имало сурова риба или месо, преди да ги използвате за друго.

Замразено месо и риба при температура под десет градуса за най-малко 48 часа също убива тениите и яйцата им. Въпреки това е добре да ги сготвите.

Опушването или изсушаването на месото или рибата не е сигурен начин за предпазване. Измивайте добре суровите плодове и зеленчуци, преди да ги консумирате. И се уверете, че сте изчистили добре кухнята след това.

Възможните усложнения

Цистицеркозата се причинява от ларвите на свинската тения. Тенията може да излезе от червата и да се настани в някои от меките тъкани и органи, като например белите дробове, черния дроб, окото или мозъка. Мехурът расте много бавно и може да причини инфекция. Ако се настани например в черния дроб, може да наруши неговите нормални функции. Taka нареченият мехур може да се инфектира с бактерии (вторична инфекция) и ако се спука - да причини тежка алергична реакция.

Неврокистоцирозата е доста опасно усложнение, причинено от ларва на свинската тения. Засяга мозъка и централната нервна система, както и зрението Може също да причини епилепсия, шизофрения, менингит. Ако инфекцията е тежка, краят може да бъде фатален.