Екстрасенсът-уникум Никола Карабельов от кюстендилското село Пороминово е помагал в патови ситуации дори на Симеон Сакскобургготски.
Още при първата му визита в родината през 1996 г. стрък от специално подбрани билки от селския знахар връщат естествения цвят на лицето на царската особа, мъчена от тежка хипертония. Зад безспорния талант на 73-годишния бачо Кольо застава и самият проф. Александър Влахов.
Репортер се срещна с кюстендилския феномен, за да ни разкрие тайните на хитовото тв-шоу “Ясновидци”.

- Като екстрасенс от старата генерация как оценяваш новия сезон на “Ясновидци” – по-добър или по-слаб е от предишния?
- Участниците сега са по-добри, по-силни като дарования, отколкото в първото издание на риалити шоуто. Прави ми впечатление обаче, че много ги натоварват. А това е пряко силите на по-голяма част от тях. Явно всичко се прави с комерсиална цел – предаването да предизвиква зрителския интерес, а телевизията и организаторите да спечелят повечко парици. Както е известно, по същото време “ВИП Брадър 3”

изсмукваше хилядарки за “каузата”… Да не кажа за шашмата.

По-голяма простотия от тази досега не бях виждал, но това е друга тема.

- В предварителния ни разговор заяви, че 17-годишният Данаил Колев от София ще бъде победител. Какво ти дава основание да мислиш така?
- Така го виждам това момче! След време навярно ще развие способностите си, но трябва още много да работи. Все пак е юноша. За него това е една наивна детска игра, но осъзнае ли потенциала си, ще дръпне с материала.

И перничанинът Роберто Методиев е добър. Не е за подценяване и мургавелякът Христо Христов от Търговище. Макар да е само на 27 години, изглежда доста по-зрял за възрастта си. Без да разказва много-много за житието-битието си, по лицето му личи, че доста е изстрадал. Христо по особен начин вижда нещата в кафето. Там му е силата, но не винаги прогнозата му е точна и изчерпателна. Дали утайката греши, или интуицията му, навярно и той самият не знае. Но определено е интересен тип. Има доста хляб в него.

- Шаманът от неизвестното руско село Анжеро-Суджинск Сергей Калмов се включи в “Ясновидци” като че ли с най-голяма кошница. От пръв поглед се набиваше неговата грандоманщина. Представилият се за “биомагнетист” участник парадираше, че е работил заедно с Джуна в митичния “Екип 64”, създаден от КГБ, но пък твърде бързо отпадна…
- Много му здраве! Това, дето твърдеше, че бил обучаван от някакъв шаман в тайгата в продължение на цяла година още като дете, за мен са

пълни измишльотини.

Никой не е в състояние да те обучи в нещо. Това си е дарба – или я имаш, или я нямаш…
Още в самото начало поставих братушката на седмо място в предварителната си класация. Не се изненадах, че първи отпадна заедно с Иванка Мицова от с. Рибарица, спрягана за “вещица”. Напротив, за мен Калмов беше истинският “вещер”. Беззъбата “дама” бе истинска “Пепеляшка” в сравнение с този наследник на Распутин. Това, което усетих, е, че на Сергей не му е дадено по сърце да разгадава заплетени случаи. Мъчеше се, завалийката, на моменти от зор дори заекваше. Но свръхсамочувствието не му изневери нито за секунда – постоянно си мислеше, че всички са му в краката. Е-е-е, не се получи…

- Мнението ти за “фурията” от Кюстендил, твоята землячка Василка Анакиева?
- Абе, тя не само е фурия. Тя просто си фантазира. Това, което говори, че й идвало отгоре, от Космоса, е вятър работа… Тя си няма хал-хабер от Вселената, понятие си няма що значи това. Плеска ги едни,

по-добре да не коментирам, `щото се ядосвам…

- Отстрани е много лесно да се прави разбор. Ти би ли се справил с повечето от трудните задачи, както ги класифицира в началото на разговора ни?
- Ако бях там, на минутката всичко бих отговорил най-точно!

- Разбрах, че си се явил на кастинга, където си им “събрал очите”. Защо тогава не си в “Ясновидци”?
- Вярно е, бях на кастинга. Успешно издържах по-голяма част от изпитанията. Отговорих на почти всички въпроси. Записаха ме и ме поканиха отново да се явя в определен ден и час.

- Какво се случи на кастинга?
- Отговорих на всичките задачи, които ми бяха поставени. Паказаха ми сандъче със скрита в него огърлица. Видях, че там се мъдри нещо като наниз, броеница. Отидох по-надалеч – трябваше ми лист и молив, за да преброя пендарите или жълтиците в нея, дори да кажа с каква големина и тегло са те…

В крайна сметка обаче им отказах.

По мои, лични съображения.

- И все пак си се появил още в първия епизод на “Ясновидци”. За съжаление, не успях да го гледам, но какво си правил там?
- Наистина, показаха ме с лице и глас, как навлизам в космическото пространство и как са ми потребни само трийсетина секунди, за да видя къде се намира изгубеният апарат /сонда – б.а./ на Марс. Казах им, че е пропаднал в дълбока планинска клисура с изпарения. Значи на планетата има вода.

Зад кадър пък им разясних какво става с нашите изчезнали моряци от потъналия кораб “Хера”. Неколцина от нашите оцелели моряци се охраняват жестоко в зандан североизточна Турция. Един от матросите - този, дето е бил с по-дълга коса, го видях да лежи полугол на мизерен затворнически нар. Майка му от Варна - Стоянка, няколко месеца след трагичния инцидент дойде при мен. Попита ме дали символично да погребе чедото си или не. Казах й какво виждам. Знам, че е предприела някакви стъпки във външните министерства на България и Турция, но работата е доста дебела.

- Каква е преценката ти за водещия на “Ясновидци” Николай Георгиев? Първия сезон изглеждаше по-нормален. Сега се прави на “зомбиран” - надянал си е някаква демонично-стряскаща маска…
- Момчето не е виновно! Каквото му наредят, това прави. Покрай кастинга обаче разбрах, че е искал доста повече пари, за да бъде водещ. В противен случай нямало да се съгласи. Изглежда са го удовлетворили финансово.

Затова се натяга!

Опитва се да изглежда по-мистичен, отколкото е в действителност. А това е напълно излишно.


Георги АНДОНОВ