Не бръчките са тези, които издават годините ни, а торбичките под очите. Както и “натежалите” ни крака. Става дума за задържането на течности в организма, което се случва дори и на здравите хора - без проблеми със сърцето и бъбреците.
Когато навършим 40 години, този проблем няма да ни подмине. Но нищо не ни пречи да вземем мерки против него.

Торбичките, както ги наричаме, защитават очите ни, благодарение на съдържащите се в тях мастни тъкани. Обикновено те не се виждат, но с възрастта или под въздействието на негативните фактори по долните клепачи могат да се появят очни хернии. Това е така, защото с годините намалява съдържанието на колаген, еластин, хиалуронова киселина. А това прави кожата по-малко еластична и склонна към отоци и повишена разтегливост. Между кожата на клепачите и подкожната съединителна тъкан има мембрана. С възрастта тя изтънява при всички нас. Вследствие на това подкожната мастна съединителна тъкан се допира до кожата. А всяко напрежение предизвиква задържане на течности в съединителната тъкан около очите и като следствие води до оток на клепачите. Това се засилва, ако е нарушено венозното кръвообращение в околоочната област. По време на сън циркулацията в съдовете се забавя, клепачите са неподвижни и на сутринта се появяват отоци.

ВНИМАНИЕ!
- Торбичките могат да бъдат и вродена анатомична особеност на структурата на очите.
- Хернията и отоците се различават по това, че отокът изчезва по средата на деня, козметиката също помага за това, докато хернията не може да се победи с такива средства.
- Херниите под очите могат да бъдат предизвикани и от козметични средства, които не са предназначени за тази част на лицето ни.
- Отокът на клепачите означава недостатъчно оттичане на венозната кръв.
- Не се увличайте по диуретични препарати, те също могат да провокират отоци.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВЯВАНЕ НА ОТОЦИТЕ СА:

- Понижаване съдържанието на белтъчини и електролити в кръвта. Това произтича от намаленото осмотично налягане, а течността трудно се задържа в съдовете. Случва се най-вече при увреждане на бъбреците или черния дроб, а също и при прекалено увлечение по гладуването.

- Нарушена работа на венозните клапи, в резултат на което венозната кръв се движи по-бавно и в по-малък обем към сърцето. Тя застоява, а излишната вода се изтласква извън пределите на съдовете. Типично е при отоците в долната част на тялото и обикновено се съпровожда с варикозна болест.

- Съдовете получават невярна “информация” за това дали се увеличава или намалява пропускливостта на стените им. Такъв срив може да настъпи при увреждане на нервните влакна. В крайна сметка възниква неврогенен оток.

- Срив в работата на лимфната система. Вследствие на това се нарушава оттичането на лимфната течност. В местата на травми при инфекции и възпаления се появяват лимфатичните отоци. Застоят на лимфна течност в тъканите е причина за още един проблем - целулита.

МНЕНИЕТО НА ЕКСПЕРТИТЕ

При липса на някакво системно заболяване, било то на бъбреците или сърдечносъдовата система, отоци около очите най-често възникват поради остеохондроза на шийната част на гръбначния стълб. В случая се нарушава проходимостта на съдовете и тяхната еластичност. Оттичането на течности от главата се забавя и се появяват отоци. В тази ситуация следва да се обърнете към невролог.

Ако се появят отоци по лицето, следва да прегледате и щитовидната си жлеза. Всяко нарушение в нейната работа - както хипертиреоидозата, така хипотиреоидозата - провокират отоци и най-напред това се случва около очите.

Не трябва да се увличате по диуретици по време на диети за отслабване. Тези средства нарушават солевата обмяна, отмивайки калия от организма. Това може да стане причина за доста големи отоци по лицето и очите.

При жени в средна възраст могат да възникнат отоци на лицето през втората фаза на менструалния цикъл. Това е т.нар. предменструален синдром. Ако приемате седативни билки през този период, ще намалите неприятностите си.

Запомнете:

Нормата за употреба на течности е индивидуална за всеки от нас. Консултирайте се с лекар за необходимото точно за вас количество, особено ако страдате от хронична венозна недостатъчност.

Основните признаци са чувство за тежест в краката, умора, суха кожа. Тези усещания се засилват надвечер. Нарушенията са свързани най-вече с недостатъчна циркулация на кръвта и лимфната течност. И точно това предизвиква появяването на отоци. При отоци на краката е вредно да водите заседнал начин на живот; да допуснете наднормени килограми; да ядете много солена и лютива храна; да се увличате по пушенето и алкохола; да носите обувки на висок ток и прекалено стегнати дрехи.

При това състояние може да се подложите на лечебни процедури. Те активизират микроциркулацията на кръвта и работата на лимфната система. Става дума за микротокова терапия, мезотерапия, дермотония и лимфодренаж. Последната процедура може да се приложи и на лицето, и на краката. С помощта на тънки електроди се стимулират лимфните канали с нискочестотен ток. В резултат на това се подобрява клетъчната обмяна, възстановява се физиологичната активност на клетките, микроциркулацията на кръвта и лимфната обмяна.
При отичане на клепачите можете да си правите т.нар. лимфодренажен масаж. Масажирайте външните ъгълчета на очите и слепоочията. Натискайте много леко в продължение на 2 минути, след това почуквайте с краищата на пръстите около очите. След сън може да използвате овлажняващ гел за очите с растителни екстракти.

ВНИМАНИЕ!
Отоци по краката могат да възникнат и при злоупотреба с диуретични препарати; при дисфункция на щитовидната жлеза и в период на предменструален синдром. Но най-често това се случва при венозна недостатъчност, особено ако е съчетана с тромбози. На свой ред варикозната болест може да стане причина за лимфостаза - отоци по крайниците поради нарушено оттичане на лимфната течност. Отоците по краката изискват преглед при терапевт и съдов хирург. Много добра профилактика в този случай е плуването.

ЗА ПОЛЕЗНОТО И ВРЕДНОТО ПРИ ТАКЪВ ПРОБЛЕМ

При появяване на отоци по лицето е полезно:

- пълноценен сън на ниска възглавница или цилиндрична възглавница под врата;
- използването на специални кремове и гелове за кожата около очите;
- вакуумен масаж - повишава тонуса на кожата;
- апаратен дълбок масаж - електростатичното поле въздейства на клетките от по-дълбоките слоеве;
- лекият пилинг - в резултат на това се повишава способността на клетките да задържат влагата;
- козметика с екстракт от морски водорасли.


При появяване на отоци по краката са полезни:

- чай от лайка;
- лимонов сок, пресни краставици, аспержи, целина и патладжани;
- магданоз, кориандър и кардамон;
- сироп от боровинки;
- ежедневно физическо натоварване, най-добре ходене пеша по 30-40 минути;
- класически масаж 1-2 пъти в седмицата;
- носенето на специален трикотаж;
- всяка вечер повдигайте краката си така, че стъпалата да се окажат на нивото на сърцето;
- занимавайте се с аквааеробика - това подобрява преминаването на кръвта и другите течности в организма.


При всякакви отоци е вредно:

- да пиете много течности 2-3 часа преди сън;
- да ядете лютива и пресолена храна;
- да употребявате алкохол и да пушите;
- да се намирате в състояние на стрес;
- да злоупотребявате с ултравиолетовите лъчи;
- да се подлагате на прекалено физическо натоварване.