Информаторите му са го пребили - допуска Иванов.
Александър Йорданов е на 39 години, завършил е класическа гимназия, учил е кино и телевизионна режисура, владее няколко езика. Вероятно затова Огян Стефанов го кани за заместник в своя сайт "Фрогнюз". Тия дни обаче се разбра, че Йорданов е напуснал със скандал.

...........................
- Алекс, защо точно сега се разделихте с Огнян Стефанов, месеци след като твоят шеф бе пребит почти до смърт с винкели?

- Ние се разделихме преди повече от месец. За около седмица в началото на март Стефанов започна да търси всякакви поводи да ме предизвика. Относно работата бе крайно изнервен. Просто някои рекламодатели спряха едностранно парите за сайта. Казвал ми е: "От това по-лошо не може да се случи". Водил съм разговори на различни места за реклама, но навсякъде виждах как хората имат едно на ум. Стефанов се нервираше от финансовите проблеми и това е нормално. Говорили сме за предстоящата предизборна кампания, неговите думи бяха -

"Откъдето и да дадат пари, все ще е добре."

Когато разговарях с него след една моя среща в една политическа централа, той ми заяви - "Кажи им, че ние може да направим и черен пиар." Това ме шокира. През цялото това време, докато траеше неговото първоначално възстановяване в санаториум в Банкя, а после в домашна обстановка, той явно разбираше все по-отчетливо, че изпуска нещата, че положението не е същото и реши да се обгради с нови хора, които пак търсят скандалното, жълтото и обичат да се ровят в мръсното бельо на другите. Той се промени много и въобще не е същият човек.

Стефанов предпочита да плаща на свои приятели, отколкото на хора с мислене. Започна да ме следи какво правя, къде излизам и кога. От него научавах например в колко часа съм бил еди-къде си. Та той дори не знаеше какво съм писал и стигна дотам, че два дни преди окончателната ни раздяла да не знае, че съм качил собствен коментар във “Фрогнюз”. Имах усещането, че в него се е възродил някакъв дух на Лаврентий Берия. Преди време той назначи своя син за редактор- координатор на щат. А момчето е готвач по професия, опитваше се да изпълнява функциите на Йоргос Пецас като компютърен администратор. Синът му взе да се прави на началник, е, кой сериозен човек ще търпи това.

- И защо точно сега започна да разказваш за своите опасения, че Стефанов стои зад “Опасните”? Защо сега повдигаш завесата?
- Проблемът го раздуха самият Стефанов. Аз имам собствен блог, в който публикувах още на 2 април статия за „Опасните новини”. Той я препечата на 27 април във “Фрогнюз”. Но след това си позволи един долнопробен похват. Всички коментари под нея са дирижирани, първо я качи за един ден, след това един ден я махна, после статията пак се появи. Отдолу една малка групичка негови блюдолизци, заедно със сина му, са ме изкарали по-черен от дявола. А коментари в моя подкрепа бяха изтрити. Като човек, който е бил две години заместник-главен редактор на сайт, знам как се манипулира публиката. Стефанов приложи един гаден и долнопробен ченгеджийски похват... А завесата трябва да бъде повдигната. Заради случая с него България се превърна в зловещо място. В чужбина си мислят, че тук репресиите над журналистите са ежедневие. Бяха подменени стойностите. Една афера се представи като героична борба за свобода на словото.

- И защо ти, който си помагал на Стефанов, в един момент се оказа неудобното момче?
- Защото човешката неблагодарност няма граници. Аз съм изумен от неговото поведение. Но е по-добре, че това се случи сега, а не след време, тогава можеше и моята съвест да не е чиста. Сега поне няма от какво да се притеснявам, че съм написал нещо лъжливо, че съм злоупотребил като журналист. Неудобен съм, защото няма да ходя по политическите централи да крънкам пари и да ги увещавам как ние сме великани в журналистиката, как с нас могат да спечелят изборите едва ли не. Не съм му и интересен на Стефанов, защото няма да изпадам в словоблудство и да играя на дребно псевдоинтелектуални игрички, като една стара и изморена дама, която любовта май не я е спохождала, както нарече Кеворкян Люба Кулезич. Сега тя списва във “Фрогнюз” заедно с още един титан на мисълта и както всеки може да се убеди, изпаднаха в някакъв перверзен нарцисизъм да пишат за собствените си напъни.

- Разбрах, че Огян Стефанов е искал да се разделите, защото според него още от обяд пиеш на площад “Славейков”?
- Веднъж той ме извика и ми каза: "Ти имаш ли проблеми с алкохола? Обаждат ми се разни хора и разбирам, че докато съм бил в болница, ти заедно с твоя приятел Димитър, син на покойния журналист от 24 часа Михаил Димитров, сте пиели всеки ден по обед на площад "Славейков". Това му бяха думите. Този път бях не шокиран, а направо безкрайно втрещен. Само ще направя уточнение, че докато той беше в болница и в санаториум, в рамките на два месеца бях под непрекъсната полицейска охрана. Пред дома ми двама постови, когато ходех на работа, двама цивилни полицаи бяха неотлъчно до мен. През това време маршрутът ми е бил дома - работата. Ограничих си всички контакти. Защото преди това

получих заплахи, че ще ме пребият като Огнян, и то до дома ми.

Полицаите си свършиха перфектно работата и им благодаря. От тях знам, че причината за заплахите е свързана с Огнян. Моята съвест е чиста.

Е, как като си с такава полицейска охрана, ще пиеш по обед в центъра на София и ще крещиш по улиците? Така че поредната му измишльотина ми е смешна и абсурдна. Не случайно наскоро един много известен наш колега телевизионен водещ ми каза: „Не си мисли, че след такъв побой у него не са настъпили и ментални увреждания.”

- Разбрах, че през теб е преминавала кореспонденцията с чуждестранни медии, че си помагал на Огнян за така нареченото “международно лъскане на имиджа му”. В това лъскане Огнян Стефанов имаше ли някакви специални изисквания към теб?
- Не само с чужди медии, на практика около 4-5 месеца всичко минаваше през мен. Замислял съм се, че този уплашен вече човек е искал колкото се може по-бързо да се забрави историята с „Опасните новини”. Но да имаш гръб в чужбина е друго. Аз му уредих интервюта с швейцарската, холандската национална телевизия, с Дорийн Карвахал от "Интернешънал Хералд Трибюн", с гръцка частна телевизия, други чужди вестници. Паралелно с това от родните медии имаше огромен интерес към него. Той отказваше да говори пред български медии, а предпочиташе чуждите. За мен бе необяснимо. Накрая се появи при Цветанка Ризова по Нова тв, но там и дума не обели за сайта "Опасните новини". Винаги, когато съществуваше интерес от чужда медия, той беше така ентусиазиран, с охота говореше за свободата на словото, за българската мафия. Когато обаче някоя родна медия искаше да говори, отказваше тотално. След като поукрепна физически и сам можеше спокойно да говори по телефона, той започна да селектира контактите си с български медии. Интересен факт е, че едни от малкото си интервюта даде на Люба Кулезич и Стойко Стоянов от "24 часа." Сега е техен горд предводител във “Фрогнюз”. Стефанов обичаше да подчертава колко трудно се пише срещу властта. Никъде по света не се пише лесно срещу силните на деня. Неговият проблем е, че той иска да бъде от техния отбор и той е. Ще цитирам генерал-полковник Христо Вълчев, по-известен като писателя Петър Христозов, който казва буквално:

„Огнян Стефанов е пионка в борбата между БСП – олигарсите”.

Мои познати от чужди посолства, дипломати, са ми казвали, че побоят над него е свързан със списването на сайта "Опасните новини". Аз съм чувствителен човек и не обичам подли номера. Личеше си, че се притеснява да не кажа нещо някъде, личеше си, че се притеснява от мои контакти със западни дипломати

- След скандала оръжейният бос Младен Мутафчийски дистанцира ли си от вас? Той все още ли е съсобственик на “Фрогнюз”? Какво беше поведението му по време на сканадала?
- Мутафчийски, доколкото знам, е още съсобственик на “Фрогнюз”. Неговото поведение по време на скандала бе нормално. Говорили сме с него. Поне от моите впечатления и той съчувстваше на Огнян, но може би нямаше за себе си обяснение откъде идва всичко това. Когато гледах записите от участието ни при Жоро Коритаров, бяхме при него в два последователни дни, Младен Мутафчийски понякога се чудеше какво да каже. И той нямаше обяснение защо се е случило точно това. Той е широко скроен човек и също като всички нормални и свободомислещи хора беше потресен от опита за убийство.

- Най-прецакан като че ли е компютърният администратор Йоргос Пецас? Възможно ли е да е работил за Стефанов под натиск?
- Може би е така. Йоргос е много интелигентно момче. За натиск обаче е много разтегливо да се говори. Един работодател може да ти възложи задача, която трябва да изпълниш задължително. Той въобще не бе наясно нито с политика, нито с това, което се пише като текст и последствия, той бе компютърен администратор и неговите задължения са били чисто технически. Наистина не знам какво става с него и как се чувства, дано забрави цялата тази афера по-бързо. Аз лично чувствам вина към него, че не го защитих докрай. Заради Стефанов и неговият живот се промени доста. Покрай цялата тази история той бе невероятно притеснен, идваше с майка си или баща си накрая в редакцията. Появи се един

иск от една такси компания за 1 милион евро срещу него.

Нещата отшумяха, но никой няма да му върне загубените нерви на него и семейството му. Когато се появи информация за иска, той ми каза, аз работех тук, сега как ще ме защитите? Но напусна, не можеше да работи при тези обстоятелства. Стефанов ми спомена, че му е обещал юридическа подкрепа, ако се стигне до съд.

Ще дам един пример, човек се изпуска. В моята стая в редакцията, две седмици преди да излезе материал за едно „президентско похождение”, Стефанов, ей-така, в рамките на разговор по други теми, каза: „Ей, знаеш ли там е станало това и това. Бил е после в болница.” След 14 дни излезе материал в „Опасните” вече с цялата пикантерия. Въпреки това аз съм му вярвал, може би защото съм бил наивен и съм смятал, че не се занимава с такива работи.
Ще си позволя още един цитат, този път от Маргарита Михнева:

“Огнян Стефанов също беше човек на спецслужбите.

Не прави чест на медиите да обработват по този начин общественото мнение с посъбрана оттук-оттам информация. Работата е много по-сложна и сериозна, отколкото изглежда. Тук не става въпрос нито за политика, нито за свободата на словото, а само и единствено за пари”.

- Каква може да е целта на сайт като “Опасните”? Какво може да се постигне с него?
- Какво може да се постигне, видяха всички с очите си. Това е един странен, но успешен метод, подобен на компроматите. Нека да поразсъждаваме. Информацията е напълно анонимна. Да допуснем, че е 100 процента вярна. Добре. Но ако не е вярна, тогава какво? Пишем някъде в интернет, че се готви преврат срещу държавата, че еди-кой си събира арсенал от оръжие и ще събаря властта. Може да е вярно, но може и да не е вярно. Е коя служба за сигурност няма да се заинтересува от такива информации? Колкото и странности и неудачи да има в България, ние сме държава, в която властта се избира на избори, а не чрез метежи. Заедно с тези хипотези сайт като „Опасните” проверява и тества нагласите, той се превръща в своеобразен индикатор. Може и да е един вид мюре.

- Когато проучвах материали за “Опасните”, за пръв път попаднах на термина “препиране на информация”. Действително ли са използвали “Фрогнюз” за препиране и легализиране на информация от “Опасните”?
- Ако се съди, че първата препечатана статия от „Опасните” е във “Фрогнюз”, в известен смисъл да. Защото така се позоваваш на анонимен източник, уж съобразявайки се с широкия обществен интерес по темата. Но това е преценка на редактора все пак. Схемата за препиране на информация е подобна като тази при препирането на парите. Но ако парите не миришат, то от една информация може много да замирише. Тук пак се вижда един страх. Добре, ако Огнян е бил сигурен, че източниците му казват истината, защо не е застанал с името си, не ги е цитирал?
- В интернет форумите пише, че в момента играеш за ДАНС. Възможно ли е това да е вярно?
- Ако кажа не, някои хора ще пишат отново, че играя с ДАНС. ДАНС е казала своето становище по случая. То е конкретно. От тази логика излиза, че всички, които са се усъмнили, че Стефанов е замесен, са свързани с ДАНС. Твърде плоско е.

- Към днешна дата – как мислиш кой стои зад опита за убийство на Стефанов?
- Най- логично е

биячите да са неговите информатори.

За себе си Стефанов на едно място бе казал, че знае много за тайните служби, ако наистина е така епохално информиран, не може да не се досеща поне кои биха могли да бъдат зловещите биячи, не като конкретни извършители, а по- скоро като поръчители.

Едно интервю на Мария СТОЙКОВА


Огнян Стефанов:
Джуджета в журналистиката колкото искате!


“Няма какво да коментирам, ако започна да коментирам, ще излезе така, че обръщам внимание на нещо, което за мен няма никакво значение. Този човек не работи при нас вече. Преди един месец ние сме се разделили с него, аз съм го освободил от длъжността, която е заемал, заради неспазване на правилата в редакцията и на трудовата дисциплина - каза съсобственикът на Frognews.bg Огнян Стефанов. - Сашо Иванов си е в правото да прави каквото си поиска, това си е негово право, но аз няма да коментирам. Всеки ваш читател, всеки средно интелигентен човек в тази страна, има свое мнение и може да прецени. Вашите читатели са достатъчно интелигентни и въобще българите са достатъчно интелигентни, за да преценят и може би някой ги подценява, не знам... Джуджета в журналистиката колкото искате. Уважавам правото на Сашо Иванов да се изкаже по въпроса", каза пред БЛИЦ Огнян Стефанов по повод твърденията на бившия му заместник Александър Иванов, че Стефанов е стоял и списвал сайта "Опасните новини", който бе анонимен.