Не допускайте кистите да станат опасни за организма, предупреждават лекарите. Мерки се вземат веднага след като откриете тези новообразувания.
Жените по-често страдат от кисти, но и мъжете не са застраховани. Те са много упорити, защото след отстраняването им

могат да се появят пак, и пак

А когато много пъти увреждат един и същи орган, те могат да предизвикат голяма опасност.

Огромен е броят на кистозните форми, които се различават по структура и размери, по място на образуване, по степен на опасност и начини на лечение. Но по едно нещо си приличат - всички те са ненужни на нашия организъм.

Повечето кисти представляват торбичка, кухина, стена, която се състои от съединителна тъкан. И обикновено съдържа светла течност. Размерите им могат да бъдат няколко милиметра, но не е изключено да се уголемят и до няколко сантиметра в диаметър. Тези образувания могат да се развиват самостоятелно, на единица, а могат да бъдат и множествени. Най-често срещаните са кистите на яйчниците, на млечната жлеза, на матката, на черния дроб и бъбреците. Особено място заемат кистите на зъбите, които създават много повече проблеми от кариеса и пулпита.

Самото наименование киста произхожда от гръцката дума кюстис, което означава мехур. Повечето такива мехурчета тормозят жените поради по-сложната им хормонална структура и пречат най-вече на нормално забременяване, износване, раждане на дете.

ХОМЕОПАТИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ КИСТИТЕ ВСЪЩНОСТ СА “КУПЧИНА МРЪСОТИЯ”, КОЯТО ОРГАНИЗМЪТ НЕ МОЖЕ ДА ИЗХВЪРЛИ


Най-разпространеното и радикално мнение за причините, поради които възникват кистите и другите ненужни образувания в организма, гласи, че това е просто “купчина мръсотия”. Това изказване принадлежи на известния през ХХ век хомеопат Реккевег. Ето как той обяснява ситуацията. Организмът не е в състояние сам да изхвърли тази мръсотия, затова е принуден да я “складира” някъде, за да може след време пак да опита да се справи с нея. Това е третият стадий на подобно състояние, въобще на болестта, а те са общо шест. Към него спадат кистите и липомите, фибромиомите и аденомите, брадавиците и полипите, отлаганията в ставите, камъните в бъбреците и черния дроб, гушата, затлъстяването, варикозната болест и хемороидите. В тази трета фаза още е възможно самоизлекуване според доктора-хомеопат. Достатъчно е човек “да се вземе в ръце”, казва той. Това означава да промени начина си на живот и хранене, да се раздели с вредните навици, да започне да се движи много повече, да се закалява, да промива червата, да отстрани дисбактериозата. И всичко може да премине. Той е сигурен, че ако хората не прибягват до лекарства през този начален период, те ще се справят.

Киста на гърдата - няма място за паника

Лекарите смятат, че причина за образуване на кисти в млечната жлеза са хормоналните нарушения, броят раждания и аборти, генетичната предразположеност, приемът на хормонални предпазни средства, маститите, операциите.

Много често от киста на млечната жлеза страдат жените в детеродна възраст. Тя се образува от млечните протоци, може да бъде една или повече. Открива се трудно, и то когато достигне достатъчни размери, за да може да се напипа при палпация. Този вид кисти не предизвикват болкови усещания, но понякога се появява тъпа болка, защото кистата расте и притиска околните тъкани в млечната жлеза, където са разположени нервните влакна. Има случаи, когато кистите достигат много големи размери и могат да променят формата на цялата гърда. Малките могат да се открият само при ултразвуково изследване или мамография.

Кистите в млечната жлеза се смятат за една от проявите на мастопатията. Това е фиброзно-кистозна болест, а причината е от хормонален характер. Те много рядко могат да се изродят в рак. Не представляват опасност за живота, но при попадане на инфекции в тях може да се стигне до нагнояване.

ВНИМАНИЕ!
Трябва да се лекува преди всичко фиброзно-кистозната болест. А самите кисти се третират в зависимост от техния брой и големина. При наличие на множество малки кистички лекарят провежда консервативно лечение с хормонални препарати и мехлеми.

Ако кистата е голяма, се извършва пункция за изтегляне на течността, след което тя се слепва. Понякога за тази цел се вкарва етилов спирт. На мястото на кистата се образува белег. Мастните кисти по принцип са безопасни, но могат значително да увеличат размерите си.

Ако чернодробната киста стане над 3 см, трябва да се оперира

При 5-6 на сто от хората се среща киста на черния дроб - кухина, запълнена с течност. Жените по-често страдат от тази болест. Тук можем да говорим за истински и лъжливи кисти. Истинските възникват в резултат на нарушено ембрионално развитие на отделните жлъчни протоци.

Лъжливите се развиват след травматично разкъсване на черния дроб, както и след лечение на абсцес в този орган или отстраняване на ехинокок.

Има обаче и друг вид чернодробни кисти - паразитарните. Точно в техните кухини се намират паразитите ехинококи.

Симптомите на чернодробните кисти са неопределена болка в дясното подребрие, забележима подпухналост на това място, както и асиметрия на корема. Но често те се развиват без никакви симптоми и се откриват случайно при някакво изследване.

Докато кистата не надмине 3 см, болният само се наблюдава от специалистите. Но тези кисти имат тенденция към постоянно нарастване. А големите изискват оперативна намеса в една или друга степен. От отваряне и изпразване на кистата, та чак до трансплантация на самия черен дроб.

Незабавна операция се налага при нагнояване, спукване, кръвоизлив в черния дроб, уголемяването му, както и постоянни болки.

ВНИМАНИЕ!
Кистите в бъбреците често са вродени. Поликистозата на бъбреците например е много тежко наследствено заболяване. То предполага неизбежна хемодиализа на болния или присаждане на бъбреци. Обаче обикновена киста на бъбрека само се наблюдава от специалист, докато се възпали или предизвика нарушено уриниране и други симптоми.


От вида на образуванието зависи дали ще се лекува с медикаменти или скалпел

Кистите на яйчниците са многообразни. Те са доброкачествени образувания с различен размер, а съдържимото в тях понякога предизвиква суеверен ужас. Всичко обаче зависи от точното им местонахождение и конкретната причина за тяхното възникване. Най-често киста на яйчника се открива при жени в детеродна възраст. След навършване на 50 години се случва много рядко.

Кистите от функционален характер, т. е. образувани от фоликули след аборт или по време на бременност, както и в резултат на хормонален дисбаланс, обикновено се лекуват с лекарства и бързо се разнасят.

Другите видове кисти обаче изискват сериозно лечение. Най-често хирургично отстраняване, защото те са способни да се изродят в злокачествени. Освен това могат да се възпалят и да предизвикат перитонит.

Най-популярната операция е лапароскопията. Тя позволява да се отстрани само кистата и води до минимални травми на здравата тъкан.

Кистата на шийката на матката възниква като резултат от хормонален дисбаланс. И тук можем да говорим за единични и множествени. Те обикновено не са опасни за здравето и могат да бъдат отворени или изгорени чрез лазер.

Да направим пролетно прочистване на организма!

За да се отървете от кистите и другите натрупани токсични вещества в организма:

- Отстранете дисбактериозата на червата. За тази цел употребявайте повече растителна съединителна тъкан и вода. Всекидневно яжте кисело-млечни продукти с бифидобактерии.

- Нормализирайте обмяната на веществата. За тази цел съотношението между животинската и растителната храна трябва да бъде 1:7.

От животинските продукти за предпочитане са кокошите яйца и млечните продукти. Яжте много зеленчуци, плодове, листни зеленчуци, ядки.

- Пийте достатъчно вода - поне около 2,5 литра на ден. При нормална употреба на течности урината трябва да е безцветна.

- Повишете имунитета си. В голяма степен това означава закаляване - всекидневно си правете контрастен душ, а един път в седмицата - контрастна баня.

- Движете се повече - поне три пъти в седмицата по 40 минути се занимавайте интензивно с гимнастика. Съгласувайте с лекаря какво най-много ви подхожда.

- Изхвърлете мрачните мисли от главата си и не се задълбочавайте толкова много в проблемите си.

- Научете се да мислите за бъдещето само в позитивен план, с увереността, че всичко ще бъде наред.