Открит е нов метод за лечение на черния дроб, научи вестник “Доктор”
По този повод се свързахме с неговия автор - д-р Олег Григоревич Скипенко. Д-р Скипенко е завеждащ отделение по хирургия на черния дроб, жлъчните пътища и задстомашната жлеза в Руския научен център по хирургия. Той твърди, че вече са създадени и изпробвани нови, уникални лекарства, които “попадат точно в целта” - в тумора...

- Д-р Скипенко, що за нов метод е това?
- Новите разработки в областта на лечението на чернодробния рак са свързани преди всичко с молекулярната генетика. Това е принципно нов подход в онкологията. А именно - създаването на нови уникални лекарства, които “попадат точно в целта” - в тумора. За разлика от традиционните средства те унищожават предимно злокачествените клетки,

без да засягат всичко живо и здраво наоколо


Може да звучи гръмко и патетично, но това са препаратите на бъдещето. Засега е създадено едно лекарство против рак на черния дроб. Но се надявам в скоро време да се появят още.

- Но ние сме свикнали да приемаме факта, че най-ефикасният метод за лечение на рака е операцията. Защо сега отделяте такова внимание на таблетките? Могат ли те да заместят обичайните методи на лечение?
- Би било много хубаво болният да глътне едно хапче и туморът да изчезне. За съжаление това засега са само мечти. Сега вече се прилагат няколко метода за лечение на рака на черния дроб. И всички те се използват активно. Това например е трансплантация на черния дроб, изрязване на тумора, различните видове химиотерапия, криодеструкция, хормоналните препарати. Всеки един от тези методи изисква своите условия - стадият на заболяване, общото състояние на болния, както и неговите индивидуални особености. Всеки метод има и своите ограничения. Например операцията, на която много хора се надяват, е възможна само при половината болни от рак на черния дроб.

Трансплантацията се прилага само ако няма метастази. За химиотерапията и криодеструкцията може да се каже, че те не могат да решат кардиналните проблеми, а само поддържат състоянието на човека на някакво ниво. А има и болни, които по различни причини не могат да се възползват от традиционните методи. По-рано тези хора бяха обречени. И сега, благодарение на генетиката, им се дава още един шанс.

НОВАТА ТЕРАПИЯ ПОДОБРЯВА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ГО УДЪЛЖАВА С НЯКОЛКО ГОДИНИ

- Ще ми се да повярвам, че тези чудо-таблетки ще могат да спасят милиони хора. Но в медицината не става точно така. Какви са реалните резултати от тази “прицелна” терапия?
- Да, ракът на черния дроб е много сериозен проблем. Затова и не очакваме чудеса от тези съвременни препарати и не можем да обещаем пълно излекуване. Но, съгласно данни от проведени изследвания, резултатите са много добри. Новата терапия подобрява качеството на живот и, което е най-важното, го удължава. С няколко години.

- А какво ще кажете за поносимостта на новите лекарства? Знаем, че много противоракови методи по принцип са токсични?
- В това отношение данните са много добри. Тази терапия се понася много добре и няма кой-знае какви странични ефекти. Могат да възникнат само някои малки неудобства. Например стомашно разстройство или леко раздразнение на кожата. По принцип те се проявяват временно и лесно се контролират с други средства. Нека се изразя така. Ако всички методи за лечение на рак на черния дроб се разположат на принципа на една скала, то новите препарати ще заемат челното място в тази скала. Всички останали методи ще се наредят под тях.

- А има ли някакви особености при прилагането на този лечебен метод специално при жените?
- По отношение на лечението няма някаква специална разлика при жените и мъжете. Възможни са само единични реакции. Но това по-скоро са индивидуалните особености на организма, отколкото някои общи тенденции. В тази връзка ще кажа, че от ден на ден

нараства броят на жените с рак на черния дроб

По-рано това беше предим-но мъжки проблем. Алкохолът, цирозата и ракът на черния дроб са неизменна верига. А сега, както казах, все повече жени се оказват с такава диагноза. Само че по различна верига. “Пусков механизъм” при тях е хроничният хепатит В или С и така нататък по списъка на хепатитите.

Интересното е, че повечето болни са от хората, които живеят добре в социално отношение. Някои от тях са се заразили по време на козметични процедури, други - при даване кръв за изследване. И най-малкото неспазване на правилата за хигиена може да провокира проникването и развитието на вируса в организма. И ако не се открие навреме, се стига до хроничен хепатит. А без лечение той води до неприятни последствия. Ще завърша с това, че е голямо постижение да се търсят и намират нови методи и лекарства.

Едно интервю на Валерия Петрова