Първата стъпка в кариерата на Бойко Борисов след напускането на системата беше да мине през групата на Маджо – и какво от това?
В петък на 3 април вторият човек след ген. Любен Гоцев в кръга “Монтерей” - Виктор Вълков, приемаше поздравления в култовото едноименно заведение и черпеше наред. Специално за “ШОУ” бившият външен министър обяви, че му е омръзнала както славата на митичния кръг, така и цялата политическа суета в страната. И призна, че никога не е гласувал и едва ли някога ще го направи.

.............................
- Ще почерпите ли за Ч.Р.Д. на патерица двете си бивши съпруги?

- Не, въпреки че поддържам прекрасни отношения и с двете. Спомням, си, че с едната е свързан може би най-големият “успех” на Йордан Соколов като адвокат по бракоразводни дела, като загуби моето първо бракоразводно дело.

- Писателят Петър Христозов убедено твърди, че Соколов успял да разведе навремето Иван и Елена Костови почти мигновено и напълно конспиративно, за да няма конфликт на интереси във връзка с приватизационна сделка, но даже Христозов не знае кога отново са се взели.
- Не знам, но мен Соколов ме провали абсолютно. Вярно, че големите адвокати гледат на бракоразводните дела като на нещо отегчително, защото те не носят слава. Цяла година чаках и заведох второ дело, но наех вече друг адвокат, който успя да ме разведе.

- Я разкрийте истината, какво се случи с мистериозните милиарди, които Малтийският орден предложил на България по ваше време, когато бяхте в активната политика?
- Аз тази история малко я позабравих вече, но случаят, общо взето, беше такъв. До нашето правителство пристигна - вече не помня по каква линия - предложение, което се твърдеше, че е направено от Роберто Копола. Извика ме

Димитър Попов и ми казва – той предлага 10 млрд. долара и иска да стане посланик на България

някъде, където си избере.

Получихме фотокопия с извадени дипломатически паспорти с такава титла в много страни. Предложението изглеждаше несериозно. Обяснението беше, че това са пари на Малтийския орден, който вечно живееше в страх, че Ватикана ще им присвои парите по някакъв начин. Говорим си, общо взето, всички излагат недоверие. Обаче по всеки въпрос, викам, добре де, ама я си представи, че това в крайна сметка излезе истина и утре ще кажат какви глупаци излязоха – за един паспорт изпуснаха 10 млрд. Решихме да опитаме първия вариант – почетен консул за страните от Близкия изток, което на практика не значи нищо, защото такъв термин – “за страните от Близкия изток” нищо не казва. Изпратихме този вариант в Рим и мисля, че направихме вече второто, което той искаше. Заминаха при Роберто Копола за разговори Иван Костов и Емил Хърсев. Превеждал им е вторият секретар на посолството Владо Константинов. Какво точно са си говорил на тези преговори, аз не знам. След това тая история заглъхна.

- Как така заглъхна? Доколкото знам, на тази среща е договорен начинът на превеждане на траншовете, как ще се извършва тегленето и дори е прието последното условие на Копола - парите да се харчат само в България, за което най-много е настоявал Иван Костов.
- Вече не помня. Не съм в течение на подробностите, а съм забравил доста неща около тая история. Чу се, че Копола е арестуван. Тогава направихме постъпки да си приберем паспортите, но италианците не ги дадоха, въпреки, че на самия паспорт пишеше, че е собственост на българската държава. След това италианците пуснаха Роберто Копола. Сетне чух от нашата посланичка в Берн Елена Кирчева нещо доста интересно. Обаждат й се от една швейцарска банка. Явило се лице, легитимирало се явно като български представител, за да се обадят в нашето посолство. Въпросното

лице искало да изтегли – сега не помня, но може би два милиарда долара от някаква сметка, свързана по някакъв начин с Малтийския орден.

И понеже сумата била огромна, швейцарците са видели нещо нередно около тази транзакция, затова попитали посолството. Елена Кирчева отказала да вземе всякакво становище по въпроса и съвсем правилно.

- И после – какво става с неизвестното лице, което искало да изтегли два милиарда? Какво става със самите милиарди и с цялата история.
- Не помня вече, време е минало. Сложи се някакъв край на историята със смъртта на Роберто Копола. Той беше вече на 80 и кусур години. След това единствената връзка на Малтийския орден с България стана Константин Тренчев, който бе произведен в рицар на ордена.

- В архивите на МС и НС, доколкото пък аз знам, няма никакви следи от перипетиите около тази сделка, което е абсурдно?
- Ами питайте Ангелинка Петрова, тя също беше почнала да се рови около тази история...

- Тоест, агент Ела или Борче, как беше там...
- Да. Май беше отишла при Иван Костов да пита, но той й беше казал, че няма да прави никакъв коментар по въпроса. Ами питайте я докъде е стигнала в проучванията си.

- Как е със здравето приятелят ви ген. Кирил Гоцев? Питам и в буквалния, и в оня смисъл, свързан с издадената му смъртна присъда от братя Маргини и групата за ликвидирането му заедно с Иван Тодоров – Доктора и Никола Дамянов от ТИМ. Двама са вече мъртви. Жив е единствено ген. Гоцев.
- Никола Дамянов, който никак не познавам, си умря от ифаркт. Убийството на Доктора, когото също не познавам и няма как да коментирам, явно си е имал други проблеми. Както и да е. Аз не виждам мотив братя Маргини да искат смъртта на ген. Гоцев.

- А не, има доста логични версии за това.
- И коя според вас е най-логичната?

- Накратко и грубо очертана следната – Маджо и Маргините се конкурират в сенчестия бизнес, но Младен Михалев се ползва с покровителството на всемогъщия ген. Гоцев. Маргините мислят, мислят и решават, че ако убият покровителя, влиянието на Маджо ще се срине. Не сте ли съгласен?
- Какъв покровител на Маджо е ген. Гоцев? Първо, викаха го в следствието и той е казал, че съвсем бегло го познава. Казал е, че пък за братя Маргини нищо не може да каже, защото не ги познава. Той май е виждал един от двамата случайно в хотел “Орбита” навремето. Това е казал и на следствието, когато е викан да дава показания.

- Във връзка с въпросната версия, знаете ли как е било замислено убийството на ген. Гоцев?
- Общо взето, чул съм за основната версия на обвинението, но кажете ми вашата?

- Убийството на ген. Гоцев е трябвало да изглежда като обир, при който той случайно е убит. Инсценировката е била необходима, за да отклони вниманието на службите от братя Маргини и истинският им мотив за ликвидирането на ген. Гоцев, защото знаели какво може да последва, ако една такава крупна фигура бъде ликвидирана.
- Аз пък знаете ли какво аз знам? Основната версия е, че ген. Любен Гоцев е трябвало да бъде ликвидиран от мотоциклетисти. Инсцениране на убийство при обир става малко трудно от мотоциклет, нали? Ще ви кажа и нещо повече. Според разследващи,

опит за ликвидирането на ген. Гоцев вече е имало. И то по схемата с мотоциклетистите.

Замисълът и самият опит за убийството е станал, когато ген. Гоцев е пресичал улицата от дома си към ресторант “Монтерей”. Убийците се отказали в последния момент да го застрелят, защото е прекосявал улицата с друг човек до него. Даже се майтапехме с генерала, че най-вероятно е, човекът, който му е спасил живота, да съм аз. Защото най-често е пресичал улицата към “Монтерей” с мен. Така, че аз съм този, заради който не са го застреляли.

- Значи вие не виждате мотиви за премахването или елиминиране влиянието на ген. Гоцев” и кръга “Монтерей”?
- Не, не виждам. Какъв покровител на Маджо, с който и без това никога не е имал някакви дълбоки връзки, може да бъде ген. Гоцев? Чрез кой? Чрез Петко Сертов и ДАНС? Чрез “Позитано”! Където и без това не могат да го гледат, особено червените велможи!? И за какви информационни и финансови потоци може да се бори тогава? Ама какъв покровител и на какво може да бъде той!?

- Да не би вече да не е в кондиция? Впрочем, как е със здравето в момента ген. Любен Гоцев?
- От три дни лежи с единия крак в хоризонтално положение, защото го боли коляното.
Но то не са старчески болки, има си го още от пубертета. А това, което се писа за някакви сърдечни проблеми преди месец-два, някакви байпаси или тежкки ангини с усложнения, са пълни глупости, измислици. Неговите ставни проблеми ги имам и аз, също още от пубертета.

С изключение на колeнeтe ген. Любен Гоцев си е много добре.

И изобщо, колкото до тия атентати и здравословните проблеми на някои известни фигури, срещу секретния сътрудник на ДАНС Алексей Петров имаше два атентата, пък човекът си е жив и здрав.

- А аз се питам, ако ген. Бойко Борисов утре оглави кабинет, дали Алексей Петров ще остане в ДАНС?
- Доколкото знам, не се обичат двамата много.

- Защото бившата барета знае някои неща от тъмното минало на Бойко Борисов ли?
- То какво тъмно има да се знае. Знае се, че след напускането на системата на МВР Бойко Борисов минава през групата на Маджо. Това е първата стъпка в новата му кариера. После прави “ИПОН” и т.н.

Бойко Борисов никога не е бил близък с никой от основните фигури в кръга “Монтерей”. Иначе ми е симпатичен, но няма да гласувам за ГЕРБ. Честно да си призная, аз никога не съм гласувал, едва ли ще го направя и сега. За кой да гласувам? Няма за кой. Ама да видим, има още време.

Едно интервю на Славей Костадинов