Терминът пиелоектазия означава разширяване на бъбречните легенчета. Болестта и по-точно състоянието може да се съпровожда с изменение в състава на урината, неясни болки в корема, повишено кръвно налягане.
Това състояние понякога се съпровожда със сериозни бъбречни заболявания - поликистоза на бъбреците, нефроптоза, бъбречнокаменна болест, хидронефроза. Причина за пиелоектазията може да бъде запушване на пикочните пътища с нарушено оттичане на урината, както и дисфункция на пикочния мехур.

Ако лекарите не открият други нарушения освен разширяване на бъбречните легенчета, това означава малка аномалия в развитието на отделителната система. А понякога такава аномалия се съчетава с други признаци в развитието на съединителната тъкан. И по този повод трябва да изясните дали детето ви не страда от плоскостъпие и изкривявания на гръбначния стълб.

ПЪРВИЧНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ ПРЕМИНАВА ОТ САМО СЕБЕ СИ. ПРИ ВТОРИЧНОТО СЕ ЛЕКУВА ПРИЧИНАТА

Детето израства и първичната пиелоектазия има тенденция към намаляване. Тя преминава без последствия. Но понякога разширяването на бъбречните легенчета води до застой на урина в тях.

Това предизвиква развитието на инфекции. Може да възникне възпалителен процес, който уролозите лекуват както всеки друг.

Ако обаче пиелоектазията е вторична и причината, която я е провокирала, не е отстранена, трябва задължително да се отстрани. В противен случай размерите на легенчетата още през първата година ще се увеличат още. Така може да се стигне и до необходимост от операция.

Във всички случаи дете като вашето трябва да се наблюдава от уролог, като се правят и необходимите изследвания за евентуални отклонения от нормата.

При откриване на възпалителни процеси в пикочните пътища се назначават антибиотици. По-точно 10 дни антибиотици, 20 дни фитотерапия. След това пак антибиотици, фитотерапия и т.н. И така цяла година.

Не на последно място трябва да поддържате слабокиселата реакция на урината. Това се постига с аскорбинова киселина и 10-процентен калциев хлорид.

При обостряне на възпалителните процеси на пикочните пътища:

- отвара от шипкови плодове - една супена лъжица се варят 10 минути в 2 чаши вода. Приема се по половин чаша 2 пъти на ден;

- отвара от жълт кантарион - една супена лъжица се вари 15 минути в една чаша вода. Приема се по четвърт чаша 4 пъти на ден;

- лайкова настойка - една супена лъжица се залива с чаша гореща вода, оставя се да изстине един час и се приемат по 2 супени лъжици 4 пъти на ден;

- настойка от коприва - приготвя се по същия начин, както и лайката - приема се по четвърт чаша 4 пъти на ден;
полезни са боровинките - малката червена и червената боровинка;

- особено полезни са упражнения за коремната преса и наклоните.

Ако в продължение на една година изследванията при вашето дете са нормални, а бъбречните легенчета повече не се разширяват, вие нямате основание за безпокойство.