Най-опасното усложнение на кариозния процес се нарича периодонтит. При него възпалителният процес се разпространява не само върху тъканта на зъбите, но и върху костта около корените им
При периодонтит се разпада нервът и се уврежда връзката, която задържа зъба в челюстта. Зъбът става подвижен, започва да се клати и боли при най-малко докосване.

Повишава се температурата на тялото. Ако периодонтитът протича без болка, тогава протича и спадане на костта около корена. Образува се гранулом. Това е торбичка на върха на зъбния корен.

Появява се киста (голяма кухина), която изисква по-сериозно лечение не само за да се съхрани самият зъб, а и за да се предотврати отравянето на организма от продуктите на разпада на собствените тъкани.

Ако човек има няколко увредени от периодонтит зъби, той развива усложнения и от страна на вътрешните органи - гломерулонефрит на бъбреците, ревматизъм на сърцето, ревматизъм на ставите.

Развиващият се периодонтит се проявява с резки болки в областта на зъба, които се засилват при докосване. Подпухват устните, бузите, венците, увеличеният зъб започва да се клати. Появява се неприятен дъх от устата, а понякога и дупчици на венеца. Отокът и насъбралата се гной трябва да се премахнат. Затова лекарят отстранява набъбналата пулпа от коренния канал. След това болният изплаква устната кухина със сулфаниламидни препарати. Така се ускорява оздравяването, ликвидира се острият процес. В по-тежки случаи се предписват и антибиотици.

Понякога се налага проблемният зъб да се извади, особено при остър периодонтит, а понякога и при хроничен. Това се прави, когато има опасност да се разпространи възпалителният процес върху костните и меките тъкани. И тук става вече въпрос не за дни, а за часове.

ВНИМАНИЕ!
Периодонтитът често се развива от некачествено излекуване на коренните канали. Ако зъбът може да се съхрани, зъболекарят го отваря, обработва каналите с антисептици и ултразвук. Тази процедура отнема няколко часа, но е необходима, особено ако предстои протезиране. Във всички случаи се прави всичко възможно зъбът да бъде съхранен.


При лечение на периодонтита често се прилагат и физиотерапевтични методи - фонофореза, йонофореза, ултравиолетово облъчване, микровълнова терапия, лазертерапия. Във всички случаи трябва да се ликвидира възпалителното огнище в устната кухина, защото то влияе на общото състояние на организма.

Лечението на периодонтита се провежда на няколко етапа.

В зависимост от конкретния случай се избират индивидуални методи на лечение. Използват се специални пасти, които помагат да се разнесе кистата (грануломът) и да се възстанови костната тъкан. Понякога консервативните методи не успяват да излекуват възпалението. Тогава се стига до хирургична операция, която се нарича резекция на зъбния корен.

При остър периодонтит се назначава изплакване на устната кухина с топли течности - например слаб разтвор на калиев перманганат, разтворена във вода сода - половин чаена лъжичка на чаша вода. Използва се т.нар. хипертоничен разтвор - по половин чаена лъжичка сода и сол и 5-6 капки 5-процентен йод на чаша вода.

Полезна е и лайковата отвара за изплакване. Разбира се, вашият стоматолог непременно ще ви назначи сулфаниламидни препарати, които оказват противовъзпалително действие и аналгетици за успокояване на болката.

Тези методи обаче не трябва да се смятат за радикални. Стоматологът е този, който ще ви предложи по-сериозно лечение.

ПИТАТЕ-ОТГОВАРЯМЕ!

БОЛКИТЕ ПОНЯКОГА СА НАПРАВО РАЗКЪСВАЩИ


Всички форми на периодонтита са с неприятни симптоми. Една от тях е острият серозен периодонтит. При него се усещат нарастващи тъпи болки в областта на болния зъб. Само леко дъвкателно натоварване предизвиква много силни болки. В това състояние пулпата обикновено е некротизирала и зъбът не реагира на студено и топло. В повечето случаи това възпаление много бързо преминава в гнойна форма.

При гнойната форма клиничните прояви са изразени много рязко. Болките са навсякъде, направо разкъсващи, сякаш дълбаят мястото, на което се появяват. Зъбът е разклатен до известна степен.

И най-малкото натоварване предизвиква силни болки. На човек му се струва, че зъбът е пораснал като обем. Появява се оток на лигавицата в областта на увредения зъб. Ако човек опита да я пипне, пак изпитва много болка. Когато стоматологът изследва коренния канал с инструменти, от него започва да се отделя гной. Лимфните възли се увеличават и болят при напипване.

ХРОНИЧНИЯТ ПЕРИОДОНТИТ ПРОТИЧА БЕЗСИМПТОМНО

Хроничният периодонтит се различава от острите му форми по това, че протича безсимптомно.

Само в редки случаи се появява чувство на изтръпване в областта на увредения зъб. При преглед понякога около зъба може да се открие оток на лигавицата и при напипване тази част е болезнена.

В други случаи се забелязва дупчица, от която може да изтича гной. А понякога, ако дупчицата е вътрешна, т.е. не се вижда, се променя устната лигавица или кожата на лицето в тази област.

В отделни случаи при хронично възпаление на тъканите на периодонта, във възпалителния процес се въвличат и лимфните възли.

При рентгенова снимка при върха на увредения зъб се вижда деструкция на костите с окръглени краища. Те се наричат грануломи или кистогрануломи. Това е последният етап от развитие на хроничния периодонтит. Кистата има 2 обвивки - външна съединителна и вътрешна епителна, както и кистозно съдържимо. Кистата расте бавно и незабелязано за болния. Постепенно започва да притиска околната костна тъкан и да я изтънява. Алвеоларното тяло в челюстта в областта на кистата постепенно се увеличава, набъбва, а костната тъкан изтънява.

Ако процесът е напреднал, при натиск човек има усещането, че зъбът пружинира. По-нататък костната стена може да се окаже напълно разрушена. Тогава се появява подутина, покрита само с лигавица. Зъбите, разположени в областта на кистата, могат да се изместят встрани. А има случаи, когато коренна киста на горната челюст може да премине, да се промъкне в горночелюстната кухина или в носната кухина.