Вирусите на хремата са най-устойчиви и умеят ловко да се маскират. Най-тежкото усложнение на нелекувана хронична хрема е риногенният менингит.
НЕ НИКАК БЕЗОБИДНА

Всеки ще си зададе въпроса защо медицината не може да се справи с такава дреболия като хремата, след като е намерила начин да се пребори с много сериозни болести. И защо не е измислена ваксина срещу противното кихане?

Оказва се, че нашият имунитет просто не може да разпознае поредния риновирус. А те са повече от 100 вида.

И на всичкото отгоре вирусите на хремата са най-устойчивите и умеят ловко да се маскират. Затова някои лекари твърдят, че човек не може два пъти да преболедува от една и съща хрема.

Медиците продължават да спорят за това как човек пипва вирусите на хремата. Едни от тях казват, че това се случва заради капчиците при кихане, т.е. вирусът се предава на принципа “от нос на нос”.

Други са убедени, че хремата се предава “от ръка на ръка”. Когато човек държи в ръцете си носната кърпичка и непрекъснато я мачка, той поема вирусите с ръцете си, предава ги при ръкостискане, оставя ги по предметите наоколо.

Риновирусът може да очаква поредната си “жертва” на ръчката на вратата или на телефонната слушалка в продължение на цели три часа.

ВНИМАНИЕ!

При проведени експерименти върху доброволци учените стигнали до извода, че инфекцията бързо се предава чрез ръцете, но не и при целувка. Медиците предполагат, че в устната кухина риновирусът се чувства неуютно. Но умее да се “вихри” в носа и дори в очите. От което излиза, че човек може да целува сополивата си любима в устните, но не и по очите. А също и по носа.

Ако все пак ви пипне хрема, опитайте да минете без съдосвиващи препарати. Те помагат и дават някакво облекчение, но само временно. Освен това могат да навредят, защото често предизвикват вазомоторен ринит. Това значи нарушаване тонуса на съдовете в носната лигавица. По-добре се доверете на старите изпитани средства.

Направете си точков масаж. В продължение на една минута 3 пъти на ден леко натискайте с меката част на големия пръст точката “таиен”. Тя е разположена в основата на големия пръст, там където преминава в китката - точката е разположена от вътрешната страна. Масажирайте втория пръст на крака - това не само помага при хрема, но и я предотвратява. В продължение на 5 минути леко натискайте и масажирайте двойката точки, които китайците наричат “домакин на аромата”.

Те са разположени от двете страни ниско на носа. Следва и т.нар. хлебен хамбар - точно под носа и над устните.

Посипете в чорапите си сух синап и спете с тях през нощта. Поставете на прасците и петите синапени лапи, като ги прикрепите добре с бинт.

Капвайте във всяка ноздра по 4-5 капки пресен сок от алое. Правете го 3-4 пъти на ден.

Изпийте 100 мл гореща вода с 6-7 капки йод. Полезно е също така с този разтвор да изплаквате носовите ходове и носоглътката. Правете го 3-4 пъти на ден.

ЕДНО ОТ ЧЕСТИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ Е СИНУЗИТЪТ

Обикновената хрема не е толкова безобидна, колкото си мислим.

Ринитът, т.е. хремата, може да доведе до едно от най-тежките усложнения - синузит. Това е остро възпаление на околоносните кухини. Когато човек е здрав, тези кухини не съдържат нищо друго освен въздух. Това се отнася и за някои други околоносни кухини - тези, които са разположени в областта на горната челюст, над веждите и в района на челната кост. Този въздух облекчава теглото на нашия череп и в буквалния смисъл на думата ни позволява да носим главата си на раменете.

В резултат на възпаление на носната лигавица, околоносните кухини се запълват с течност и доста микроби. Тази течност отначало е прозрачна, но след това започва да се сгъстява. Страдащ от синузит човек може месеци наред да отделя гнойни секрети. Първият симптом на заболяването е болка над веждите или горната челюст, която възниква при накланяне на главата.

В ОБКРЪЖЕНИЕТО НА КИХАЩИ ХОРА НЕ СЕ РЪКУВАЙТЕ, ДОРИ ДА ИЗГЛЕЖДА НЕВЪЗПИТАНО

Едни от най-популярните лекарства против хремата са... съветите. И ние ще рискуваме да ви предложим няколко. Когато наоколо кихат повечето хора, няма да е излишно да спазвате някои не толкова сложни мерки за предпазване:

Няколко пъти на ден мийте ръцете си с топла вода със сапун или периодично ги изтривайте с дезинфекциращи салфетки. Не се здрависвайте, не се ръкувайте, дори и да изглежда невъзпитано.

Ако е възможно, опитайте да избягвате и стресовите ситуации, както и сериозните емоционални и физически натоварвания. Така няма да навредите на имунитета си. Съвременните медици вече работят с една нова научна посока - психосоматичните заболявания. За тяхното възникване и развитие са виновни не само физически, но и психични фактори. От тази гледна точка се смята, че хремата често е предизвиквана от стремежа и желанието на човек да се отдръпне от неприятно обкръжение. Например, ако кажете на неприятен събеседник “Не мога да се разбера с теб, не мога дори да те понасям”, не се учудвайте, че на другия ден може да се запуши носът.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА “ДОКТОР” СЪВЕТВАТ

Редовно, почти всяка година се простудявам и през зимата, и през пролетта. Правиха ми специални изследвания на имунната система, дори ми назначиха имуномодулатори. Но те ми помагат само временно. Може ли да ми предложите някакви народни средства?

Елена Георгиева, Варна

Като цяло периодичните простуди са признак на отслабнал имунитет, което означава, че той трябва да бъде закрепен. Това, че не са ви помогнали имуномодулаторите, още нищо не означава. Трябва да се подбере най-действеният препарат от тази група.

Вие, разбира се, можете да опитате и народните средства.

Яжте повече чесън. Не е задължително да го дъвчете. Можете да погълнете скилидката с чаша преварена вода. Той съдържа фитонциди, които обезвреждат голяма част от заразите, попадащи в нашия организъм.

Масажирайте от време на време ръцете и дланите си, там има много активни точки, които помагат на имунната система.

Полезни са водните процедури. Започнете с обтривания - натопете във вода с приятна температура една кърпа и силно разтрийте цялото си тяло. Повторете два пъти, след това се изтрийте със суха кърпа. Постепенно понижавайте температурата на водата. След това преминете към обливанията.

Продължителността на процедурата е не повече от две минути.

Всяка година в проблемните сезони пийте всекидневно, сутрин и вечер по чаша шипкова отвара с мед. Сложете в термоса 2 шепи шипкови плодове, залейте с един литър гореща вода и оставете през нощта.

А при първите признаци на простуда ще ви помогне следната рецепта

Смесете по 2 супени лъжици от билките калуна и пелин, както и цветчета от черен бъз. Залейте 2 супени лъжици от сместа с чаша гореща вода и оставете за един час. След това прецедете. Изпийте настойката, докато е топла - 2 часа преди сън, може с една лъжичка мед.

Опитайте да ядете колкото се може по-малко. За сметка на това трябва да пиете колкото може повече - билков чай, сокове. Особено полезни са лимоненият, портокаловият, боровинковият, а също и сокът от нар. В тази връзка имайте предвид, че с топло мляко се лекува болно гърло, но не и запушен нос. Колкото и да е странно, то помага за образуването на слуз и прави носа още по-сополив.

Ако сте си загубили обонянието при силна хрема, направете следното: налейте малко оцет върху загретия котлон и вдишвайте неговите пари. Същият ефект оказва и препеченият до черно хляб - дишайте парите, докато го препичате.

Ако народните средства не са ви помогнали, опитайте с капки за нос на основата на сребърен разтвор.

И още нещо. Старайте се да не заразите околните. Използвайте само еднократни носни кърпички.

Прочиствайте по-често носа си, веднага изхвърляйте салфетката и измивайте много добре ръцете си. Ако носът ви тече неспирно, пожалете колегите си и си останете у дома.

ВНИМАНИЕ!
Хората, които се отнасят пренебрежително към проблемите със зъбите си, също рискуват да развият хронична хрема с последващите усложнения. Опасна зона са шестият, седмият и осмият зъб от горната челюст. Техните корени “гледат” към хайморовите кухини. Според оториноларинголозите всяко възпаление на един от тях в съчетание с хрема представлява само по себе си “взривоопасна смес”.