Много често пишем за сърдечните нарушения, вкл. и за стенокардията. И въпреки това продължаваме да получаваме писма от нашите читатели, които искат още информация и търсят помощта на нашите специалисти.
Затова и днес ще ви предложим полезно и интересно интервю с д-р Николай Тодоров, кардиолог, в което ще го помолим да отговори на вашите и нашите въпроси за пристъпите на стенокардия.

- Д-р Тодоров, прочетох някъде, че на латински думичката стенокардия означава стягане и по-точно стискане на сърцето. Защо така болезнено се стяга този мускул, че човек е принуден да спира на всеки 50-100 метра и да изчака болката да премине?
- Действително, основната проява на стенокардията е силната стягаща болка в гърдите, чувството на тежест, невъзможността на страдащия да си поеме въздух. И докато не спре да си почине, не му минава. Ненапразно тази болест се нарича гръдна жаба сред народа - нещо студено и тежко се е настанило в гърдите и притиска. Такава картина често може да се види на улицата. Върви си възрастен човек и изведнъж спира, слага таблетка нитроглицерин в устата, изчаква няколко минути и после бавно си продължава пътя.

Причината за стенокардията е стесняване на коронарните кръвоносни съдове. Те са осеяни с холестеролови плаки. Докато човек си седи в покой, докато се храни и гледа телевизия, сърцето му изисква по-слабо наситена с кислород кръв. Но щом започне да се движи или да извършва някаква физическа работа, тогава сърцето вече се нуждае от повече кислород. Но тези стеснени съдове са като път в ремонт, не може просто така да се премине. Появява се задръстване и тогава сърцето започва да вика за помощ, защото не му достига кислород.

НИТРОГЛИЦЕРИНЪТ Е БЪРЗА ПОМОЩ- ТОЙ НЕ ЛЕКУВА, А САМО ПРЕМАХВА ПРИСТЪПА

- Значи болният със стенокардия трябва винаги да носи със себе си нитроглицерин, за да спре пристъпа?
- Да, но трябва да разбере и запомни, че това не е лечение, а бърза помощ. А към тази бърза помощ не трябва да се прибягва на всеки 100 крачки.

Тук трябва да споменем една доста неприятна тенденция. Лекарите често предпочитат да предпишат нитроглицерин като основно лекарство на страдащите - така е по-лесно и по-евтино. И премахва болката. А стенокардията е

коварно и бързо развиващо се заболяване

Неведнъж ние като специалисти сме чували: “Още преди пет години за първи път получих такова стягане в гърдите, тогава мъкнах цял чувал с картофи от пазара. След време започна да ме стяга и когато изкачвам стълбите. А сега вече на всеки десет крачки спирам, защото съм задъхан и имам тежест в гърдите”. И в крайна сметка, цялата тази хронология на развитие на стенокардията завършва с инфаркт на миокарда. Затова не трябва да се оставя болестта така. И нитроглицеринът не е лекарството, което да я излекува.

БОЛЕСТТА СЕ ЛЕКУВА КОМПЛЕКСНО


- Как правилно се лекува стенокардията тогава?
- Болният от тази болест не може да се оправи с едно лекарство. Те трябва да бъдат поне четири, за да се осигури комплексно въздействие на всички съставни части на болестта.

На първо място трябва да се спре развитието на атеросклерозата. В днешно време вече съществуват много ефикасни препарати, които се наричат статини. Те се приемат в зависимост от нивото на холестерола и количеството липиди в кръвта - по 10 до 80 мг един път на ден по време на вечеря. Статините действат бавно, но резултатно. След няколко години постоянен прием полепналите по съдове плаки започват да се разнасят. А всъщност само след неколкомесечен прием подобряват състоянието. Затова и медицинската статистика отчита рязко намаляване на смъртността от пристъпи на стенокардия и последващите инфаркти. Тези лекарства притежават едно уникално свойство: те не само влияят позитивно на нивото на холестерола в кръвта, но и стабилизират обвивката на склеротичната плака.
- Какво значи това?
- Опасността при стенокардия се крие в това, че към грапавата повърхност на плаките започват да се прилепват кръвни клетки. Така се образуват тромби с всичките произтичащи последствия.

А те са инсулт и инфаркт

А статините изглаждат повърхността, направо я полират. И вече не може да се образува тромб. Ето затова значително е намаляла смъртността.

А сега искам да кажа за второто необходимо при стенокардия лекарство. Неговото предназначение е да не допусне образуването на тромби. То въздейства непосредствено на кръвта. Може да се приема веднъж на ден или два пъти през ден. Става дума за обикновен аспирин или неговите специфични форми.

Следващият препарат въздейства благоприятно върху стените на кръвоносните съдове, а това е много важно в случая.

И накрая четвъртото, последно лекарство, премахващо пристъпите на стенокардия. Този препарат ограничава “апетитите” на сърцето, разреждайки честотата на неговите съкращения. Така при увеличено натоварване вече не се изисква изпомпването на повече кръв. И тук има избор.

ЧЕСЪНЪТ КОНКУРИРА НАЙ-ЕФиКАСНИТЕ НОВИ ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ СТЕНОКАРДИЯ


- Подробно и много ясно ни запознахте с медикаментозното лечение на стенокардията. Вдъхнахте увереност и оптимизъм с ефикасността на новите препарати. А сега да ви попитам могат ли и народни средства да помогнат при стенокардия?
- Само в качеството на допълнително лечение към основното. И на първо място лечебни билки, които пак да въздействат на кръвоносните съдове, като ги прочистват. Аз например препоръчвам за тази цел коприва и най-добре млада. Напълнете с листа половинлитров буркан, залейте догоре с водка, затворете плътно и оставете за едно денонощие на светло. След това още 5 дни на тъмно място. Накрая настойката се прецежда и от нея се приема по една чаена лъжичка сутрин на гладно и вечер преди сън. От време на време си правете едноседмични прекъсвания.

Продължавам с друго едно много ефикасно натурално средство, което мога да твърдя, че до известна степен конкурира статините. Предлагам ви една смес и ви съветвам паралелно с основното лечение да приемате и нея.

- Изцедете сока на 10 лимона и добавете един литър мед и 10 смлени глави чесън. След това разбъркайте добре и дръжте сместа една седмица при стайна температура. После приберете в хладилника. Приемайте по 4 чаени лъжички веднъж на ден, но не наведнъж, а с по неколкоминутни прекъсвания.

- Червеното цвекло и целината добре прочистват съдовете, защото изхвърлят отложения калций. А точно той стеснява кръвоносните съдове. В цвеклото и целината се съдържа биологичноактивен натрий. Затова тези два зеленчука трябва постоянно да са ви под- ръка, за да ги използвате често, може и всеки ден. Най-добре ги яжте в пресен, суров вид.
- Какво ще препоръчате в заключение, д-р Тодоров?
- Най-напред ще предупредя вашите читатели, че стенокардията се лекува бавно и почти незабелязано. Но редовният прием на лекарствата, съчетан с рецепти от народната медицина, може по кардинален начин да повиши качеството на живот на болния. Така значително се понижава рискът от инфаркт и инсулт. В крайна сметка се стига до реално подобряване на здравето.

Едно интервю на Яна ГРОЗЕВА