Близките на бизнесмена чакат обаждане от похитителите с размера на откупа.
На втория ден след изчезването на 70-годишния бизнесмен Киро Киров роднините му са получили инструкция от неговите похитители да бъдат максимално лаконични пред медиите и ченгетата и да не казват нищо извън това, което са им наредили, ако искат да го видят отново жив, научи “ШОУ”...

До този момент не е назована сума за откупа и не са пращани части от тялото на отвлечения. Бизнесменът е с крехко здраве и според криминални психолози похитителите му ще се въздържат от стресови ситуации като рязането на пръсти, за да не му докарат инфаркт.

Киро Киров живеел в дома на обвинения за подкуп бивш заместник на Весела Лечева в ДАМС Иван Леков в Банкя, който взел под наем преди два месеца. В събота синът на милионера намерил гаража на баща си отворен, а в него стоял паркиран джипът му с отворени врати, включени светлини и счупен фар. Предполага се, че Киров е слязъл от джипа, отворил е гаража и тогава е бил отвлечен.

Предварителният анализ на фактите категорично сочи, че Киро Киров е отвлечен от групата, организирала похищенията на ексшефа на „Литекс” Ангел Бончев и на ексмитничаря Георги Георгиев – Пурата. Бандата е известна в кримисредите като „Групата на Робин Худ”.
Преди полицейските автомобили да се струпат на мястото за оглед на изоставеното порше „Кайен”, с бясна скорост там е долетял Иван Киров. „Караше, все едно е на състезание”, коментират комшии.
Ден, след като алармира полицията,

семейството на милионера мистериозно “запя друга песен”.

Синът, дъщерята и съпругата му вкупом започнаха да твърдят, че Киров е в чужбина и е станало недоразумение. Въпреки че от много години не живеят под един покрив, съпругата на изчезналия заяви, че той се е свързал с тях, за да ги успокои. Според нея не може да става и дума за отвличане с цел изнудване или отмъщение, тъй като фирмата не била в цветущо финансово състояния, а и семейството нямало врагове.
Тя твърди, че Киро е имал намерение да излезе за кратко в чужбина. Справката в Гранична полиция от петък насам обаче

не показва той да е напускал страната.

„Близките на Киров рязко смениха курса и започнаха да приказват за чужбина, след като първоначално декларираха, че нямат никаква представа за такива негови планове.
Сигурно е, че е имало обаждане от страна на похитителите, в които им е казано какво трябва да говорят пред медиите”, коментира криминален експерт.

Запитан в неделя в чужбина ли е неговият баща и в добро здраве ли е, Иван Киров отговаря двусмислено: “По-скоро да”. На последващ въпрос случвало ли се е и друг път такова внезапно заминаване, синът му казва: „Не е практика в общи линии”. Той увърта още: “Не е искал да ми казва, има си право на личен живот. Получило се е недоразумение, тъй като имаше проблем с къщата, включена кола, пищяща аларма, така се е получило недоразумение. Два дена по-късно разбираме, че всичко е наред и сме щастливи”. Запитан кога ще се прибере баща му, Иван също е неубедителен: “Не знам, не е длъжен да ми казва”.

Криминалния психолог Росен Йорданов пък твърди:

„Напълно възможно е това да са указания, които са дадени при едно друго обаждане от страна на похитителите”.

Въпреки уверенията на семейството му, че всичко е наред, основната версия, по която продължава да се работи, е, че похищението е извършено от престъпна група с цел откуп. “Истината е, че сега при тази криза подобен вид престъпления ще нарастват, тъй като бандитите смятат това за най-лесния начин за изкарване на пари”, допълниха разследващите.

Акцията за отвличането на бизнесмена е подготвяна в продължение на няколко дни,

разказаха съседи на похитения. Според тях три дни преди Киров да изчезне безследно, в близост до къщата му в Банкя са забелязани няколко маскирани мъже. Те били видени и от полицай, който живее на улица “Патриарх Евтимий”. Когато ченгето ги зърнало, маскираните мигновено си плюли на петите. Първоначално полицаят си помислил, че са искали да оберат къщата на Киров, но сега колегите му смятат, че е ставало дума за организирана засада.
Разследващите очакват бандитите да поискат пари до 4-5 дни.

.................................
ДЪРЖАЛИ ГО В СКЛАД В “КНЯЖЕВО”?

Малко след 21 ч. в петък живущи в района на вилата на Киров са видели оттам да се изнася бързо движещ се черен джип БМВ Х5. „Такава скорост по разбитите улици на квартала не е обичайна и нямаше как да не направи впечатление”, казали съседи на бизнесмена пред полицаите.

Предполага се, че това е същият джип, чийто следи са оставени пред склада в Княжево, където се смята, че е планирано да бъде укрит Киров. При пристигането им там полицаите са установили, че в склада е имало помещение, което е било почистено толкова старателно, че в него не е имало никакви следи и пръстови отпечатъци. Това кара криминалистите, ангажирани с разследването, да предполагат, че скривалището действително да е било на това място, но нещо е накарало похитителите спешно да сменят бърлогата. Очевидно причината за това е изтичане на информация за предстоящата полицейска акция. Това още веднъж показва, че си имаме работа с абсолютни професионалисти в лицето на похитителите, коментират ченгетата.

В деня на изчезването на Киров пък най-опитните специалисти от Софийско са били на прощална разпивка с колега, който напуска системата, син на мастит пътен шеф. Похитителите са били наясно с програмата на столичните топченгета и са използвали благоприятно създалата се за тях ситуация, докато те се надпиват в елитна кръчма, да изведат похитената жертва без опасения от мобилизация на полицейските части.


................................................
Версия:
ОРГАНИЗИРАЛ САМ ПОХИЩЕНИЕТО СИ ЗАРАДИ ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ?


Основната версия на полицията все още е отвличане с цел откуп, но от два дни насам прокуратурата и ДАНС усилено работят и по хипотезата, че бизнесменът сам е инсценирал похищението си, за да се спаси от кредитори. 3 дни преди изчезването си вносителят на BOSCH, HONDA, COMATSU и още 80 фирми за България окончателно разбрал, че банкрутира, твърди столичен вестник. Киров направил голяма сделка за внос на строителна техника от Япония.

Бизнесменът теглил милиони, за да се разплати с партньорите си. Заради кризата обаче купувачите у нас масово се отказвали от поръчаните машини. В момента складовете на Киров във всички градове били пълни с непродаваемата техника. Той правел опити да разсрочи банковия си борч. Ден преди да изчезне, разбрал, че му отказват отсрочката, обясниха близки до бизнесмена.
Агенти от ДАНС започнаха редица финансови експертизи на активите на предприемача. Ченгетата усилено работят по версията, че именно неуредени финансови отношения са причината за похищението. Вече са разпитани не само хората със задължения към Киров, но и тези, на които той дължи крупни суми.

Изпълнителният директор на фирма „Киров” Коста Басев обаче отрича категорично дружеството да е имало каквито и да е проблеми. “Няма клиенти или партньори, които могат да поръчат отвличането на Киров”, смята той.

Версия за инсценировка заради фалит наистина издиша, показа проверка на “ШОУ”. Приходите на фирмата на Киров за 2007 г. са цели 204 млн. лв., сочат данните от корпоративния сайт. Това е двойно повече в сравнение с 2006 г.

На този етап не е известно дали 70-годишният бизнесмен е имал задлъжнялост към някоя силова групировка. Ако това се окаже така, това променя коренно ситуацията, коментират криминалисти.

.............................................
В. “Атака”:
ПРЕДИ ДА ПРЕМИНЕ В ЛАГЕРА НА БОЙКО, ДАВАШЕ ПАРИ НА БСП


Киро Киров е бил основен спонсор на кметската кампания на Бойко Борисов, гръмна вестник “Атака”, който цитира членове на предизборния щаб на кмета от Банкя. Според изданието двамата били много близки и често се появявали заедно на публични места. “Бизнесменът е известен още и с дружбата си с бившия МВР-министър Румен Петков. Преди да премине в лагера на Бойко и да се афишира като негов спонсор, Киров финансирал червените кампании”, твърди изданието на Сидеров.

Освен приятели Киро Киров и столичният кмет били и комшии в Банкя, където милионерът се преселил неотдавна.

Самият Бойко Борисов признава преди година пред рекламното издание “Киров News”: “Преди повече от две години, когато напуснах длъжността си на главен секретар в МВР, взех важното решение да се кандидатирам за кмет на столицата. На първите избори, още преди да пожъна успех, първите, които ми подадоха ръка и повярваха в мен, бяха “КИРОВ АД”. Тогава фирмата организира цялостната ми рекламна предизборна кампания, както и финансира част от нея. На изборите през есента на 2007-а, когато вече съществуваше и ГЕРБ, “КИРОВ АД” беше един от основните спонсори и хора, които ме подкрепиха. Държа да отбележа, че фирмата не ми поиска нищо в замяна на помощта си, след като станах кмет”.

Според бившия главен секретар на МВР Киров е отвлечен и най-вероятно твърденията, че бизнесменът е в чужбина, е стратегия на полицията.

................................
СЪСЕДИ ГО НАРИЧАЛИ “ШЕСТАКА”


Заради номера на бялото порше „Кайен” на Киро Киров – “666666”, съседите в Банкя наричат 70-годишният милионер “Шестака”.
Комшиите не познават добре бизнесмена, който е излизал за работа винаги по едно време – около 6:45 ч. и се прибирал посред нощите. „Изглеждаше приятен и добронамерен”, коментира негова съседка. Повечето от местните обаче го описват като “темерут”, който не поздравявал никого.

.................................
ДОСИЕ

Биографичната справка на Киро Киров сочи, че неотдавна е празнувал 70-ия си рожден ден. Той е роден на 21 февруари 1939 г. в с. Драгана, Ловешко. През 1960-1964 завършва Техническия университет - София, специалност машини и апарати за химическата промишленост. Говори руски, немски и английски. Работил е в "Океански риболов", завод "Балкан" - Ловеч, Научноизследователски и проектоконструкторен институт по двигатели и автомобили, автомобилен сервиз "Дружба" - София; "Интерпред", представител на американската компания Ingersoll Rand.
От 1990 година Киров е собственик и изпълнителен директор на ЕТ "Киров", по-късно "Киров АД холдинг". Със сина си Иван са съсобственици на „Киров” АД, като бащата държи по-голям дял от акциите.

Подготви екип на “ШОУ”