Журналистката е щерка на д-р Михайло Кулезич – човекът, който поведе първото хоро на 9 септември 1944 г. пред ОК на БКП в Хасково.
Бурен читателски интерес предизвикаха скорошните разкрития на “ШОУ”, че върлата антикомунистка Люба Кулезич е издънка на знатен партизански род и братовчедка на скандалния “червен” олигарх Николай Банев. По този повод в редакцията се обадиха стари хасковлии, които нанесоха още няколко пикантни щриха върху “семейната картинка” на жълтата журналистка и кинокритичка.

...........................
Хасковските соцпенсионери са бесни на Люба Кулезич от мига, в който тя се опита да разпъне на кръст цялата Живкова фамилия в лицето на внучката Жени. Обидите и гаврата с Живкови, а и самият факт, че Люба понякога крие името си под псевдоним, накараха правоверните комунисти да настръхнат и да възкресят миналото на самата Кулезич.
Старите партийни кадри си спомнят, че

младата Люба е изпратена с партийно поръчение да учи в литературния институт “Максим Горки”

в тогавашния Ленинград. В ония години надеждните отрочета на България, т.нар. бъдещата ръководна прослойка, се пращаха в този институт със специално решение на съответните партийни организации. Считало се е, че тези деца са едни от най-интелигентните, знаещи и можещи деца на България и ще застанат на чело на партията и на страната. Едно от тези надеждни чеда е и Люба Кулезич, казват хасковлии.

Те разкриват още, че т. нар. Лора Кварц е дъщеря на сръбския комунист-емигрант д-р Михайло Кулезич. Човекът, който в бял костюм и бели обувки, с българското знаме в ръка, поведе първото свободно хоро на Девети септември 1944 година пред околийския комитет на БКП в Хасково.
Д-р Кулезич попаднал по една щастлива случайност, наречена любов, в хасковския род на Баневи, който се радваше на специални привилегии по времето на соца. Както “ШОУ” разкри неотдавна,

те са били една от стоте наблюдавани от политбюро на ЦК на БКП фамилии,

ползващи се със специалните протекции на Тодор Живков. Баневи попадат в този списък, защото майката на Кулезич - Янка Банева, е една от най-младите комунистки в региона, удостоена със званието “Активен борец против фашизма и капитализма”. И не само, че е получавала пари за званието си, но и всички врати за нея са били отворени.

Янка Банева е от най-надеждните хора на партията в долината на Тракия, разкриват запознати. Тя и до днес се ползва с обичта и уважението на червения партиен актив в Хасково. Подробностите за живота и делото на Янка Банева за активния й антифашистки период не са много, но доколкото старите хасковски комунисти си спомнят, тя е била политзатворничка. Иначе не биха й поверили важна роля в лоното на партията – партиен секретар на един от престижните хасковски заводи, а след това - секретар в Градския комитет на БКП, където дълги години е била отговорник по идеологическите въпроси. При пенсионирането партията й изказва дълбока признателност и благодарност за вярната й служба.

Докторът по политикономия Михайло Кулезич също дълги години е един от най-достойните кадри на Окръжния комитет на БКП в Хасково. Почтен, честен и всеотдаен човек, любящ баща и съпруг, описват го местните. Д-р Кулезич умира преди няколко години на 82-годишна възраст.
В пенсионерското кафене, което днес е сборището на старите партийни кримки, се обсъждат телевизионните изяви и писанията на видната им съгражданка.

Вулгарният език, с който Люба Кулезич говори за Русия,

явната неприязън към соцпорядките и към определени хора, които са изиграли положителна роля в живота й, не дават мира на малкото все още живи съратници на Янка Банева и
д-р Кулезич. Това е като да се изакаш на метеното, е философското заключение на белобрадите комунисти от Хасково.

Хасково,
Тодорка НИКОЛОВА