И аз, и Васил Найденов имаме проблеми със сърцето. Докторката му припадна, като мe прегледа, твърди прочутият скулптор
Прочутият български скулптор и художник Ставри КАЛИНОВ е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. Работи в областта на малката пластика, живописта, приложното изкуство. Предпочитаните му материали са коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика и стъкло. Сред най-добрите му творби са портретите на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и много други. Автор е на едни от най-оригиналните български икони. Носител на престижни отличия и награди у нас и в чужбина.

- Кой е най-сериозният ви здравословен проблем?

- Вродена аритмия. Сърцето си тупка неправилно. И трябва да се вземат лекарства. Но се чудя защо хората трябва да знаят, че Калинов е болен? По-скоро бих искал всички да знаят, че
Калинов е много готин и трябва да живее вечно.

- Проблемът на Васко Кеца е по-сериозен от вашия. Неговата аритмия е животозастрашаваща.
- Зная. Ние сме много близки приятели. Неговата лекарка прегледа и мен. Направо припадна! Сложи ми холтер. Като е вродена, не е толкова опасно, но човек трябва да внимава.

- От какво друго страдате?
- Боли ме рамото. Моля, помогнете ми! Но сам съм си виновен, защото рисувам по начин, който ми докара плексит. Понякога нямам сили да си вдигна ръката. Веднъж блокира. 6-7 месеца не можех да я движа. Това е професионалното ми заболяване.

- Оплаквате ли се от друго?
- Имам болки в коляното.

- Как ги получихте?
- От гребане. Застанах върху коляното си и гребях от едната страна. В резултат получих шип.
Всеки ден имам предчувствие, че коляното ми може да блокира. И най-вероятно това ще се случи. А бях шампион на България по кану-каяк...

- Какъв е сънят ви?
- Аз не мога да спя. И почти не спя.

- Какво е вашето мнение за българските болници?
- По-добре не ме питайте. Болниците оскверняват и обиждат живота! Те са се превърнали в едни малки кооперации.

- Какво точно имате предвид?
- Няколко души или няколко дружества са се обединили и са разпределили благата. А при болницата не може да има блага. Там трябва да има само всеотдайност, жертвоготовност и нищо друго.

- Какви хора са лекарите?
- Те въобще не са хора! Те са стоманени, железни инквизитори!

- Всички ли са такива?
- 99 процента.

- Можете ли да се обосновете?
- Мога. Виждал съм как умират хора, а докторите въобще не се вълнуват.

- А какво правят?
- Отиват да им правят орален секс след една минута. Тук е мястото да попитам: възможно ли е това?! Лично за мен не е възможно.

- Още нещо за медиците?
- Те се облагодетелстват лично, персонално от това, че са медици. Човешкият живот е в ръцете им. И започват да измислят на пациентите разни болести. Пращат ги по аптеките. Резил!

- Имате ли мнение за нашето здравеопазване?
- Такова няма. Човекът в България е оставен на саможертва.

- Какво мислите за цените на лекарствата у нас?
- Лекарствата не трябва да имат цени. Те трябва да бъдат обезпечени от държавата. Здравеопазването обаче у нас е чист бизнес!

- Как стигнахте до този извод?
- Мисля, че не само аз съм стигнал до него. Откакто съществува човекът, всичко е бизнес. Даже и пари да няма, има “На ти, на ти, на ти”, “Дай ми, дай ми, дай ми”.

- Кой най-често казва “Дай ми”?
- Докторът.

- Защо казва така?
- Защото не е по образ и подобие на Бог.

- Какво мислите за Здравната каса?
- Тя е една обществена измама. И най-големите “чудеса”, които прави, не помагат на тези, които вече са си платили. Касата не връща нищо от нашите вноски, не ни лекува, не се интересува от болните хора. Само отчита числа и прехвърля документи. По-хубаво е да не говорим за Касата. Ще уплашим и разочароваме хората.

- Не се тревожете. Това, от което се опасявате, е обществено достояние. При това не от вчера.
- Ще добавя нещо тогава. Получените от Касата обществени пари не се ползват от хората, които ги плащат.

- Има ли стрес в живота ви?
- Всеки ден съм в стрес. Ако го няма, все едно не съм жив. За мен той е нещо като взрив. Като онзи, който стана на полето в Челопечене преди година и нещо. Тогава се взривиха военните погреби. Аз бях на 300 метра от мястото на инцидента. Видях всичко с очите си. Сгъстеният въздух идваше към мен. Добре че наблизо имаше дига. Иначе щях да отида във въздуха. Понеже ме питате за стреса - според мен той е необходим за самоосъзнаването. Без стрес човек ще бъде толкова самодоволен, толкова заблуден...

- Спазвате ли диета?
- Не. Не трябва да пия газирани питиета, но понякога пия по малко.

- Пушите ли?
- Никога не съм пушил, нито съм пил алкохол.

- Защо?
- Не ми е нужно. Аз съм непрекъснато пиян.

- От какво?
- От любов към живота.

- Здрав ли е българинът?
- Той е неуравновесен в психично отношение. А физически е толкова болен, че нито доктори, нито Здравна каса могат да му помогнат. Оставете българина да боледува! Ще му е по-хубаво. Доктори, не го тормозете, не го мъчете, не го лекувайте! Можете да се грижите за тялото. Духa го оставете. Той е напълно калциран и канцерогенен. Никакво лекарство няма да му подейства. За мен българинът е самоубиец. Той е покварен и унищожен. Не знае какво иска и къде се намира. Живее в едно мутиращо общество и е геннообременено същество.

- Защо са болни хората в България?
- Защото нямат отношение към себе си. В тази връзка ще добавя: демокрацията е много по-жестока от т.нар. комунизъм.

- Кои хора успяват?
- 90 процента от успелите в този свят са спортисти.

- Защо?
- Защото са лично обезпечени с морал. Морал към храната, към режима. Спортистите са опитомени хора. Готови са да жертват живота си дори за един дълъг скок.

- Вие за какво сте готов да жертвате живота си?
- За една картина, за една скулптура. Ако тази скулптура ми даде възможност да дам на някои хора здраве, богатство, пари, аз съм готов да се жертвам. Мисля, че истинските хора трябва да работят на такова ниво.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА