Ако искаш да промениш живота си, премести няколко предмета в къщата си, гласи древна китайска мъдрост.
На въпроса „Накъде да ги преместя?” уверено отговаряме: „Към щастието!” А колко предмета да преместиш, решавай сама. Фен шуй ще ти помогне.
Това източно учение за хармонично подреждане на жилището е на повече от 5 хиляди години. Древните китайци били сигурни, че само с негова помощ може да се построи дом, в който да ти е приятно да живееш, и да се създаде в него особена атмосфера – благодарение на нея човек успява истински да се отпусне, да запази здравето си и дори да промени живота си към по-добро. Трябва само да се вземат предвид влиянието на невидимите вълни и полета, течението на енергиите - на положителната /ци/ и отрицателната /ша/. Най-удивителното е, че препоръките на съвременните дизайнери и специалисти в областта на хигиената на жилищата не само не противоречат на китайската грамота за планиране е запазване на личното жизнено пространство, но и потвърждават догадките на древните мъдреци!

ГОСТНАТА
място на комфорт и добър семеен отдих


Според фен шуй рибата е символ на щастливо изобилие и имане, които трайно ще се „заселят” в дома ти, ако в гостната ти се появи аквариум с живи рибки. Сложи го в северната, югоизточната или източната част на стаята. Броят на аквариумните обитателки трябва да бъде кратен на девет. Отдай предпочитание на златните рибки.

Какво да изхвърлиш

Сухите цветя, създаващи застой на лошата енергия. Замени ги с живи, например с мушкато, което цъфти дори на места с отрицателна енергетика. Мебелите с издадени остри ъгли – те препятстват енергийния поток, а и не са безопасни.

СПАЛНЯ
изключително лична територия на любовта и страстта

Вечно блаженство за двама обещава на влюбената двойка ложето, разположено по всички канони на фен шуй. Ако леглото ви е между прозореца и вратата, това означава, че спите на „кръстопът” на различни енергийни потоци, което е вредно не само за здравето, но и за интимните отношения. Обърни гърба му към стената, за да може всеки от съпрузите свободно да минава от своята страна на леглото, или огради спалното място от вратата с параван. Искаш да застраховаш семейното си щастие от изневери? Привържи с червен конец към крака на леглото откъм твоята страна аметист.

Какво да изхвърлиш
Махни лампиона за двама, купен заради икономии и сложен между двете възглавници. Светлинният лъч визуално разделя леглото на две части и раздробява потока ци, което може да доведе до скарване между съпрузите. Най-добре е да използваш два източника на светлина, насочена нагоре – те ще излъчват положителни вълни. Смени нощните шкафчета, ако те са по-високи от леглото – това е преграда за енергията ци.

КУХНЯ
най-уютното, топло и гостоприемно място в жилището ти

За да е пълен домът ти и в него да цари разбирателство, възползвай се от магическото свойство на огледалата да удвояват това, което се отразява в тях. Сложи в хладилника си огледален рафт вместо обикновен стъклен – и той ще изглежда по-пълен! А ако окачиш огледало на стената до мястото за хранене така, че в него да се оглеждат седящите на масата, може да привлечеш в дома си гости, да укрепиш традицията на семейните вечери и неделните обеди.

Какво да изхвърлиш
Всички вещи, които нямат нищо общо с приготвянето на храната /телевизора например/, а също червените предмети. Червеното е цветът на огъня и категорично не се препоръчва за кухнята.

БАНЯ
пространство на чистотата, неговият елемент – водата, е символ на благополучие

В банята трябва да преобладава енергията ян, която се чувства прекрасно в обкръжението на светли керамични плочки без огледален ефект, санитарна техника в бяло, хромирани кранове и тръби. Идеалната чистота и липсата на камари мръсно бельо в банята също гарантират хармоничен баланс на благотворните енергии. За домакинята това е почти пълно щастие.

Какво да изхвърлиш
Празните флакони от козметика и химични препарати, стари четки, гъби. Не дръж в банята хигиенни средства, които не ползваш – те пречат на тока на животворната енергия ци.

АНТРЕ
през коридора позитивната енергия влиза в дома ти


Универсален начин да отвориш пътя на щастието, любовта и успеха в дома си, е да сложиш в антрето китайския йероглиф „Процъфтяване”. Според фен шуй той сякаш активизира пространството, помага да се подобри животът във всички сфери. Окачи го на стената, и материалното благополучие ще споходи семейството ти. А ако не се стремиш към богатство, този фигурен знак ще внесе в дома ти желаното душевно спокойствие и умиротворение.

Какво да изхвърлиш

Боклуците, които отдавна задръстват шкафовете и гардеробите. Ненужните вещи замърсяват чистата енергетика на жилището, водят до упадък на силите на неговите обитатели. Махни огромния стар шкаф, пречещ на циркулирането на енергията. Нямаш намерение да се разделяш с „антиквариата”? Премести го колкото се може по-близо до стената, за да не останат фуги.

ДЕТСКА СТАЯ
безопасна зона за игра, фантазиране, творчество

Най-важното в детската стая е свободният център, това е зоната на здравето, удобно място за игри, през което циркулира положителната енергия. Според фен шуй в детската няма място за тавани и подове на различно ниво, а работното място не бива да бъде разположено под спалното. Ако детето прекарва много време с уроците си, сложи на бюрото му талисман във вид на кристален глобус /за успехи в учението/.

Какво да изхвърлиш
Щорите преграждат пътя на ци и ограничават видимостта от прозореца, което не е хубаво за любознателните малчугани. Постерите, картините и другите изображения на вода, анимационни чудовища и диви животни „крадат” положителната енергия.