Мария Панайотова Андонова е родена на 13 януари, петък, в Стара Загора през 1976 г.
Висока е само 160 см, а очите й са ту зелени, ту сини благодарение на новите технологии. Иначе са тъмни.

Рожба е на двама спортисти. Баща й Панайот Киров е прочут шампион по класическа борба от близкото минало. Майка й Йорданка се е занимавала със спортна гимнастика. Двамата се развеждат, когато Марчето е на 4 годинки.

Светлините на прожекторите я огряват още на 8-годишна възраст. Тогава се качва на една сцена с Росица Кирилова и Георги Станчев. Изпълнява "Детелини" на любимата си Лили Иванова и "Молитва" на Мадона. Впоследствие впечатли народа с изявите си в тв предаването за млади таланти "Като лъвовете". В ония мутровремена крехката девойка е върл противник на фолка, но постепенно се отдава на течението и я прилапват от "Пайнер". Враговете на чалгата пък научиха името й от прословутата реклама на бира, с който си спечели "творческия" псевдоним Отварачката.
Малцина знаят, че миниатюрната даровитка е приета да учи в музикалното училище със специалност пиано и контрабас, но съдбата грубо я пренасочва към микрофона. Мария едва оцелява след токов удар, а малките й пръстчета месеци наред остават парализирани. Принудена е да изостави инструментите и да напусне музикалното. Завършва реална гимназия. По-късно прекъсва следването си по право и се отдава на кариерата.

Ниската сърцеразбивачка се влюбва за първи път, когато е в 10-и клас. Връзката й с красивия Ивайло продължава година и половина. Зарязва го точно преди бала. Младежът я моли да се върне при него, но само ден след като го изоставя, Отварачката залюбва Галин. Двамата са заедно 5 години, но когато започва да печели пари, слава и фенове, разкарва и него. Мълвата носи, че Мария многократно е получавала предложения за брак, но е отбивала всички мераклии, защото под лупа оценявала избраниците си. В интервю за едно списание преди време тя се изцепи, че всички мъже са еднакви, различавали се само по едно - по доходите си.

Звездите обаче и добре да живеят, се женят. Съпругът на греховната фолкдива се казва Димитър Андонов и е известен като син на бивш зам.-кмет на Благоевград. 35-годишният милионер предлага брак на любимата си, докато разпускат като арабски шейхове в Дубай през 2006 г. След няколко месеца двамата се взеха с пищна сватба, а 2 лета по-късно Мария го дари с дъщеричка - Марая. „Кръстена е на мен и на майката на Митко - Марина, а не на Марая Кери”, уточнява певицата.
Сексапилната миньонка, противно на очакванията, направи една-единствена разголена фотосесия за мъжкото списание FHM. В интервю за популярното издание тя си призна, че в живота дaлеч не е сексбомба и дори разочаровала съпруга си, който, като повечето мъже, очаквал да му "скрие шапката" в леглото.