ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
Първият й съпруг Коста Цонев я хванал на калъп със семеен приятел

На 65 години, с три брака и три пораснали деца, легендарната тв дикторка Анахид Тачева още не се отказва от малките радости на живота - хубавата кухня, дамските партита, квалитетното бяло и червено вино... Цигарите обаче са тема табу за бившата съпруга на Коста Цонев. Може би здравословният начин на живот плюс арменските гени са основният фактор и на тази възраст да изглежда почти така ослепително, както на младини. Единствената промяна във визажа й е цветът на косата - от брюнетка Анахид е станала блондинка.

Не е тайна, че най-популярната телевизионерка от времето на Тато дължи ^звездния си статус^ на брака си с 12 години по-възрастния актьор Коста Цонев. Двамата се залюбват, когато Анахид, или Ани, както я наричат близките, е още ученичка. Малцина знаят, че за кратко тя е била моделка. Стъпва на модния подиум благодарение на уникалния си за ония години ръст от 176 см и изваяните си като на гръцка стауя бедра. Коста Цонев я забелязва на едно ревю в зала ^Универсиада^ и начаса започва да я ухажва. Черпи я със супердефицитните тогава портокали, кани я на срещи... И главата на тийнейджърката се замайва. Актьорът също е увлечен не на шега по чаровницата с арменска кръв. Всеки ден причаква изгората си пред гимназията й с велосипед, качва я на рамката и отпрашват на романтична разходка в Парка на свободата. Известно време обаче влюбените крият връзката си, защото майката на Анахид посреща на нож новината, че щерка й си има гадже. И даже планира сватба. При първата сгледа достолепната дама почти прогонила кандидат-зетя от къщата си. ^Аз дъщеря за женене нямам!^, отсякла тя. Но любовта все пак победила. Израсналата в огромен апартамент на пъпа на София мома трябвало да се приспособи към суровите битови условия в бащината къща на актьора в кв.^Красно село^. Когато младоженците се нанесли, тоалетната била на двора, за баня да не говорим. Семейството на настоящия жълт депутат ползвало минералната къпалня в близката ^Овча купел^, сочно описана от покойния брат на актьора - хумориста Васил Цонев - Дон Базилио. Анахид обаче не се примирила с липсата на тези благини на цивилизацията и благоверният й набързо спретнал със собствените си ръце ватер-клозет с душ. И даже сам прокарал канализацията, хвали се неостаряващата тв звезда.
Любовната идилия трае близо 7 години. След което се разпада с чутовен скандал, понеже Коста Цонев сгащва жена си на калъп със семеен приятел. ^Поводът за развода беше банален - изневяра, на която даже станах свидетел. И понеже видях с очите си, отказът на жена ми да признае истината ме потресе. С радост приех развода. Дори не й позволих тя да се занимава, сам наех двама адвокати, платих и на двамата и се разделихме по взаимно съгласие^, раздипля своята версия за драматичната история маститият актьор.
Самата ексговорителка дава съвсем различно обяснение на пикантната случка. Мотивира измяната си със силната любов, която изпитвала към втория си съпруг Васил Тачев. И не пропуска да жегне бившия си брачен партньор, че на мъжка раздумка с бутилка уиски се опитал да отрезви ^семейния приятел^ и да го откаже от идеята да свърже живота си с Анахид.
Битува обаче и трета версия за разпада на една от най-популярните двойки по Татово време. И тя е, че след развода Анахид изпада в тежка депресия. Преследват я нечистоплътни слухове. Тя се изолира от света и не посещава никакви ^светски събития^. По едно време се разчува, че се е самоубила. Телефоните на ^Сан Стефано^ 29 прегряват от обажданията на разтревожени граждани, които се интересуват дали любимата им дикторка е жива. Тогава майката на Анахид, която навремето е била върла противничка на брака й с Коста Цонев, изненадващо взима инициативата в свои ръце. Влиза в контакт с майката на актьора - Мелта, и я моли децата им да се съберат отново. Отначало семейството на Цонев категорично отказва. ^За нищо на света той повече няма да се ожени за дъщеря ти!^, отсича майката на актьора. След като се вижда със снаха си обаче, Мелта променя позицията си. Защото пред нея е една съсипана жена - отслабнала с десетина кила, със зачервени и подпухнали от постоянен плач очи... и тя се съгласява да убеди сина си отново да вземе Анахид за своя половинка.
Според една жилава съсловна мълва истинската причина за повторната сватба е натиск от страна на ЦК. Ръководството на партията отчита, че Коста Цонев и Анахид Тачева са сред най-известните и обичани личности и един шумен развод би подействал като лош пример за младите българи. Затова червените велможи настояват двамата отново да сключат брак, като в замяна обещават на актьора най-примамливите роли.
Освен слуха за самоубийството красивата дикторка е преследвана и от други грозни клюки. Днес, след близо 40 години, тя намира сили да им се присмее и да сподели истината.
^Аз съм най-изнасилваната жена в България!^, разкрива сензационно Анахид. Винаги когато изчезне от екран, което обикновено е свързано с поредното раждане, из страната се разнася слухът, че е зверски изнасилена. Първата градска легенда датира още от 1967 г., когато забременява с дъщеря си Теодора. След като излиза в отпуск, се заговаря, че отсъства, защото в парка са я нападнали и изнасилили цели 16 човека! ^Дори в ^Пирогов^ отишли хора да ми носят цветя и бонбони. Наложи се Николай Ламбрев да излезе в кадър и да съобщи, че аз няма да работя известно време, защото чакам второ дете.
Когато през 1978 г. заминах с втория си съпруг Васил Тачев за Виена, където той бе на работа, пак бяха тръгнали клюки - че са ме изнасилили в някакъв дюкян за кожени палта в Истанбул. Тогава родих третото си дете. Коста тогава снимаше филм и мина през Виена да види Теодора, която живееше при мен, и ми разказа тази клюка. Оплака се, че му е омръзнало да дава обяснения къде съм и защо ме няма на екран...^, изповядва се в едно интервю Анахид Тачева.
Когато била във възрастта на любовта красивата полуарменка била луда по танците. И съдлбата й изпраща уникалния шанс да бъде ^паркетна партньорка^ на такива световноизвестни мъже като Констатинос Караманлис, Сюлейман Демирел, Фидел Кастро... Ексговорителката не скрива, че и досега обожава кубинския лидер. За нея той си остава ^мъжът с главно М^ и най-магнетичинят кавалер в живота й. Анахид е била любима дама за танци и на Тодор Живков. ^Веднъж на някакъв бал при мен дойдоха хора от УБО и ми казаха да поканя на танц Тодор Живков, връща лентата назад майката на бившия премиерски ^глас^ Митко Цонев. Попитах ги дали не е по-добре да поканя някой от чужденците, които бяха официални гости. Но те бяха категорични. И аз отидох и затанцувахме танго. И Живков казва: Добре де, защо точно мен ме покани? Тук има толкова симпатични хора и чужденци! Аз му отговорих: ^Ами, защото така ми наредиха! Ама това съвпада и с моето желание.^ Веднага разбрах какво съм изтърсила, без да искам. Но той беше човек с чувство за хумор и години наред разказваше на маса тази случка^.
На всеки 9 септември кръстената на арменската богиня на любовта тв омайница дава курбан, защото живее втори живот. По време на поредното честване на ^светлата дата^ Анахид се явява в ефир и чете официалния приветствен текст. Изведнъж чува над себе си ужасен трясък. После вижда на мониторчето, че е изчезнала от екрана. След кратката пауза Тачева обяснила на зрителите, че нейната професия крие рискове, и продължила да чете текста. Когато прякото включване свършило, в студиото нахълтал милиционер, блед като платно. Първите му думи били дали е жива?! Оказало се, че точно над главата й огромна метална кутия е започнала да се свлича. ^Слава Богу, смъкнала се е донякъде! Иначе нямаше да съм тук!^, кръсти се 65-годишната емблема на БНТ.

Каролина ВОЙНОВА

ДОСИЕ
- Красавицата признава, че често е била задявана от мъже от върхушката. И без излишна скромност пояснява, че това било неминуемо за ^хубава жена, каквато бях тогава^. Оттук тръгва и слухът за третото й изнасилване. Анахид е успяла да се спаси благодарение на вечиня си панталон тип чарлстон, с който прикривала невероятните си бедра от погледите на похотливците. ^Много обичам да ходя с панталон и веднъж това се оказа решаващо, споделя бившата тв звезда. Бях в един кабинет по работа при един мъж. Известен коцкар, няма да споменавам името му. Не знам как щях да се спася от този човек, ако не бях обута с панталон...^
- От ученичка експоловинката на Коста Цонев мечтае за филмова кариера. Дебютът й в киното е през 1960-та. Получава главна роля в криминалето ^Нощта срещу 13-ти^ с Апостол Карамитев и Иван Андонов. След сватбата обаче съпругът й категорично й забранил да се прави на актриса. ^Това не ти трябва! На хубавите жени мястото им не е в тази професия^, отсякал бъдещият царски депутат и Анахид не се явила на приемните изпити във ВИТИЗ.
- Едва наскоро бившата тв дикторка разкри, че има сериозен здравословен проблем. Той я води до тежък спонтанен аборт, след който едва оцелява, и често преливане на кръв. Болестта е много рядка, предава се чрез гените и се нарича средиземноморска таласемия. Това е вид анемия, при която човек има нисък хемоглобин и кухи червени кръвни телца. ^Слава Богу, имам леката форма, защото при тежката болният умира много млад. Веднъж един лекар, който беше чул за моята болест, ми обясни, че съставът на кръвта ми и честите кръвопреливания ще са причина да запазя задълго младежкия си вид...^, доверява Анахид.