Вчера гуру-то на зелените рекетьори в България, пишман „екологът“ Тома Белев, взимащ милиони левове за крайно „отговорната“ си работа да брои делфини и лалугери, пак излезе по телевизията да обяснява на народа, защо приятелчетата му щели да протестират против втора кабинка в Банско. Запенен, като шайката протестъри, които оглавява, Белев отново изръси куп лъжи, за което беше разобличен от опонента му Георги Икономов, кмет на Банско.

Но ако за новия лифт ще се наложи да бъдат отсечени едва няколко дървета в Пирин, което няма да навреди на планината по никакъв начин, никой досега не е потърсил отговорност от корояда Тома Белев за унищожените, с неговото активно съдействие (или по-точно бездействие), над 1 млн. декара гори в цялата страна!

Всичко започва преди 16 години, когато природна стихия поваля в природен парк „Витоша“ 620 декара смърчова гора, в местността „Бистришко бранище“. По това време директор на парка е…същият пишман специалист Тома Белев. Вместо дърветата да бъдат извозени от резервата и да бъде осъществена санитарна сеч на другите засегнати смърчове, Белев, подкрепян от аверите си „природозащитници“, начело с Андрей Ковачев, нарежда да останат там, с безумния „аргумент“, че природата сама щяла да се справи?!

На съставената специална комисия в Министерство на околната среда и водите обаче, заседаваща два месеца след бедствието, видни наши експерти предупреждават, че вече е открит бръмбар-корояд всред падналите дървета, който може да се разпространи опасно и да застраши не само целия парк, но и останалите гори. На тези предупреждения Белев нагло отговаря, че няма да направи нищо, а Ковачев допълва, че трябвало да се проведе пиар кампания, която да убеди обществото, че всичко било
наред.

11.07.2000 г.

28.08.2016 г.


Така, в резултат на „екологичната“ ненамеса на Белев, към 2017г., според експерти, заразената дървесина в България вече е 53 хиляди кубически метра, а една четвърт от всички иглолистни гори в страната ще изчезнат! Тоест, положението на практика е неспасяемо, вековните български иглолистни гори са почти изцяло унищожени, а всеки, който е ходил на Витоша или в Родопите, остава изумен от приличащите на филм на ужасите огромни масиви с изсъхнали кафяви дървета, изядени от корояда „Белев“.

И ако някой трябва да протестира наистина за запазване на природата в България, то това съвсем не са групата самозванци, протестъри и провалени политици, начело с Тома Белев.  За които отдавна е настъпило времето да бъдат изметени от метлата на обществото, за да не продължат да паразитират.