Обвиненият в банкрута на Корпоративна търговска банка фараон-беглец от правосъдието Цветан Василев има нов наемник, който работи по изчистването на неговия имидж, но не в България, а зад граница. Става въпрос за нареклата себе си “журналист” Мария Черешева. Тя има за задача да подготвя голямо количество поръчкови материали на английски език, които щабът на Василев ще разпространява в различни англоезични сайтове, включително под формата на “платени публикации”.

Изборът на Мария Черешева за “писател в сянка” за фабрикуване на лъжи и фалшиви новини изобщо не е случаен. Освен активист на Българския хелзинкски комитет, тя е част от т.нар. “Асоциация на европейските журналисти в България” - организация, която обединява основно служители на друг подсъдим скандален бизнесмен у нас – Иво Прокопиев. Самата Черешева е била щатен служител в медиите на Прокопиев. Това е поредно доказателство за тоталната симбиоза между Василев и Прокопиев в последните години.

Освен общ враг – обвиняващата ги в престъпления прокуратура, двамата обвинени бизнесмени не са спирали да се опитват да осребрят случая КТБ – единият буквално, като продължава да разграбва активите, придобити с пари на вложителите в банката, а другия, като го използва във войната си срещу правораздавателните органи и неудобните му политици. Друг бивш кадър на Прокопиев – Мирослав Иванов, също отдавна обслужва интересите на Цветан Василев.
 

Мария Черешева буквално не излиза от студиото на кабеларката на Цветан Василев - BiT.

Факт е, че в последните години Мария Черешева е непрестанен гост - “анализатор” в банкрутиралата кабеларка BiT, която Василев прикрито финансира от втората половина на 2016 г. Телевизията се явява ключово звено в стратегията на специално създадения щаб, който работи по осигуряването на защита на интересите на фараона-беглец. Тук не става въпрос за юридическа защита пред правосъдието, а за диверсионни действия, имащи за цел дестабилизация на държавата и манипулиране на обществото.

През юли 2016 г. Черешева попада в полезрението на службите за сигурност, заради близостта й до множество нелегални мигранти у нас. При разследване на маршрута на атентатора Мохамед Юсуф Далил, който се самовзриви в германския град Ансбах, се установява, че той е престоял в България през 2014 г. Оповестяването на съмненията за връзка между българката и Далил веднага става повод, т.нар. “Асоциация на европейските журналисти в България”, в чието ръководство е и самата Мария Черешева, да излезе с протестна декларация, която така и не дава яснота – с колко нелегално преминали в Европа радикални ислямисти се е срещала и какви точно отношения е имала с тях настоящата наемница на фараона-беглец.
 

Черешева не е единствената, която готви англоезични клеветнически материали в полза на Василев. Фараонът е обслужван и от Любомир Канев, български емигрант в САЩ, който от години е лансиран у нас, отново от издания на олигархичния кръг “Капитал”. Ангажирането на Канев този път е станало през добре известни фабриканти на доноси и компромати – Алекс Алексиев и Константин Мишев, които сами се представят за близки до подсъдимия за неплащането на 63 млн. лв. данъци фармацевтичен бос Огнян Донев.