Руския президент Владимир Путин щеше да се радва повече, ако на изборите през 2016 г. беше победила Хилари Клинтън. Това заяви в интервю за CBN News,  CNN, Reuters и други световни медии президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той добави, че е бил изключително твърд на срещата си с руския лидер в Хамбург.  

„Ние сме най-силната страна в света и ставаме все по-силни, защото аз съм голям поклонник на военните. Например, ако Хилари беше спечелила, нашите въоръжени сили щяха да бъдат съкратени. Нашата енергетика щеше да стане още по-скъпа. Това е, което Путин не харесва у мен, защото аз от първия ден се стремя към силна армия, а той не желае това“, заяви Тръмп.
 
Той подчерта, че е предприел редица крачки, които според него няма да се харесат на Москва. "Вижте какво направих аз. Цените на нефта тръгнаха нагоре. Ще изнасяме втечнен газ за Полша. Това Путин не го иска. Освен това добавихме 56 милиарда долара за военно оборудване, в сравнение с бюджета за миналата година. Разширяваме добива на въглища и втечнен газ, усвояваме нови находища на природен газ,. Путин всичко това не го иска и го ненавижда, тогава защо трябва да ме подкрепя?. Но това никой не го пише", каза Трамп.

В същото време Тръмп обясни, че отношенията между него и Путин са „изключително важни и могат да спасят много животи, благодарение на примирието в Сирия“.
 
Това е първото интервю, което американският президент дава, откакто се върна от форума на Г-20 в Хамбург, където срещата му с руския президент Владимир Путин се превърна в ключово събитие.
 
Превод: БЛИЦ