“Жестока материална нищета”, така описват положението си 31 процента от жителите на Латвия и 44 от тези на България, пише в. “Телеграф” в своя коментар “Марио Драго вече спаси богатите, сега е време да спаси и бедните. (В нашето заглавия сме променили бедните с България, което е оправдано, защото България си е най-бедната.) Голямото мнозинство от хората на около петдесетгодишна възраст в тези две страни, продължава английският вестник, които са загубили своята работа в кризата, не са успели да намерят друга работа и имат много малки шансове да го сторят, поне в своите страни. Те са забравени, излишни.
Историята може да отсъди, че загърбването на тези страни ще се окаже трагична грешка. Не искам да критикувам г-н Марио Драги прекалено сурово, продължава авторът на коментара Емброуз Евънс-Причърд. (Марио Драги е президентът на Европейската централна банка.) Той може да ръководи с мека ръка много уверено, благодарение на йезуитското му обучение. Но осигурявайки си германското съгласие да подкрепи испанските и италианските стокови пазари, той засега е редуцирал финансовата криза.

Ужасът пред очите ни в момента е социалната гибел в някои страни. И Европейската централна банка засилва тази несправедливост като държи парите прекалено изкъсо. Г-н Драги заслужи своите поздравления, но работата не е още свършена. Той вече спаси богатите. Сега трябва да спаси бедните./БЛИЦ