Социологът и управител на агенция "Медиана" Кольо Колев коментира остро огласените днес данни от последното социологическо проучване на МБМД, според което ГЕРБ има около 28-29% електорална подкрепа. Колев обвини шефката на МБМД Мира Радева в "морална нечистота".
„Тази госпожа вече започна да става прекалено досадна", коментира Колев.

Какво ни казва нейното "изследване" - че ГЕРБ след 4-годишно управление и след като бяха изритани от хората от властта ще вземат в момента повече, отколкото са взели на предишните избори, възмути се той.

Според данните от изследването, за което БЛИЦ съобщи, ГЕРБ ще има 106 - 108 места в парламента, а Коалиция за България - 68 - 72 места, ДПС - 20 - 23 места, "Атака" - 17 - 18 места, Движение "България на гражданите" - 11 - 12 места. С 11 - 12 места биха били и НФСБ.

22.4% са твърдите привърженици на ГЕРБ, като партията има 16.8% периферия. Коалиция за България има 13.8% твърд електорат и 13.7% периферия.

Според Кольо Колев колегата му недопустимо е "актуализирала" свое национално представително изследване с експресна телефонна анкета в 4 големи града.

"В тази страна даже, ако приемем, че то е представително за големите градове, 50% от населението живее извън големите градове. А втората лъжа е – едно 200 000 човека отгоре ще гласуват едва ли не за ГЕРБ”, казва Колев.

Според него скандалите около МВР, случили се през последната седмица, категорично преобръщат нагласите на гласоподавателите у нас. „Промениха се нещата и представите на хората за България, в която ние живеем”.

Социологът подчерта, че изследването на МБМД, което дава 10% преднина на ГЕРБ, се дължи на най-обикновена манипулация. „Учудвам се, че продължават да публикуват нейните глупости. Това е безумно, защото, ако този човек е социолог, тогава очевидно аз не съм”, каза още Кольо Колев.

Това не е първата жестока критика към Радева като професионалист. Тя бе охулена публично от колегията неотдавна, когато даде прекалено голяма ножица между ГЕРБ и червените в полза на първите. Част от колегите й дори отидоха далеч, като заявиха, че ще я изхвърлят от гилдията. /БЛИЦ