Сигурността е нещо колективно, колективен фактор. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият министър на външните работи Соломон Паси.

Не можем да делим един от другия апартамент, трябва да защитава цялата цялата кооперация. През последните две десетилетия ние влязохме в две коoперации – НАТО и Европейския съюз, отбеляза Паси. По думите му, много по-голяма е вероятността да станеш жертва на пътнотранспортно произшествие, отколкото на терористичен акт.

Бившият външен министър заяви, че трябва да поздравим Македония за новия път, по който са тръгнали. Виждам, че те искат да влязат в НАТО и Европейския съюз и да заемат полагащото им се място в западната структура. Имаме прозорец на възможностите да извадим Западните Балкани от нафталина, в който ги бяха сложили европейските дипломати, посочи Соломон Паси.

Той коментира, че според него Шенген има много повече психологическо значение за разлика от еврозоната, която по думите му има по-голямо практическо значение. Моята прогноза е, че ще влезем в еврозоната преди да влезем в Шенген, каза Паси.