"Колкото и записки човек да си подготви, срещата е наистина уникална. Изгледах CNN и маса други източници. Това, за което е критикуван Тръмп, не е, че се е срещнал с Путин, а заради пресконференцията след това". Това заяви в ефира на "Здравей, България" президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

"От цялата среща големият печеливш е Путин, той има интереси и отиде с директно поставени цели. Тръмп иска пък просто преизбиране, затова направи тази волтова дъга. Коментарите за срещата бяха много. Германският външен министър например каза, че не може да разчита на Белия дом. От тук започва едно много тънко разграничаване на европейската политика към САЩ и към тази към Тръмп", каза той. 

Според него с тази среща Тръмп е подкопал доверието в ЦРУ, след като е казал, че Русия го е уверила, че не се е намесила в изборите в САЩ, въпреки докладите на разузнаването.

"Тръмп в момента не създава приятели на САЩ, а свои приятели. ЕС обаче трябва да знае, че ние не можем и не трябва да опитваме да сменяме президента Тръмп - ние трябва да преговаряме с всички средства, минус едно - това едно са нашите ценности", смята Паси. 

"Има нова архитектура на света и тя бе заявена още когато Тръмп стана лидер на протекционизма, а Си Дзинпин на глобализма", добави той.

"Огромна част от републиканците в САЩ също са недоволни от срещата. Дори Джон Маккейн, който е емблемата на републиканската партия, нарече тази среща "позорна". Тръмп не е глобалист, а антиглобалист", заяви Паси.

"Тръмп прави нов приятелски кръг. Негов приятел е Путин, той се сприятелява с Ким Чен Ун. На срещата на НАТО, той влезе демонстративно с Ердоган, за да покаже кой е неговият приятел в рамките на блока. Това ни кара да мислим дали Тръмп няма да има интерес САЩ да станат кандидат-член на БРИКС след време", смята Паси.

"Не е ясно какво реално ще се постигне след тази среща. САЩ не са само президент, те имат конгрес и върховен съд, както и сенат. За да се постигне нещо, то трябва да мине през цялата тази машина, а не през един човек, дори да е президентът. Тръмп не е еднозначен човек, той не е от обичайните заподозрени в Белия дом. Добре, че сме в НАТО, защото, ако сега трябваше да влизаме, не знам какво щеше да стане. Добрата новина  за атлантиците е, че пред нас има нов хоризонт и непредсказуем геополитически живот", завърши Соломон Паси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!