За това председателство се готвим от 90-та година. Имаше моменти, когато можеше да не станат нещата по прагматични причини. Това заяви в ефира на Нова тв Соломон Паси, министър на външните работи в кабинета „Сакскобургготски”.
"Първоначално в ЕС бяха определили бюджет за 10 страни нови членки и оттам се будеше предположението, че България и Румъния могат да отпаднат. През 1999 г. обаче Тони Блеър обаче дойде и каза, че няма да позовли България да започне след 10-ката преговорите. Това му беше благодарността за това, което направихме по повод Косово", разкри той и добави: "2002 г. пък преговорите напредваха и ЕС бе оппределил пари като за 10 членки и Българоя и Румъния бяха на път да отпаднат и най-лесният начин да стане бе, ако бяхме затворили глава енергетика в ЕС". 

Запитан за личното му усещане за голям пробив, Паси отговори: "На мен ми беше лесно да водя преговорите. Имах прекрасен екип във Външно министерство. Ние имахме над себе си Царя и можехме, каквото и да стане, да му звъннем и да го помолим да удари един телефон. Нали знаете, има една приказка: "Какво са дипломатите - честни хора, лъжещи по света за благото на държавата си" (смее се). Царят навсякъде говореше без преводач, знаеше 7 езика".

Относно протестите министърът каза: "Протестите са сърцето на демокрацията, такива няма да видите в Северна корея. Това че при нас хората протестират, е чудесно".

По повод речта на Туск той заяви: "Не съм работил с Туск, но речта, която слушах, ми напомни на речта на Папа Йоан Павел втори през 94-та година. Тогава папата на брилянтен български с лек полски акцент благослови Стоичков да вземе Златната топка. Тогава папата ни нарече "градината на Източна Европа".