Широк отзвук намери решението на Бойко Борисов да подаде оставката в руските медии. Според братушките една от основните причини за сегашния развой на събитията в България е стремежа за по-дълбока евроинтеграция на България и отказа й да участва в големи енергийни проекти с Русия. Вижте какво пишат руските медии.
“Взгляд”: Американските ТЕЦ доведоха до оставката на правителството в България
Вълната на протести и акции на самоизгаряне принудиха правителството на България да подаде оставка. Официално електричеството поскъпна с 14%, но хората говорят за двукратен ръст на цената. Кризата бе предизвикана от зависимостта на България към ТЕЦ, които са собственост на американци. При това АЕЦ “Белене”, която Русия предложи да бъде построена, би могла да оправи тази ситуация, пише руският вестник “Взгляд”.

“Имаме чест и достойнство. Народът ни даде властта, и днес ние му връщаме тази власт”, с тези думи премиерът на България Бойко Борисов подаде оставка. Решението бе взето на фона на масови протести във връзка с повишаването цените на електроенергията. От 10 дни насам демонстрациите в страната ставаха все по-многобройни и в крайна сметка бяха определени като най-големите за последните 16 г., отбелязва изданието.

Причините за ръста на цената на тока

В началото на февруари министърът на енергетиката Делян Добрев се опита да изясни ситуацията с поскъпването на тока. В частност, Добрев отбелязва, че затова са виновни празниците, както и ниската температура в страната, заради които българите получиха доста по-големи сметки за ток.

Поскъпването на електроенергията от 1 юли 2012 г. с 14% Добрев обясни с това, че България е започнала да използва алтернативни източници на електроенергия (соларни паркове и тн.). “Електричеството, генерирано от тях, е доста по-скъпа, отколкото генерираните от ТЕЦ и АЕЦ, което доведе до ръст в цената с 8%. И с още 5% заради невъзстановяеми разходи заради дългосрочните договори с ТЕЦ “Марица Изток 1” и ТЕЦ Марица Изток 3”. Плюс повишението на цените заради намаляването на обемите на подаване на електроенергия в малките населени пунктове.

Добрев също обеща, че методиката за ценообразуване на електроенергията ще бъде променена в скоро време. “Имаме неефективни ТЕЦ, и, въпреки тях, те са включени в ценообразуването (енергийния микс)”, поясни министърът и назова за пример именно ТЕЦ “Марица Изток 1” и ТЕЦ Марица Изток 3”.

И двете ТЕЦ, работещи на въглища, са собственост на американски компании, които са инвестирали в тях огромни средства. Например, американската AES е вложила в ТЕЦ “Марица Изток 1” 1,2 млрд. евро, и през 2011 г. станцията започна да работи на пълна мощност. Другата енергийна компания от САЩ Contour Global купи от италианската Enel ТЕЦ “Марица Изток 3” за 230 милиона евро през същата година. Сега американските искат да върнат своите инвестиции. А на осъществяването на техните планове сериозно може да попречи АЕЦ “Белене”, която предложи Русия да построи с два блока с обща мощност 2000 мегавата, които да заместят извежданите отрексплоатация мощности в АЕЦ “Козлодуй”, пише изданието.

Цената на проекта бе оценена на 6.406.7 млрд. евро. Но миналата година България се отказа от строителството на “Белене” и обясни това с липсата на средства, при което Русия бе готова да предостави стопроцентово финансиране на проекта с помощта на кредити. Сега на площадката на “Белене” е решено да бъде поставена газова ТЕЦ, а реакторът, сглобен от “Атмостройекспорт”, да бъде монтиран в АЕЦ “Козлодуй”. Но за реализацията на тази стъпка може да са необходими 13-15 г.

Закъсняха

Повишаването на цените в България е предизвикано от зависимостта от ТЕЦ и чуждестранните интереси, коментира пред “Взгляд” водещият анализатор на компания “Алпари” Михаил Крилов. “АЕЦ “Белене” би моглa да понижи стойността на електроенергията при създаването на специална битова компания. Изходните цени на АЕЦ ще бъдат 5.5 пъти по-ниски, отколкото тези на ТЕЦ”, отбелязва Крилов. Строителството на АЕЦ “Белене”, безусловно, ще помогне за намаляването на цената, но сега само в дългосрочна перспектива, съгласява се главният анализатор на отдела за управление на инвестициите и анализаторска подкрепа на компания “Солид” Ибрагим Боташьов.

Изданието припомня и думите на директора на АЕЦ “Козлодуй” Йордан Костадинов, който преди две години предупредил: “Ако няма “Белене”, то делът на атомната енергия в баланса в България ще бъде нарушен. Цените на тока ще скочат до тавана, а собствениците на привилегированите ТЕЦ ще получат свръхпечалби”.

Американската следа

“Взгляд” пише още, че отказът на България от “Белене” е бил приет с активното участие на САЩ, които преследват свои интереси. В България има две американски ТЕЦ. Националната електрическа компания е задължена в съответствие с договорите да изкупува цялата генерирана от тях електроенергия. Ако “Белене” бъде построена, то след 10 години тези ТЕЦ биха били ненужни, припомня изданието думите на Румен Овчаров.

Радио “Голос Росии”: Правителството на България попадна в политическа яма по собствена инициатива
Правителството в България подаде оставка заради масови акции на протест във връзка с повишението цените на електроенергията и топлинната енергия. Експертите са на мнение, че кабинетът на Бойко Борисов по собствена вина се оказа в политическа яма, отказвайки се от редица перспективни енергийни проекти с участието на Русия. Подавайки оставка Борисов добави: държавата има нужда от нов кредит на довериe, пише радио “Голос Росии”.

При това той скромно премълча за собствената си роля във възникналата ситуация. Например, по инициатива на правителството България напусна два големи енергийни проекта, които можеха да осигурят солидни постъпления в бюджета и достъпни цени на електроенергията. Става дума за петролопровода “Бургас-Александруполис” и АЕЦ “Белене”.

Видима роля в съдбата на атомната централа изиграха ЕС и САЩ. Според тях, съвместният с Русия проект би засилил съществено зависимостта на София от Москва. Което, разбира се, не трябваше да бъде допускано: все пак България е страна-членка на НАТО. По този начин, отстъпвайки пред партньорите, българското правителство показа своята зависимост от политическата конюнктура. В замяна на не много ясни дивиденти то се отказа от реална икономическа изгода и стабилност в енергийната система, но все пак от нея зависят милиони хора. Именно заради тези неумели политически ходове хората излязоха на улицата, отбелязва радио “Голос Росии”.

Освен това, подалото оставка правителство, декларирайки интеграцията на страната в Европа, всъщност не успя да реши нито един икономически проблем, смята експертът от Института за хуманитарно политически изследвани Владимир Брутер. “В крайна сметка всичко се сведе до това, да се събират повече пари от хората без да им се дава нищо в замяна. Правителството е изгубило популярност доста отдавна, затова то се изправи пред избор – да си тръгне сега, или да предприеме твърди действия. Всичките евроинтеграционни стремежи имат смисъл тогава, когато знаеш как да решиш икономическите си проблеми. А без Русия в качеството й на най-голям потенциален инвеститор икономическите проблеми в Източна Европа въобще не подлежат на разрешаване”, коментира Брутер.

“Известия”: Правителството на България не се задържа на власт без руската АЕЦ
Българското правителство на Бойко Борисов подаде оставка след многохилядни демонстрации във връзка с повишаването цената на електроенергията. Както и да се сформира следващият кабинет, той ще трябва да отчете грешките на предшествениците и сериозно да преразгледа въпроса за строителството на руската АЕЦ на територията на страната, пише руският вестник “Известия”.

“Проблемите в България започнаха след затварянето на блоковете в АЕЦ “Козлодуй” по искане на ЕС. До тогава България бе не само напълно осигурена с атомна енергия, но и бе най-големият износител на Балканите. Присъединяването на София към ЕС и липсата на други енергийни източници доведе до фантастични цени на електроенергията, а, в резултат, до възмущението на българите и оставката на правителството”, коментира ситуацията пред изданието ръководителят на Центъра за етнополитически конфликти към Института на Европа към Руската академия на науките Павел Кандел.

За истинската причина за оставката експертите определят недалновидността на политиката на правителството в енергийната сфера и излишната ориентация към Европа. “Частично оставката на правителството стана резултат от политиката на Брюксел, който иска да отдалечи България, както и цяла Европа, от Русия в сферата на енергетиката. Също тук изиграха своята роля и българските вътрешнополитически игри в правителството, където политиците се състезават, кой от тях е по-голям европеец”, коментира пред “Известия” завеждащ катедра световна икономика и политика на Висшата школа за икономика Максим Братерский.

Според генералния директор на Центъра за политическа конюнктуъра Сергей Михеев, България, както и много други страни от бившия социалистически блок, навремето погрешно се поддаде на мита, според който евроинтеграцията и свободния пазар сами по себе си ще решат всичките проблеми. “Разговорите за това са безсмислени, защото Европа отдавна е изчерпала своите изкопаеми ресурси”, добавя той.

Сега оставката на правителството на Бойко Борисов може да отвори пътя на опозиционната БСП. Именно социалистите, чийто кабинет подписа договорите между Москва и София за строителството на АЕЦ “Белене” и газопровода “Южен поток”, е готово в доста по-голяма степен да развива икономическите отношения с Русия, отбелязва в. “Известия”. /БЛИЦ