Президентът на Русия Владимир Путин е уверен, че циничното отношение към историята води до разединение на народите, предаде ТАСС. "Виждаме какви рискове крие циничното отношение към миналото, как фалшификацията и манипулацията на исторически факти води до разединение на държавите и народите, появяват се нови разделителни линии, които сформират образа на врага", каза той по време на среща на организационния комитет "Победа".
"Ревизията на историята всъщност проправя път за преразглеждане на основите на съвременния световен ред, за ерозията на основните принципи на международното право и сигурността, които се появиха след Втората световна война", каза президентът, като подчерта, че "това крие огромни рискове за всички нас". 

"Това е особено опасно, визирам някои страни, които героизират нацизма, оправдават способите на нацизма. Това не само обижда паметта на жертвите на нацистките престъпления, но и подхранва националистическите, ксенофобски, радикални сили". 

Путин спомена огромната роля на работата за запазване и защита на историческата истина за Втората световна война, традициите и духа на Алианса в борбата срещу нацизма. 

"За нас това е преди всичко морална, човешка концепция, човешко задължение пред поколението на победителите, на загиналите за родината, на тези, които възстановяват страната след Втората световна война", каза президентът на РФ. Той е убеден, че историческата истина обединява обществото, служи за развитие на духовното и помага на хората от различни поколения да се чувстват обединени и като сплотена нация. 

"Историята, колкото и трудна и противоречива да е, не е предназначена да обърква хората, а да ги предупреди за грешките, да помогне за укрепване на добросъседските отношения", каза Путин. Той отбеляза, че има и други подходи към историята, които я използват като идеологическо оръжие. 

Източник: Руски дневник