"Не виждам обективни причини за случващото се в момента, освен, разбира се, естественото желание на опозицията да покаже, че е жива”. Това коментира изборният спец проф. Михаил Константинов в интервю за "Труд".

„Обаче това, което прави политическата класа, е, че реже клона, на който седи. Всички много старателно режат този клон, а той е един-единствен. Ако успеят да го отрежат, ще изпопадат като гнили круши. А долу има алигатори, всичките гладни и зъбати", обяснява професорът.

За „Кумгейт” той смята, че по-важно е не дали някой е назначил роднини, а дали те си вършат работата. И дава "забележителни примери" от историята.

"Докато Джон Кенеди бе президент на САЩ, министър на правосъдието и главен прокурор бе брат му Робърт. Никой нищо лошо не видя в това, защото и двамата бяха на мястото си и си гледаха работата. Днешният американски президент също си е назначил масово родата и това се приема. Навремето любимият на БСП Тодор Живков беше подкарал децата си към властта и даже направи дъщеря си министър и член на Политбюро на БКП. Ще повторя, че в момента в администрацията на САЩ има масово назначаване на роднини. Там няма проблем, ако роднините си гледат работата", отсече професорът.

И посочва, че у нас ситуацията е коренно различна и че има чувството, че в държавата се занимаваме само с глупости.

"Наскоро прочетох с възмущение, че майката на един депутат била назначена за чистачка. Извинете, това е толкова идиотско обвинение, че не мога да разбера в тази държава останаха ли нормални хора! Накрая и Господ ще престане да бъде българин", заключава Константинов.

Непрекъснатото говорене, че у нас много се краде, но нищо те се върши, за да се промени това, професорът коментира така.

"Българинът не се възмущава, че някой краде. Българинът се възмущава, че той не краде", казва професорът и допълва: "Говорим, защото ние всъщност чакаме да застанем на по-висок пост и да започнем и ние да крадем". Константинов припомня и разликата между бизнес и далавера - "далаверата е нещо, в което ти не участваш. Ако участваш, е бизнес".

Според математика българинът гледа само да се качи на софрата и да открадне нещо. Но така е не само у нас, но навсякъде по света, допълва той.

Разликата между нормалните държави и нашата обаче била, че там политиците първо вършат полезната работа и после вземаш своето, а в България било точно обратното.