България иска да приеме еврото, защото така ще подкрепим изцяло финансовата политика на Германия. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю пред немската медия "Ди Велт", цитирано от в. Стандарт.

"Винаги в България сме имали за цел да изпълняваме критериите поетапно, за да може да приемем еврото и у нас", заяви той. 

"В момента ние сме изпълнили всички тези критерии: борим се с инфлацията, дълговете ни възлизат на 25% от приходите в икономиката, което е доста по-малко, отколкото при други държави, в които е влязло еврото", уточни още Горанов.

"Чрез нас еврото ще стане по-стабилно", увери Горанов. 

"От нашето влизане в еврозоната могат да се страхуват само тези, които нямат такава консервативна и предпазлива финансова политика, каквато имаме в България", категоричен е финансовият министър.

По повод на страховете на българите от поскъпване на цените, той допълни: "Много българи се опасяват от поскъпването на услугите, но аз не виждам основание за такова вдигане. Иначе цените на стоките са като тези в еврозоната".

"Очакваме доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) за кандидатите за еврозоната и след това ще решим". Така отговори Горанов на въпрос кога България ще подаде молба за приемане на еврото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!