Депутатът от ДПС Делян Пеевски отново бе използван в опит да се създаде фалшива новина, чрез която да се измести посланието на ДПС и АЛДЕ националистите да бъдат отстранени от управлението на България. Това пише в. Монитор.

Познатият от фабриката за фалшиви новини метод за наводняване на публичното пространство с манипулации с цел изместване на фокуса от неудобни факти вчера бе изпълнен точка по точка. Този път жертва на манипулацията бе самият председател на четвъртата по големина формация в Европейския парламент Ханс ван Баален и отново бе използвано името на депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски, което е любимата дъвка на фабриката за фалшиви новини.

 

Ханс ван Баален посети България, за да гостува на конгреса на Европейската либерална младеж, който се провежда в София при домакинството на младежката организация на ДПС. В рамките на визитата си високопоставеният европейски политик посети Народното събрание, където

даде съвместна пресконференция с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

На фона на острите изявления по повод пагубното за България участие на националистически формации в правителството и искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради скандалните му ултиматуми към медиите, изненадващо в темата бе намесено името на Пеевски. Ван Баален бе попитан какво е чувал за „най-могъщия член на ДПС Делян Пеевски и дали се е срещал с него“. Очаквано лидерът на АЛДЕ отговори, че няма как да познава поименно всички членове на формациите от семейството на АЛДЕ, а Карадайъ коментира, че няма проблем ДПС да отговаря на въпроси за Пеевски, но това трябва да стане на друга пресконференция, тъй като настоящата не е на тази тема. Репликата на Карадайъ моментално бе подхваната от медиите на олигарха Иво Прокопиев от кръга „Капитал“ и техните присъдружни сайтове от фабриката за фалшиви новини и към сериозните послания на АЛДЕ бе пришито, че „ДПС обещали специална пресконференция за Пеевски“.

На някои колеги не им хареса позицията на Европа към националистите и

явно се опитаха да изместят темата в друга посока,

коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му въпросът към Ван Баален за Пеевски е бил опит за измъкване, защото в него не е имало никаква конкретика, а просто е хвърлено едно име в публичното пространство. „ДПС няма проблем да коментира каквото и да било за Пеевски, за Карадайъ и за всеки от партията, стига да има, разбира се, какво да се пита и да се направи на подходящото мероприятие. А в случая нито събитието имаше общо с това, нито дори имаше конкретен въпрос“, обясни Карадайъ. Иначе по темата на вчерашното събитие лидерът на ДПС беше категоричен, че не само, че Симеонов трябва да подаде оставка от правителството, а и националисти и радикалисти не бива да се допускат въобще във властта. Той припомни аналогичните ситуации в Холандия, Франция, а в момента и в Германия, където и леви, и десни се обединяват в тезата си да не се допускат такива формации в управлението. „В България не стига, че без да има нужда от тях ГЕРБ ги включва във властта, но и нещо повече - опитват да им подражава. Такъв е случаят с г-н Красимир Велчев от ГЕРБ, чиято оставка като шеф на комисията по вероизповеданията в НС ние поискахме заради езика на омразата“, коментира Карадайъ. „В конкретния случай - заплахи към медиите, видяхме оставка на един народен представител от ГЕРБ. Беше правилна постъпка, но Валери Симеонов направи нещо още по-сериозно в същата медия, а след това продължи в тази посока. Това са хора, които нямат място в институциите. От тази гледна точка ние сме поискали оставката на Симеонов, но виждаме, че някои медии, които гравитират около него и около тях, се опитаха да изместят темата“, добави още председателят на ДПС. Той добави, че има и други теми, по които националистическите формации, участващи в българското правителство, също са са отворени – като например оградата по границата и каналджийството на бежанци. „На тези въпроси все някой трябва да се отговори и може би от тази гледна точка се правят опити да се измества темата на разговора“, заяви Мустафа Карадайъ.