Заделената от Пентагона сума за оръжие и боеприпаси само съветски образец, предназначени за сирийските бунтовници, ще достигне 2,2 млрд долара, се казва в доклада за резултата от съвместното разследване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и Балканска мрежа за журналистически разследвания (BIRN).
Поради неспособността на оръжейните производители в балканските и източно европейските страни да доставят необходимото оръжие за сирийската война, Пентагонът се обърнал към доставчици в Украйна, Грузия и Казахстан, като снижило изискванията към производствения стандарт.
 
Журналистите успели да проследят сложната верига за доставяне на оръжия в Сирия въз основа на документации по закупуването, данни от системата за проследяване на морските превози, официални отчети и изтекли електронни писма.
 
Изрично се уточнява, че тази програма е провеждана успоредно и отделно от спряната вече програма на ЦРУ за въоръжаване на метежниците, воюващи против властта на Башар Асад.
 

 
В отчета пише, че Пентагонът купувал оръжие по два канала: чрез Командването за специални операции (SOCOM) и чрез Picatinny Arsenal (малко известна военна научноизследователска и производствена организация в щата Ню Джърси). Товарите се изпращат по море и по въздуха от Европа в Турция, Йордания и Кувейт. След това със самолети и камиони се доставя в на съюзниците на САЩ в Сирия.
 
Отбелязва се, че мащабните покупки на оръжие започват през септември 2015 г. при президента Барак Обама, когато става ясно , че Русия се подготвя за операция в Сирия. Към май 2017 г. Пентагонът е изразходил над 700 млн долара за автомати Калашников, противотанкови гранатомети РПГ-7, минохвъргачки и друго оръжие и боеприпаси. Други 900 млн долара ще бъдат похарчени по сключени договори до 2022 г., а още около 600 млн долара са предвидени в бюджета или са заявени от администрацията на Тръмп. Така, според авторите на отчета, Пентагонът възнамерява да похарчи за сирийските си съюзници до 2,2 млрд долара.
 
По данни на хиляди документи за покупките, към май 2017 г. само SOCOM (без Picatinny Arsenal) придобил от България, Босна и Херцеговина, Чехия, Казахстан, Полша, Румъния, Сърбия и Украйна оръжия и боеприпаси на обща стойност 238,5 млн долара. През тази финансова година SOCOM планирал да купи оръжия за 172 млн долара. Освен това администрацията на Тръмп е предвидила в бюджета за 2018 г. още 412 млн долара.
 
Превод: БЛИЦ