Новият политик – номиналният председател на ВКС Лозан Панов, позорно избяга от неудобните въпроси след срещата с премиера Бойко Борисов, вицепремиер по съдебната реформа Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева.

След продължила два часа среща при Борисов, Панов за пореден път атакува държавното обвинение и преповтори “опорните точки” на провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов за “дълбока реформа”, която да ликвидира независимостта на прокуратурата. С невиждана арогантност, Панов определи промените в Конституцията и на Закона за съдебната власт, ставали в мандатите на второто правителство на Бойко Борисов и на 43-тото Народно събрание, като мимикрия.

Чест прави на Захариева и Цачева, че не останаха длъжни на наглостта на Панов и заявиха, че думите му не са коректни. Нещо повече, вицепремиерът напомни на Панов, че в нито една от 17-те препоръки на Европейската комисия към България – няма и ред за нуждата от поредна реформа на Конституцията, която да налага политически контрол върху прокуратурата.

Колосална истерия настана, когато поръчковите “журналисти” от “медиите” - бухалки на обвиняеми и подсъдими олигарси, започнаха да крещят по адрес на Захариева и Цачева. С държанието си като на петъчен пазар, марионетките на задкулисието, опитаха всячески да попречат на въпросите към Лозан Панов – докога възнамерява да извършва саботаж на работата на Висшия съдебен съвет, как ще коментира, че президентът Румен Радев категорично обяви, че няма да участва в политизирането на правосъдната система, както и защо атакува прокуратурата, а не забележи, че обществото недоволства от липсата на осъдителни присъди, т.е. от работата на съдиите.

И докато Захариева и Цачева отговаряха спокойно на истеричните крясъци, то Панов остана вцепенен и внезапно онемя. Вместо да отговори, десетки телевизионни камери показаха – как този, който трябва да е еталон за морал и етика в правосъдието – проваленият председател на ВКС “подви опашка” и се изниза към сутерена на МС. Сградата на правителството е “преживяла” – какви ли не екзотики и куриозни ситуации, но подобна какафония и позорно бягство на политик, пък бил той и съдия №1, никога досега не е имало.