Дори когато производството е частно, контролът е държавен. Така проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и преподавател в НБУ, коментира взрива в "Арсенал" пред БНР.
Радулов изтъкна някои от предпоставките за подобни инциденти като днешния в "Арсенал": Остаряло оборудване, назначаване на хора, които не са специалисти в съответната област, непрекъснато намаляване на квалифицирания персонал:
 
„Инструктажите преди смените се правят формално, охраната е лоша. Дори когато производството е частно, контролът е държавен. Няма логика да се занижи контролът. След като държавата е отстъпила стратегически отрасли, начинът да се запази нивото на безопасност е държавният контрол. Многократно сме установявали, че протоколи се подписват формално, че пенсионирани служители стават частна охрана на такива предприятия. Винаги има пробиви в охраната. Въпросът за човешката грешка е актуален и днес и то не по непредпазливост, а по недостатъчна компетентност“, каза той.
 
Относно очакваните ходове от страна на Лондон по скандала "Скрипал", както и напрежението между Лондон и Москва, възникнало след отравянето на бившия шпионин, Радулов отбеляза: „Връх на наивността е да се смята, че службата за външно разузнаване извършва подобни действия, оставяйки всички следи. Това е част от пропагандна кампания. Извършителят се е постарал следите да водят към службата за външно разузнаване. Този случай ще засили противопоставянето между Русия и Запада. Някога имаше огромни групи, които правеха огромен бизнес от Студената война. И сега от двете страни стоят икономически субекти, които имаха сериозен проблем с оцеляването си, сега се развихрят и ще получат сериозно финансиране. Зад всичко виждаме икономически и политически интереси“.