Изявлението на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че САЩ трябва да станат световен жандарм не издържа никаква критика – достатъчно е да си спомним какво стана, когато Вашингтон поемаше тази роля” – пише Дениъл Дейвис в The National Interest.
Авторът на публикацията прави аналогия с работата на полицията в град. Ако САЩ станат „световен жандарм”, това е все едно китайски полицаи да отидат в Ню Йорк и да въвеждат там свой ред по законите на Китай.

„САЩ не трябва да използват своите войски, за да поддържат една от страните в конфликта по свой избор и да убива тези, които не са им угодни” – отбелязва Дейвис.

За да се разбере нужен ли са на света САЩ като световен жандарм, трябва да се анализира имаше ли полза от опитите на Вашингтон да поемат тази роля през последното десетилетие, се отбелязва в публикацията: „Най-често нахлуването на САЩ в други страни само значително влошаваше ситуацията. Нито една от американските военни операции през последното десетилетие не доведе до възстановяването на мира” – пише NI.

Авторът на публикацията напомня, че действията на САЩ в Ирак доведоха до гибелта на стотици хиляди мирни жители, при това няма перспектива за уреждане на ситуацията. В Афганистан американското нахлуване доведе до подем на терористичните групировки и възраждане на талибаните. Либия и досега е въвлечена в кръвопролитна гражданска война. Използването на военна сила в Сирия, Пакистан, Йемен и Сомалия само изостри насилието.

Време е САЩ да признаят, че те нищо не са постигнали, опитвайки се с десетилетия да изпълнят ролята на „световен жандарм”, обобщава авторът.

Превод и редакция: БЛИЦ