Залезът на епохата на артилерийските линейни кораби започна веднага след Втората световна война. Тези красиви и страшни кораби не можеха да се сражават равностойно с новите крале на океана – авионосците. Появата на далекобойните крилати ракети отново измени баланса на силите. Руският портал ria.ru направи подбор на най-страшните ракетни крайцери и разрушители в света.
Най-въоръженият
 

 
Ракетните крайцери тип „Тикондерога” (водоизместимост 9800 тона) са на въоръжение от началото на 1980-те години и досега са главната ударна сила на ВМС на САЩ. Построени са 27 кораба от този клас, от които 22 са още в строя.
 
Всеки от тях има инсталирана бойна информационно-управляваща система „Иджис”, позволяваща да се автоматизират повечето технически операции на борда и да носи повече от внушителен арсенал оръжия.
 
Главният коз на корабите „Тикондерога” са 122 универсални шахти за вертикален старт за широка номенклатура боеприпаси: зенитни ракети „Стандарт” SM-2, SM-3, SM-6 и ESSM, противоподводни ASROC и крилати ракети „Томахоук”.
 
Противокорабното въоръжение е представено от 8 пускови установки за ракети „Харпун”, минно-торпедното е представено от 2 тритръбни 324 мм торпедни апарати. Задачите от близката ПВО се решават от 20-мм зенитни автомати „Фаланкс”.
 
Допълнително корабът е въоръжен с две 127-мм артилерийски установки Mk45.
Екипажът се състои от 387 души, включително 33 офицери. На скорост 30 възела крайцерът може да преодолее внушителното разстояние от 3300 мили (6100 км).
 
„Тикондерога” са универсални бойни кораби. Те могат да действат самостоятелно и в авионосна група, да нанасят удари по сухоземни и водни цели. При това корабите притежават голяма живучест (непотопяемост).
 
 
Най-големият

 
 
Руският тежък атомен ракетен крайцер (ТАРКР) „Пьотр Велики” от проект „Орлан” сега е най-големия в света боен кораб (с изключение на авионосците). Неговото пълно водоизместване е 25,8 хиляди тона; дължина – 250 м; екипаж – 760 души. Русия има още един такъв крайцер „Адмирал Нахимов”, който преминава модернизация.
 
Крайцерът всъщност е „въоръжена до зъби” плаваща крепост, способна да се бори с всякакъв противник: 20 пускови установки противокорабни ракети П-700 „Гранит”, зенитно-ракетни комплекси”Оса-М”, „Кинжал” и далекобойни С-300Ф (морски вариант), зенитна артилерия – установки „Кортик” и АК-630, противоподводни ракети-торпеда „Метель” и „Водопад”, реактивни бомбохвъргачки и автоматично двуцевно оръдие АК-130 (130 мм).
 
„Пьотр Велики” и „Адмирал Нахимов” са единствените надводни бойни кораби с атомна енергетична установка. Те първи ще получат перспективните хиперзвукови ракети „Циркон”. Максималната им скорост е 30 възела, автономност на плаване – 60 денонощия, без ограничения в далечината. Нямат ограничения да работят в условията на Крайния Север.
 
 
Най-бързият

 

Скоростта на повечето големи надводни кораби в света не превишава 30 възела (55,56 километра в час). Рекордьори в тази категория са руските ракетни крайцери от проект 1164 „Атлант” с водоизместване 11 380 тона. Те са способни да достигнат до 35 възела (65 км/час).
 
В състава на руския ВМФ има три „Атланта” – флагманът на Черноморския флот „Москва”, флагманът на Тихоокеанския флот „Варяг” и един от най-мощните кораби на Северния флот „Маршал Устинов”.
 
Забележителните скоростни и маневрени характеристики обаче не са единственото достойнство на това ракетно семейство.
 
Със своето настъпателно въоръжение „Атлантите” са практически почти равни на по-тежките и скъпи „Орлани” („Пьотр Велики” и „Адмирал Нахимов”). Всеки крайцер носи по 16 свръхзвукови противокорабни ракети П-1000 „Вулкан”, способни да поразяват цели на дистанции до 700 км. Тяхната фугасно-кумулативна бойна част с маса 550 кг може да потопи дори авионосец.
 
Основа на ПРО на кораба са 8 пускови установки револверен тип ЗРК С-300 „Форт” (боезапас 64 ракети) и две установки ЗРК „Оса-МА” с малка далечина (400 ракети). Артилерийското въоръжение е сдвоената артилерийска установка АК-130.


Най-защитеният 

 Разрушителите тип 45 Daring са най-съвременните и технологично напреднали в британския флот (с изключение на авионосеца „Кралица Елизабет”). Тези кораби с пълно водоизместване 8100 тона нямат тактическо ударно въоръжение в базовата комплектация, макар в конструкцията на корабите е предвидена възможност за инсталиране на установки „Харпун” и „Томахоук”.
 
Главната задача на разрушителите Daring е прикриване на морските групировки на страната от въздуха.
 
Всеки от шестте Daring, намиращи се в строя, носи на борда си внушителна система за ПВО, чиято основа е радиолокационната станция S1850. Тя осигурява откриване на цели на дистанции до 400 км в атмосферата и в близкия космос, като следи едновременно 1000 цели, а целеуказва едновременно по 16 цели.
 
Корабът има 48 вертикални шахти за зенитни ракети за малка и средна далечина Aster-15 (до 30 км) и Aster-30 (до 120 км).
 
Превод и редакция: БЛИЦ