Историческите земи на Малорусия и Новорусия трябва да бъдат върнати в състава на Русия. В противен случай тези територии, окупирани от проамерикански марионетки, постоянно ще заплашват сигурността на Русия. Това заяви по време на международния патриотичен лагер-форум "Донузлав-2017" съветникът на Путин по въпросите на регионалната икономическа интеграция академик Сергей Глазьов, цитиран от руските медии. 

"Народът никога няма да признае под никаква форма украинския нацизъм. Благодарение на мъдрото решение на нашия президент Крим бе върват безкръвно, легитимно и триумфално. Но за съжаление ние не можахме да направим това за останалата част от руския свят... Искам да кажа, че докато не върнем Малорусия и Новорусия в състава на Русия, ние ще живеем с тази загниваща рана, че има окупирана част от руския свят, където властва произвол и милиони хора биват дресирани в антируска истерика. Ние през цялото време ще изпитваме заплаха за сигурността ни и ескалация на тази хибридна война на най-уязвимия за нас фронт", обясни Глазьов, който е роден в Запорожие, Украйна и до декември 2016 г. бе член на Украинската академия на науките.

Глазьов твърди, че в Украйна няма легитимна власт, която да поеме отговорност за реализацията на политически договорености. Съветникът на Путин, който преди години бе министър на външно икономическите връзки на Руската федерация, отбеляза също така, че не може да се очаква автоматичен крах на режима в Киев, защото там се действа на принципа на търговската възвращаемост. Властите получават подкрепа от чужбина, а в замяна предоставят ресурсите на страната, резюмира Глазьов, цитиран от Русвесна.ру.

Превод: БЛИЦ