Както съобщава френският бюлетин Intelligence online в публикацията „Damas, tiraille entre milices iraniennes et reassurance russe”, на 28 август в Дамаск се състояла среща с участието представители на генералния щаб на сирийската армия, а също така на нейните ирански и руски съюзници. Там се проявили дълбоки противоречия по стратегически въпроси между руските и иранските представители относно по-нататъшните действия.
Съвещанието се състояло в министерството на отбраната на Сирия с участието на командващите на руския и на иранския контингенти, воюващи на страната на Башар Асад. От сирийска страна присъствали командващият Републиканската армия Махер Асад, (брат на Башар Асад) и началникът на генералния щаб Али Абдулла Айуб, а от иранска – командващият Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Касем Сулеймани.
 
Сулеймани яростно настоявал за смяна на стратегията при изграждане на армията, за което заявявал от 2016 г. Освен създаване на многобройна военизирана структура – сирийски аналог на КСИР, Сулеймани разчита на създаване на нова военна структура, в която се влеят остатъците от редовната армия.
 
Сулеймани искал тази структура в значителна степен да се опира на милиционно формиране по образец на иранското опълчение басидж. Тази милиция, която в значителна степен ще се състои от иракски шиити, афганистански хазарейци и членове на ливанското движение „Хизбула” (всички са шиити), ще позволи сирийската армия да приеме въоръжени формирования от тези народи.
 
По време на съвещанието генерал-лейтенант Сергей Рудской, който се явява командващ руската операция в Сирия, бил коренно несъгласен с иранското виждане. Кремъл застъпва подхода, при който да се запази съществуващата структура, превъоръжавайки някои армейски корпуси с нова техника. Особено Рудской ратувал за усилване на сирийските сухопътни войски с елитни подразделения. Руският генерал настоявал за използване на частни военни компании от руски произход за защита на стратегически обекти на сирийска територия. Това ще позволи да се освободи руска войска за по-важни театри на бойните действия.
 
Различията в мненията на генералите всъщност отразяват какво ще представлява сирийската армия като една емблематична структура на държавата и от там каква ще е самата държава. Освен това моделът на храбрия генерал Сулеймани не отчита разликите в манталитета на етносите – по-разкрепостените средиземноморски араби (сирийци) и по-консервативните азиатски перси (иранци).
 
Превод и редакция: БЛИЦ