Всички мащабни операции на НАТО напоследък са водели до катастрофални последици – последствията от бомбардировките в Югославия през 1999 г. се усещат и до момента, а ситуацията в Афганистан не се подобрява, независимо, че алиансът е там от 12 години. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, цитиран от "Взгляд" в понеделник (20 март).
Политикът коментира и ситуацията в Либия и Ирак. "И в резултат виждаме, че на територията на Близкия Изток и Северна Африка се образуваха гигантски територии без никакво държавно управление, които се превърнаха в безопасен пристан за терористи и екстремисти от всякакъв род", заяви той.

Грушко отбеляза още, че опитите на НАТО да говори с Русия от позицията на силата няма да имат никакъв ефект, а напротив – ще имат обратен резултат. Според него активните учения на НАТО край границите на Русия и увеличаването на силите за бързо реагиране на Алианса в Балтийския регион носят "сериозен риск за сигурността на Русия".

Грушко смята, че НАТО преминава към схемата за гарантиране на сигурността от времената на Студената война.

"Засилената активност на НАТО по границите на Русия създава нова реалност и може да доведе до спирала от надпревара във въоръжаването", подчерта Грушко.

Източник: Руски дневник