4 министерства за Обединените патриоти е напълно логично разпределение. Много важно е не само кой ще оглави министерствата, но и как ще се разпределят комисиите в парламента. Това коментира политологът Димитър Димитров, пише агенция "Фокус".
По думите му в коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще се появят параметрите на това как ще се взимат важни решения и как ще се развият коалиционните отношения.

„Колкото и важно да е кой ще бъде министърът, в голяма степен е и много важно кой ще оглави ресорната комисия в Народното събрание, тъй като, ако се появят проблеми във функционирането на коалицията, те най-напред ще се появят в Народното събрание. Най-вероятно ще има някакъв формат на парламентарен надзор или контрол, парламентарно проследяване на подготовката за нашето председателство и на самото председателство на България на ЕС. След като много вероятно вицепремиер ще се заеме с тази работа в Министерски съвет, то на опозицията да бъде дадено не само символично и материално оглавяването на подобна комисия, ако такава бъде създадена, тъй като има голяма степен на съгласие“, каза още Димитров.

Той допълни, че ГЕРБ и БСП са изразили мнение, че това е важен национален приоритет и той е общ. Димитър Димитров каза още, че може да се очаква по-гладко функционирането на коалицията, тъй като липсват теми, по които да има драматични различия.