Академик Георги Марков е български историк, преподавател, автор на много книги и публикации на исторически теми. Бил е 10 години директор на Института по история към БАН. Той е един от 11-те български академици, подписали апел за защита на държавността по повод на жестокия побой над наш командос от двама цигани във Войводиново преди дни.

- Акад. Марков, днес ромите, организирани от партии и неправителствени организации, вдигаха лозунги, че са погазени заветите на нашата национална икона - Васил Левски за единение на нацията. Какъв е вашия коментар на това?
- Със заветите на Левски днес всеки може да се заиграва и да ги тълкува по неправилен начин. Апостола иска да се изгради българска държава, в която всички да са равни пред законите. За съжаление циганската общност в по-голямата си част в последните 30 години бе приучена, че може да живее над закона и неоспорим принос затова имат доста от гражданските т.нар."правозащитни организации". Жалко е, но повечето от циганите, разбира се, не всички, смятат, че могат да живеят за сметка на другите, да се прехранват и живеят на помощи, някои от кражби и т.н.. Така че болшинството от тях са твърде далече от заветите на Левски за единна държава, в която всички спазват законите и са равни пред него. Правозащитниците, които са добре платени, аз познавам такива, да бъдат така добри да не сквернят лика на Левски.

- Вие сте един от академиците, подписали преди дни едно писмо-апел в защита на устоите на държавността, в частност и на военния министър Красимир Каракачанов по повод на това, че в началото на годината във Войводиново бе зверски пребит командос от двама цигани. Защо подкрепихте това писмо?
- Защото жестоко бе пребит български ефрейтор, не посмял да се защити. И защото аз потомствено съм свързан с военното дело и история на България, не мога да бъда равнодушен към подобни прояви, които далеч не са редки и изолирани случаи. Потресаваща е статистиката, че 82-ма полицаи са били бити от цигани. Те се страхуват да реагират срещу беззаконията, обръщат им гръб и гледат да не се занимават. Защо? Ами защото идели избори и всичките партии им треперят за гласовете. Това е толкова срамно! Ми то избори има непрекъснато. Роми вече си имат организации, които търгуват гласовете им и сами се предлагат на партии.

- Писмото наред с вас е подписано и от известния кардиохирург проф. Александър Чирков, който е от ромски произход. Как си обяснявате това, че дори той не подкрепя онези от своите, които открито газят законите?
- Той е един интелигентен, образован човек, който много добре знае за какво иде реч. Крайно време е вече и трябва да се заложи на задължителното образование сред ромите, кой каквото ще да говори. Помним недалечните години, когато циганите работеха, повечето имаха поне основно образование. А сега знаят само да повтарят, че имат права. Да, ама имат и задължения. В автобуса редовно те не си плащат билетите, били бедни. Покрай тях обаче в градския транспорт също не пътуват богаташи. Но хората работят и спазват правилата и законите.

- Какъв е изходът от създалата се ситуация, има ли решение? Няма ли да стане страшно, ако патриотите изкарат своите привържаници по площадите?
- Спокоен съм, защото зная, че патриотите имат една линия, която никога не преминават в такива конфликти, доказвали са това неведнъж. Решението на проблема обаче е политическите партии да спрат да купуват цигански гласове. Сега е времето и мястото президентът да покаже, че може да е обединител на нацията. Той трябва спешно да свика лидерите на всички партии на КСНС и да подпишат клетвени декларации, че повече няма да правят търговия с гласовете на ромите. Да спрат да ги хрантутят и ухажват. Законът забранява тази порочна търговия, но е публична тайна, че я има и сега все едно държавата я признава.

Децата обезателно трябва да се вкарат в училищата, за да бъдат научени всички до едно, а не само някои, както сега, че не е редно българите да ги хрантутят, а те само да раждат деца, за да се издържат от помощите. Така повече не може, искаме справедливост.

Източник: novini.bg