Мажоритарният вот в два тура с абсолютно мнозинство би бил атентат срещу държавността, заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Той бе събеседник по темата, свързана с провелия се протест в началото на седмицата, а в разговора участва и Цвета Кирилова, която е председател на "Сдружение Азбукари".

Името на Кирилова беше посочено от протестиращите за "премиер в сянка". Запитана как възприема подобно звание, тя отговори:

"Като човек, който е получил заслужено признание за работата, която е вършил досега. Като човек, който би могъл да издигне кандидатурите на много други интелигентни българи в България за тази позиция и като човек, който има какво да каже на българското общество, различно от това, което се афишира и манифестира по българските медии", заяви тя.

По думите ѝ в момента в държавата има воля за мащабни протести, но "много сили" овладявали развитието на тези процеси.
 
Кирилова призова да не се омаловажава вотът на гласувалите в полза на референдума и да не се правят изводи, че щом на протеста не са присъствали всички гласували в допитването, то те са се отказали от позицията си за смяна на политическата система.

Според Георги Харизанов обаче да се говори за смяна на политическата система е "смешно". Той посочи, че кабинетът е избран само преди 6 месеца и то с гласовете на над милион граждани, а недоволството в началото на седмицата не било повод за рокади.

Харизанов изрази и сериозни съмнения относно разбирането от страна на хората какво точно са ги питали на референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов:

"За съжаление засилената кампания по безумието на първия въпрос, а именно - мажоритарният вот с абсолютно мнозинство в два тура, много хора така и не разбраха какво е това и хубаво е, че българският парламент прояви разум и не прие този атентат срещу държавността, защото мажоритарното гласуване с абсолютно мнозинство в два тура ще направи невъзможно сформирането на парламент в следващите няколко години. Така че хубаво е, че депутатите от време на време проявяват здрав разум".