Битката на полето на тероризма в момента е за разширяване на социалната база на джихада. Това каза Христо Смоленов, експерт по антитероризъм, пише агенция "Фокус".
Според него на обществеността се казва много малка част от истински случващото се при една терористична атака като тези в Лондон и Париж. Той коментира, че в психологическата война, наречена съвременен тероризъм, нещата вървят към ожесточение и ще се развихрят много схеми, за които ние само си мислим, че знаем от времето на Студената война.

„Много често, оперативно погледнато, действията на терористите могат да протичат и като атака под чужд флаг, т.е. манипулиран човек, който да се представя като християнин, за да нанесе удар в мюсюлманска общност, защото наистина „Ислямска държава“ заплаши само преди няколко дни, че ще наказва и тези мюсюлмани, които отказват да се радикализират, които всъщност не я подкрепят. Битката в момента като част от психологическата война, която се води, е за разширяване на социалната база на джихада и очевидно тези представители на западните мюсюлмански общности, които не откликват много ентусиазирано на очакваната от тях роля да подкрепят джихадистите, получават шантаж, натиск и дори подобни действия. Възможно е това да е истинската картина“, обясни експертът.

Христо Смоленов коментира и случая в Париж от преди часове, при който автомобил се удари в полицейско превозно средство и избухна, като каза, че сложно замислените актове отстъпват място на привидно импровизирани, но банално ефективни действия, които създават чувство на масова несигурност.