Твърде малко вероятно е Русия да е замесена в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, смята докторът по химически науки Леонид Ринк, който е бил част от екипа, разработил нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Той твърди, че Русия не може да стои зад отравянето, защото шпионинът и дъщеря му са още живи. „Това означава, че или не е било използвано веществото „Новичок“, или е зле направена версия на сместа“, заяви професорът.

"Защо британците не дават образец на Москва? Защото колкото и да не се старят специалистите, технологията винаги ще се различава. Това е своеобразен почерк. Веднага ще стане ясно, че това не е руска технология", обяснява Ринк, цитиран от информационните агенции.

Той смята, че тези, които са синтезирали веществото, с което е бил отровен Скрипал, вероятно не са знаели състава на много негови компоненти. "Затова образецът от Солсбъри е като пръстов отпечатък за криминиласта. Веднага ще може да се каже, че това не е "сготвено" в Русия", твърди Ринк.

Леонид Ринк казва още, че технологията за създаването на „Новичок“ е общодостъпна и всяка фармацевтична или химическа корпорация може да го направи. Веществото, действащо на нервната система на човешкия организъм, е разработено в Съветския съюз преди десетилетия за бойни цели.

Химическото съединение се разпръсква като фин прах, вместо като газ или изпарение. Може да бъде вдишано, погълнато или дори абсорбирано от кожата. Изключително опасно е за човешкото здраве. Руската отрова, подобно на другите подобни вещества, действа на ацетилхолинестераза – ензим, който действа в нервната система. Той се намира върху мембраните на червените кръвни клетки. Резултатът е свиване на всички мускули, което води и до сърдечен удар и задушаване.

Заради отравянето на бившия руски шпионин, предал имената на руски агенти на западното разузнаване, отношенията между Лондон и Москва достигнаха нива, невиждани от Студената война. Британските власти изгониха 23 руски дипломати, а подобни стъпки предприеха и руснаците. Кремъл твърди, че няма нищо общо с опита за убийство.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ