Американският вестник "Business Insider" състави рейтинг на най-опасните и най-обучените спациални сили в света. Според него руската "Алфа" е на шесто място, докато първи са американските "Морски котки".
Според вестника този рейтинг показва коя държава може да се похвали с обучени единици, които да се изпратят "там, където другите нямат шанс". Прави се уточнението, че е много трудно да се направи обективна оценка.Според класацията, на осмо място се намират службите на Пакистан - "Черните щъркели". През октомври 2008 г. този отряд завзе цял град, в който талибаните държаха 40 заложници.

;

Седмо място заема Отрядът за специални операции на Испания. Това е един от най-силните спецотряди в Европа, а зелената барета в него не може да носи кой да е. Често се случва по време на ежегодните приемни изпити да не бъде одобрен нито един кандидат.На шесто място на руските "Алфа". Уточнява се, че това е антитерористична група, основана от КГБ през 2974 г., а днес функционира в състава на ФСБ.
 


На пето място е Групата за интервенции при Националната жандармерия на Франция, която се занимава предимно с освобождаване на заложници. Припомня се един от най-необичайните моменти от историята й: трябвало да се освободят заложници в джамията Ел Харам в Мека, където е забранено да влизат немюсюлмани и тогава трима от отряда за известно време приели исляма, за да помогнат на службите на Саудитска Арабия да освободят джамията.

На четвърто място е израелският "Сажерет Маткал", който събира разузнавателни данни от дълбокия тил на врага.

Третото място заема Специалната авио-десантна служба - SAS на Великобритания, който има мотото "Който рискува, печели". Тази единица изиграла ключова роля в Иракската война.

На второ място е поставена още една спецслужба от Великобритания - Специалната военноморска служба, чиито бойци минават куп изнурителни тренировки в джунглите на Белиз, където се учат да оцеляват в най-екстремни условия.

Първото място остава за "Морските котки" от САЩ. Уточнява се, че повечето от спецслужбите на другите страни са създадени именно по техния модел.

Превод: БЛИЦ