Необходима ни е армия на реалността, а не на амбициите. Това каза генерал Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване в периода 1991-1993 година и по-късно министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова, предава "Фокус".
Според него думата имат политиците, които следва да направят практически стъпки. „Само ако погледнем разговора с армията и окомплектоването, а той далеч не изчерпва всички проблеми и теми по които може да се говори за армията. Колко години се говори едно и също?“, попита ген. Червенков.

„Прословутите самолети, кораби, бойни машини – а не е само това, от което има нужда българската армия. Тя има нужда от още много, много, много неща“, коментира той. „Службата във въоръжените сили отдавна не заема това място, което заемаше в продължение на дълги години. Постепенно обаче армията загуби, казвам го със съжаление, мястото в съзнанието на българина“, посочи генералът.

Той изтъкна, че армията е един от символите на държавността и един от основните елементи, които я крепят. Ген. Червенков определи като неуместни дискусиите да има или да няма армия, дали да я въоръжаваме или да не я въоръжаваме.