Аспержите са едни от най-полезните пролетни зеленчуци. Те имат високо съдържание на фибри и витамин А и К, който има съсирващо действие и предпазва от кръвозагуба при нараняване, пише Вести бг

Плодовете и зеленчуците са важна част от менюто ни, ако искаме да сме здрави и в добра форма. Специалистите препоръчват да похапваме плодове и зеленчуци, които са актуални за съответния сезон. 

И това е интересно - Глухарчето подобрява обмяната, чисти черния дроб и храносмилателната система! Четете още интересни нови за вашето здраве на най-полезния здравен сайт Zdrave.то

Аспержи

Те са от най-полезните пролетни зеленчуци. Имат високо съдържание на фибри и витамин А и К, който има съсирващо действие и предпазва от кръвозагуба при нараняване.

Аспержите са от зеленчуците, които е по-добре да се консумират сготвени, отколкото сурови. 

Броколи

Тях можете да си ги осигурите целогодишно. Броколите са богати на калций, магнезий, цинк и витамин А и С. 

Зеле

Зелето е един от най-често срещаните зеленчуци на трапезата. Някои го наричат "северен лимон", защото съдържа повече витамин С от лимоните и портокалите. Богато е още на пробиотици витамини, А и Е. 

Още, зелето съдейства за детоксикация на организма. Високото съдържание на витамин C и сяра помага за премахване на токсините.

Царевица

Богата е на антиоксиданти и е добър източник на фибри. 

Спанак

Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той не само е с малко калории, но е и добър източник на желязо, витамин А и С, минерали и фибри.